Dokumentirano: Krim - Pot v domovino

Največjo reklamo filmu so naredili v Ukrajini, kamor so avtorju filma že pred časom prepovedali vstop.
Objavljeno
26. marec 2015 11.52
Boris Čibej, zunanja politika
Boris Čibej, zunanja politika

Film, ki ga je vse od začetka krimskega »vračanja v domovino« pripravljal dolgoletni televizijski poročevalec in voditelj Andrej Kondrašov, ni pritegnil ogromne pozornosti le na tem nekdaj ukrajinskem polotoku in v matici, ki je z radostjo sprejela vrnitev Ukrajini »podarjenega« ozemlja.

Dokumentarec, ki je obeležil obletnico tega, kar v Kijevu in na Zahodu imenujejo ruska aneksacija Krima, je samo v Moskvi, ki ima uradno nekaj več kot dvanajst milijonov prebivalcev, videlo okoli tri milijone gledalcev televizije Rusija-1. Po podatkih agencije Gallup se je tisti večer pred televijami zbralo 40,6 odstotka polnoletnih prebivalcev ruske prestolnice.

A veliko premiero 15. marca, ki se je zgodila tako na malih zaslonih kot na spletnem gledalniku YouTube, so nestrpno pričakovali tudi drugod.

Največjo reklamo filmu, ki si ga je v trenutku pisanja tega zapisa na spletu ogledalo že več kot 5,2 milijona ljudi, so naredili v Ukrajini, kamor so avtorju filma že pred časom prepovedali vstop (pred dnevi pa je postal persona non grata tudi v Moldaviji).

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk, ki ga je »navdušil« napovednik dokumentarca, je še pred njegovo premiero pozval pravosodno ministrstvo, naj tako trailer kot film pošljeta v Haag, saj bo bržkone zelo zanimal tamkajšnje mednarodne kazenske preiskovalce. »Odgovarja na vprašanje, kdo je dal ukaze za zavzetje ukrajinskega ozemlja na Krimu in kršenja mednarodnega prava; in kdo je za to odgovoren,« je izjavil Jacenjuk.

Ustvarjalci filma so se najbrž veselili tudi nenadejane promocije iz Rige. Po besedah latvijskega zunanjega ministra Edgarsa Rinkēvičsa so v filmu pričevanja ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki potrjujejo to, kar so doslej v Evropski uniji samo domnevali, niso pa imeli dokazov.

Na Zahodu je dokumentarec bolj odmeval zaradi Putinove izjave, da je bila Moskva pripravljena uporabiti tudi jedrsko orožje, če se stvari na Krimu ne bi odvijale tako, kot so načrtovali. Putin, ki je glavna zvezda in nekakšen »dramaturg« filma, je avtorju namenil dva daljša pogovora. Prvič sta se pogovarjala kmalu po začetku krimskih dogajanj, drugič tik pred koncem snemanja, ki je trajalo osem mesecev, v katerih se je Kondrašovu nabralo skoraj skoraj 400 ur posnetega gradiva.

Tistim, ki bodo še dolgo razpravljali o »objektivnosti« njegovega skoraj dveinpolurnega izbora, je avtor že sam odgovoril v ekskluzivnem intervjuju za agencijo RIA Novosti. »Seveda sem zelo ponosen, ker je kanal dal to nalogo meni. Prvo, kar sem pomislil, je bilo, da se iz opazovalca spreminjam v absolutnega udeleženca te zgodovine,« se je pohvalil Kondrašov.

***

Priporočila za radovedne

Dokumentarni filmi so v zadnjih letih zaradi krize uveljavljenih medijev, ki si, podvrženi čedalje hujšim finančnim omejitvam, vse težje privoščijo poglobljeno spremljanje kompleksnih zgodb in njihovega zakulisja, v nekaterih prvinah prevzeli zastavo raziskovalnega novinarstva.

Skupina Delovih novinarjev, navdušenih ljubiteljev tovrstnega žanra, vam zato v naši tedenski rubriki Dokumentirano ob četrtkih ob 15.00 predstavlja in priporoča dokumentarne filme po lastnem izboru.

V vlogi avtorjev za pestrost vsebinske in slogovne ponudbe rubrike skrbijo Lenart J. Kučić, Tina Lešnicar, Irena Štaudohar, Boris Čibej, Mojca Zabukovec in Igor Harb.