Berlinale bo prvič uvedel animirani film

Obiskovalci filmskega festivala bodo za uvod videli animirani film Isle of Dogs režiserja Wesa Andersona.
Objavljeno
05. december 2017 11.51
V. U., STA
V. U., STA

Film režiserja Wesa Andersona Isle of Dogs o fantu, ki išče izgubljenega psa, bo postal prvi animirani film, ki bo odprl Berlinale, je napovedala nemška tiskovna agencija dpa.

Film je postavljen v prihodnost in se dogaja na Japonskem. Glasove zanj so med drugim prispevali Scarlett Johansson, Edward Norton in Bill Murray.

V filmu Isle of Dogs se 12-letnik med iskanjem svojega psa spoprijatelji s krdelom psov, katerega člani so zatočišče našli na smetišču in ga ščitijo pred avtoritetami.

Prvič v zgodovini festivala

Direktor Berlinala Dieter Kosslick je izrazil veselje, da bo prav Andersonov film ponovno uvedel festival in da bo to prvi animirani film v zgodovini festivala, ki mu bo pripadla takšna čast. Gre za film, ki bo z Andersonovim šarmom osvojil srca občinstva, je dodal Kosslick. Na odprtju festivala 15. februarja bo doživel tudi svetovno premiero.

Glasove so animiranim junakom posodili še Jeff Goldblum, Frances McDormand, Harvey Keitel, Tilda Swinton, Liev Schreiber in Yoko Ono.

Andersonova uspešna čudaška komedija Grand Budapest Hotel je pred štirimi leti prav na odprtju Berlinala dočakala svetovno premiero in prejela veliko nagrado žirije. Sicer pa bo Isle of Dogs četrti film, ki bo prikazan v tekmovalnem programu berlinskega filmskega festivala A kategorije. Poleg že omenjenih dveh sta to bila še Veličastni Tenenbaumi in Življenje pod vodo.

Na čelu žirije bo prihodnje leto nemški režiser Tom Tykwer, ki mu je mednarodni sloves prinesel film Teci, Lola, teci, je še poročala dpa.