Skupna predrazstava slovenskih in britanskih mladih umetnikov

Ob 18. uri bodo v Vetrinjskem dvoru predstavil dela umetnikov, ki bodo razstavljali na Kulturni olimpijadi v Nottinghamu.

Objavljeno
06. julij 2012 16.15
Tanja Cirman, Delo.si
Tanja Cirman, Delo.si

V okviru Evropske prestolnice kulture bodo nocoj odprli razstavo imenovano Svetovni dogodek mladih umetnikov (World Event Young Artists), na kateri bodo mladi britanski in slovenski umetniki predstavili dela, s katerimi bodo septembra sodelovali na Svetovnem dogodku mladih umetnikov v Nottinghamu v okviru Kulturne olimpijade 2012. Gre za največji kulturni projekt v zgodovini Olimpijskih in Paraolimpijskih iger, ki bodo letos v Londonu, v projektu pa sodelujejo najbolj inovativni in talentirani mladi umetniki z vsega sveta.

Slovenske barve bodo na razstavi v Mariboru zastopali Mito Gegič, z vizualnimi deli, Urška Djukić z eksperimentalnim videom Rabbit Hole (2012) in Katja Gorečan, s pesniško zbirko pesniško zbirko Trpljenje mlade Hane. Gre za nadarjene mlade umetnike, ki v tujini nastopajo pod vedno bolj prepoznavno znamko Slovenski mladi umetniki/Slovenian Young Artists. Slovenskim umetnikom se bodo pridružili britanski vrstniki in sicer multimedijski umetnik Bill Balaskas, vizualna umetnica Alice Gale-Feeny in pesnik Mateus Domingo.

Razstavo sta v sklopu programske entitete Kulturne ambasade pripravila British Council in Maribor 2012-Evropska prestolnica kulture.

1000 umetnikov iz 100 držav

Novi mednarodni festival umetnosti, Svetovni dogodek mladih umetnikov (WEYA), se bo začel v Nottinghamu 7. septembra kot zaključni dogodek Kulturnih olimpijad. 1000 umetnikov iz 100 držav je bilo izbranih za sodelovanje na tej izjemni predstavitvi ustvarjalnih talentov.

Umetniki, stari od 18 do 30 let, se bodo predstavili z vsemi umetniškimi oblikami (vizualna umetnost, glasba, ples, fotografija, film, beseda, gledališče in kulinarika). Njihova dela bodo septembra v Nottinghamu na ogled v času desetdnevnega sklepnega dogodka Kulturnih olimpijad. Razstava poteka v okviru Kulturne olimpijade 2012 in gradi na uspehu Bienala mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja (BJCEM).