Akademsko-ljubiteljska filmska naveza

Po štirih letih hibernacije obujen mednarodni študentski festival video in filmske produkcije.
Fotografija: Festivalski plakat je delo študentke­ ALUO Ave Tribušon Ovsenik. Foto arhiv Filofesta
Odpri galerijo
Festivalski plakat je delo študentke­ ALUO Ave Tribušon Ovsenik. Foto arhiv Filofesta

Filofest se je letos po štirih letih hibernacije zbudil in zacvetel. Mednarodni študentski festival video in filmske produkcije je že deloval od leta 2006 do 2014, potem za nekaj časa zamrl, zdaj pa ga je ob stoletnici Univerze v Ljubljani na pobudo Filozofske fakultete obudila skupina študentov. Na festivalu, ki poteka do jutri, bo prikazanih okrog 50 kratkih študentskih filmov ­svetovne produkcije.

Pred letom se je skupina študentov s štirih ljubljanskih fakultet oziroma akademij, Filozofske fakultete, Fakultete za družbene vede, AGRFT in ALUO, zagnala, da bi Filofest znova zaživel kot nekdaj. »Zdelo se nam je pomembno, da se študenti različnih smeri povežejo v ljubezni do filma. Festival je priložnost za nova poznanstva, nova zanimanja in sodelovanje,« je povedala ena od organizatork, študentka primerjalne književnosti Paloma Pertot.

Koncept festivala je nekoliko drugačen kot prejšnja leta, ko so se v tekmovalni sekciji pomerili le filmi, ki so nastali zunaj akademskega okolja in so jih ustvarili študenti, ki niso na filmskih akademijah. Filmi z akademij so bili uvrščeni v netekmovalni program. Letos študentom ni uspelo zbrati dovolj »amaterskih« filmov, zato sta obe kategoriji združeni, kar ustvarja pravšnje pogoje za združevanje akademskega in amaterskega ustvarjanja. Prav vzpostavljanje dialoga med amaterji in akademiki je namreč namen Filofesta. »Zanima nas, kaj se lahko prvi nauči od drugega in obratno. Tako se bosta zadnji dan festivala v javni pogovor zapletla dva režiserja. Prvi diplomant filmske režije, drugi študent ­strojništva.

Še vedno si prizadevamo predvsem za predstavljanje del ljudi, ki jih vodi močna strast do filmske umetnosti, a to počnejo samostojno. Zanima nas, kakšne razlike nastanejo, ko dela ne nadzoruje akademska ustanova,« je povedala­ Paloma Pertot.
 

Povezovanje in sodelovanje


Filmi prihajajo iz Slovenije, Francije, Hrvaške, Nemčije, Irana, posebna gostja pa je Češka, saj so se študenti povezali z dolgoletnim češkim festivalom Zlatý voči (Zlate oči). »Imajo podoben pristop kot mi. Sprejemajo le kratke študentske filme neakademikov,« je povedala sogovornica. Tako se bodo na Filofestu odvrteli lanski zmagovalni filmi, dva člana njihove organizacijske ekipe pa bosta na okrogli mizi spregovorila o ustvarjanju festivalov tako imenovanega neodvisnega študentskega filma.

Filofest na vseh področjih organizacije vključuje mlade, še ne­uveljavljene ustvarjalce. Plakate za festival je oblikovala študentka drugega letnika ALUO Ava Tribušon Ovsenik. Na zaključni zabavi v Centru slovanskih kultur France Prešeren bodo nastopili mladi glasbeniki z raznolikimi ozadji, od študentov na Akademiji za glasbo do filozofov in primerjalnih književnikov. Festival torej spodbuja mlade, ki ustvarjajo, ne glede na njihovo študijsko usmeritev. Rdeča nit je seveda film, »ki tako ali tako vsebuje vse umetnostne smeri – glasbo, likovnost, performativnost«, je povedala Paloma Pertot.

Projekcije filmov v predavalnici Rimljanka Filozofske fakultete in jutrišnji program v dvorani Slovenske kinoteke so brezplačni in odprti za javnost.

Komentarji: