Deloskop izpostavlja. Pokliči me po svojem imenu

Več mest. Kinematografi Art kino mreže, Koloseja in Cineplexxa. Od 1. 2.

Objavljeno
02. februar 2018 18.54

Pokliči me po svojem imenu, uvodni film v letošnji Ljubljanski filmski festival, je od preteklega tedna na rednem programu slovenskih kinematografov.

Tenkočutno zgodbo o odraščanju in prvi ljubezni je Luca Guadagnino režiral po istoimenskem romanu Andréja Acimana.

V zgodbi spremljamo sedemnajstletnega Elio, ki s starši preživlja počitnice v družinski vili v severni Italiji ob igranju klasične glasbe, prebiranju knjig in spogledovanju s prijateljico. Ko se jim nekega dne pridruži Američan Oliver, postdoktorski študent na poletni praksi pri Elijevem očetu, se med mladima začne razvijati neizmerna privlačnost.

Guadagnino je projekt snoval osem let; najprej kot producent pri filmu, ki naj bi ga režiral ameriški režiser James Ivory. Ker je ameriška produkcija zahtevala preveč časa in denarja je režijo prevzel Guadagnino. V mestecu Crema, ki leži blizu njegovega domovanja, je v dveh mesecih posnel film, za katerega sam pravi, da je oda ljubezni v najbolj čisti obliki.

Pokliči me po svojem imenu je na festivalih deležen velike pozornosti in je prejemnik številnih nagrad, med njimi nagrade AFI za film leta, nagrad gotham za najboljši celovečerni film in igralski preboj, nagrade občinstva v Melbournu ..., preričal je mladinsko žirijo Kinotrip na letošnjem Liffu, in je med letošnjimi nominiranci za štiri oskarje. Film je na ogled v kinematografih Art kino mreže, Koloseja in Cineplexxa.