Celovečerni film Orlan v tekmovalnem programu festivala v Locarnu

Letošnja 72. izvedba festivala se bo odvijala od 7. do 17. avgusta.
Fotografija: Utrinek iz filma Matjaža Ivanišina FOTO: Sataragara
Odpri galerijo
Utrinek iz filma Matjaža Ivanišina FOTO: Sataragara

Festival v Locarnu slovi po tem, da odpira nove smernice na področju filmske umetnosti. Za osrednjo nagrado, zlatega leoparda, se bo v tekmovalnem programu potegoval tudi slovenski celovečerni igrani film Oroslan scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina, ki je ob tem povedal: »Pozimi pred skoraj dvajsetimi leti je v majhni vasi umrl moški. Nisem ga poznal, nikoli ga nisem srečal ali videl. Mnogo kasneje sem bral zgodbo o njegovi smrti in potem še vrsto zgodb o njegovem življenju. Tako v sebi nosim podobo popolnega neznanca, ki se v mojih predstavah meša s podobo nekoga iz moje družine. To je bilo izhodišče za film o Oroslanu, ki so mu življenje posodili ljudje iz Porabja, pripadniki slovenske manjšine na Madžarskem

Zgodba filma, ki je nastala po literarnem delu Zdravka Duše pripoveduje o smrti moškega, poznanega pod vzdevkom Oroslan, ki pretrese majhno vas v Porabju. Novica o njegovi smrti se hitro razširi med vaščani. Sčasoma dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se lažje soočili z Oroslanovo smrtjo, vaščani poustvarjajo njegovo podobo skozi zgodbe o njegovem življenju. Film bo imel svojo svetovno premiero v sredo, 14. avgusta ob 18.30 uri v Pala Cinema, sledita še dve ponovitvi in sicer v četrtek, 15. in v petek, 16. avgusta. Slovenska premiera filma bo v ljubljanskem Kinodvoru v sredo, 2. oktobra.

V filmu igrajo Margit Gyecsek, Milivoj Miki Roš in Dejan Spasić. Direktor fotografije je Gregor Božič, montažer Matic Drakulić, oblikovalec zvoka Julij Zornik, glasbo sta napisala Branko Rožman in Ivan Antić. Producent filma je produkcijska hiša Staragara in Miha Černec, koproducenti so I/O post in Film Factory. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Viba filma, Češkega filmskega sklada in Mestne občine Maribor.

Zgodba je nastala po literarnem delu Zdravka Duše. FOTO: Sataragara
Zgodba je nastala po literarnem delu Zdravka Duše. FOTO: Sataragara


Matjaž Ivanišin je rojen leta 1981 v Mariboru in je zaključil Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Na 20. Festivalu slovenskega filma je za film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba v sorežiji z Rajkom Grlićem prejel vesno za posebne dosežke, za Playing Men pa vesno za najboljši dokumentarec. Zanj je leta 2017 prejel tudi mednarodno nagrado Georges de Beauregard na festivalu avtorskega filma v Marseillu ter nagrado za podporo francoski distribuciji – Entrevues Belfort.

Prav tako se je proslavil s svojim dokumentarnim filmom Karpopotnik, leta 2014 ga je premierno predstavil v Rotterdamu, nato na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku, na festivalu Traverse City in kasneje zanj prejel tudi več nagrad. Med drugim leta 2015 na 20. MedFilm festivalu v Rimu, istega leta je bil Karpopotnik na Zagrebškem filmskem festivalu razglašen tudi za najboljši dokumentarni film.

Leta 2017 je režiser Rok Biček s filmom Družina zmagal na tednu kritike v Locarnu.

Komentarji: