Berlinale bo uvedel film Django o očetu gypsy swinga

Film o francoskem jazzovskem kitaristu in skladatelju romskih korenin Djangu Reinhardtu je režijski prvenec Etienna Comarja.

Objavljeno
04. januar 2017 16.27
V. U., STA
V. U., STA
Mednarodni filmski festival v Berlinu bo prihodnji mesec odprla premiera biografskega filma o velikanu jazza Djangu Reinhardtu. Film o francoskem jazzovskem kitaristu in skladatelju romskih korenin je režijski prvenec Etienna Comarja. Osredotoča se na glasbenika in njegovo družino v času nacizma. Berlinale bo potekal od 9. do 19. februarja.

Film Django, v katerem je v glavni vlogi zaigral Reda Kateb, bodo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP prikazali v glavnem tekmovalnem programu.

Od hendikepa do nove tehnike igranja kitare

V Licherchiesu v Belgiji rojeni Reinhardt (1910–1953) velja za enega najboljših kitaristov vseh časov, ki je pomembno prispeval k razvoju jazzovskega sloga igranja na kitaro. Zaradi trajne ohromitve prstanca in mezinca leve roke, ki je bila posledica poškodbe, je za solistično igranje uporabljal samo kazalec in sredinec. Tako je razvil novi stil jazzovske kitarske tehnike, ki je postal del glasbene tradicije v kulturi francoskih Romov.

Z violinistom Stephanom Grappellijem je leta 1934 ustanovil zasedbo Quintette du Hot Club de France. Pozneje je med drugim igral z Billom Colemanom, Dickyjem Wellsom in Colemanom Hawkinsom, po drugi svetovni vojni pa tudi z Dukeom Ellingtonom.

»Django Reinhardt je bil eden od pionirjev evropskega jazza in oče gypsy swinga. Film pretresljivo portretira eno izmed poglavij njegovega razgibanega življenja in je grenka pripoved o preživetju,« besede direktorja filmskega festivala Dietra Kosslicka povzema AFP.

Dokončen seznam filmov v glavnem tekmovalnem programu sicer še ni znan. So pa organizatorji sredi decembra že sporočili prvih deset tekmovalnih filmov, ki se bodo na Berlinalu potegovali za zlatega medveda.

Zanj bodo s svojimi filmi med drugim tekmovali režiserji Calin Peter Netzer, Andres Veiel, Oren Moverman, Alain Gomis in Aki Kaurismaki.