Bert za življenjsko delo pri filmu igralcu Borisu Juhu

Nagrajenec je odigral kar 62 vlog, ki so oživljale male in velike ekrane.

Objavljeno
11. oktober 2016 13.39
med strahom in dolznostjo
V. U.
V. U.

V torek, 25. oktobra, bo v Slovenski kinoteki slovesno, saj bo Večeru Društva slovenskih režiserjev, na katerem bodo znova zavrteli film Živojina Pavlovića Nasvidenje v naslednji vojni, sledila podelitev nagrade bert. Društvo nagrado podeljuje na življenjsko delo na področju filmske igre.

Tokrat jo bo prejel filmski in gledališki igralec Boris Juh, ki je na velikem platnu v celovečernem filmu debitiral leta 1970 v filmu Onkraj Jožeta Galeta, med njegove osrednje filmske vloge pa uvrščajo vloge Kozlevčarja v filmu Med strahom in dolžnostjo in Antona Novaka v Dragi moji Izi Vojka Duletiča, Antona v omenjenem filmu Nasvidenje v naslednji vojni, Fritza v Iskanjih in Andreja v Dediščini Mileta Klopčiča, Jakoba v Galetovi Pustoti, Milana Stančiča v Našem človeku Jožeta Pogačnika in Ivana v Christophorosu Andreja Mlakarja.

                           Boris Juh. Foto: Peter Uhan.

Juh je za angažma pri filmu, na gledaliških odrih in pri televiziji prejel že niz nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada, dvakrat Borštnikovo nagrado, nagrado mednarodnega TV festivala v Plovdivu in dvakrat nagrado filmski igralec leta.

»Če hočemo govoriti o igralski prezenci Borisa Juha, je nemogoče zadržati plaz odličnih predikatov: suverenost, plemenitost, premišljenost, toplina, zrelost, decentnost, odmerjenost in še bi lahko naštevali,« so zapisali v Društvu slovenskih režiserjev. »Njegovi filmski liki imajo tisto nekaj, ob čemer besede postanejo šibke in je najbrž treba povedati preprosto – četudi bi se lahko zdelo poenostavljeno – Boris Juh na platnu izžareva nekaj posebnega, morda nekaj zelo svojega.«

                   Z Marjeto Gregorac v filmu Med strahom in dolžnostjo. Foto: Promocijsko gradivo

»Boris Juh je po nam znanih podatkih vdahnil 62 filmskih duš, ki so oživljale male in velike ekrane, gledaliških in radijskih raje nismo šteli,« še dodajo v društvu. »Borisu smo vedno verjeli, najsi je bil kompleksen erudit, preprost kmet ali španski borec, najbrž zato, ker so bili njegovi liki vedno v prvi vrsti polnokrvni ljudje.

Igralska življenja Borisa Juha bodo ostala večna v številnih televizijskih dramah in nadaljevankah, kot so: Erazem in potepuh, Mali oglasi, Nora hiša, Primož Trubar, Vikend v Brightonu. Še težje si je brez Borisa Juha predstavljati celovečerne filme: Med strahom in dolžnostjo, Christophoros, Pustota, Iskanja, Nasvidenje v naslednji vojni