Deloskop izpostavlja: Ustava Republike Hrvaške

Ljubljana, Kinodvor. Ponedeljek, 10. 10., ob 20.30.

Objavljeno
07. oktober 2016 20.24

V Kinodvoru bo nocoj ob 20.30 premiera hrvaškega filma Ustav Republike Hrvatske.

Delo scenaristov Anteja Tomića in Rajka Grlića (ta je film tudi režiral) pripoveduje zgodbo o štirih ljudeh, ki prebivajo v isti stavbi, vendar živijo zelo različna življenja. Razlikujejo se po družbenem statusu, seksualnih navadah, nacionalnosti in veri. Njihove življenjske poti se verjetno ne bi nikoli prekrižale, če jih k temu ne bi prisilil nesrečni dogodek in posledično nudenje medsebojne pomoči.

Film Rajka Grlića je ljubezenska zgodba o sovraštvu, ki razkriva vso našo nestrpnost, predsodke in nesprejemanje drugačnosti. Svetovno premiero je doživel septembra na filmskem festivalu v Montrealu, kjer je s soglasno odločitvijo žirije dobil najvišjo nagrado grand prix Amerike, na festivalu Slovenskega filma v Portorožu so mu podelili nagrado za najboljšo manjšinsko koprodukcijo, Leo Kulaš pa je prejel nagrado za najboljšo kostumografijo.

Premiere se bodo udeležili ustvarjalci filma: režiser Rajko Grlić, igralec Dejan Aćimović, scenarist Ante Tomić, kostumograf Leo Kulaš in Jani Sever iz produkcijske hiše Sever & Sever, ki je pri filmu sodelovala kot koproducent.