Dokumentirano: Odraščanje (2017)

Mama ni ena sama. Mami sta dve. In skupaj se borita za prihodnost svojih otrok.
Objavljeno
07. december 2017 10.43
Tina Lešničar
Tina Lešničar

Boj za, ki ga je dokumentarist Siniša Gačić začel z večkrat nagrajenim filmom Boj za, se nadaljuje. Tokrat se je z globalnega prizorišča preselil v intimo dnevne sobe istospolne družine. Skupaj z režiserskim kolegom Dominikom Mencejem sta pred dvema letoma, v predpripravah na referendum o izenačitvi zakonske zveze za homoseksualne pare, svoje kamere usmerila v lezbični par, ki je postal poster family v neusmiljeni kampanji ZA.

Daja in Jedrt sta par. Ko njuno življenje postane javno, ravno postaneta novi mamici. Štirimesečni Tibor − s čigavo pomočjo je prišel na svet, film ne izda − je njuno bistvo. Pravzaprav je njegov zamegljeni, motni pogled z žabje perspektive prvo, kar vidimo tudi mi. Prihodnost je za malo bitje meglena, nejasna.

V intimo in idilo nove družinice pa kmalu vdre zunanja resničnost. Zunaj se pripravlja vihar v obliki referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. »Za otroke gre!« rohnijo množice, ki nasprotujejo predlogu zakona in se smešijo v televizijskih oddajah z neumestnimi in abotnimi argumenti. In v tem, da gre za otroke, se Daja in Jedrt strinjata z njimi, zato sta se odločili, da bosta svojo spolno usmerjenost in družinsko življenje razgalili pred javnostjo. Želita podreti tabuje, izničiti predsodke in pokazati, da njuna družina ni nič drugačna od »normalne« družine. Predvsem pa, da takšni pari niso nekaj mitskega, ampak v družbi, ki jih ne priznava, že dolgo obstajajo. Želita si le, da bo njun Tibor nekoč živel v družbi, strpni do drugačnih. Da bo živel v boljšem svetu.

Film spremlja njun boj za boljši jutri. Ko se na več frontah − v medijih, na ulici in doma med svojimi − borita ZA. Medijsko bolj izpostavljena Daja najde v Jedrt vso podporo in ljubezen. Spremljamo tako Dajine nastope v televizijskih oddajah oziroma šovih kot odzive Jedrt na domačem kavču pred televizijo. Film meri socialno klimo pred, med in po neuspelem referendumu. Dinamiko in dramo v film vnesejo prav posnetki televizijskih oddaj, ki soočajo obe strani in nudijo vpogled v zakulisje, tik preden gredo debaterji v eter. Pri tem sta režiserja v filmu pustila govoriti tudi drugi strani. Kot sta povedala po predpremieri filma na pravkar končanem Festivalu lezbičnega in gejevskega filma v Kinoteki, sta hotela posneti dokument časa, zato nista cenzurirala nivoja debate, ki je bil značilen za to tematiko v javnih pogovorih. »Za zgodovino in tujino gre,« je Siniša Gačić komentiral svojo odločitev, Mencej pa je dodal: »Treba je imeti negativce v filmu, da veš, zakaj se junaki sploh borijo.«

Kamere so sicer v vlogi tihega opazovalca dogajanja, a film ni brez komentarja, ta je v njem jasno izražen in opredeljen. O preteklem življenju Jedrt in Daje (kako in kdaj sta se spoznali, se sploh želita poročiti, kako sta postali mami ...) ne izvemo veliko, saj se film osredotoča na tukaj in zdaj, pogovori pa se skoraj izključno vrtijo okrog referenduma. Zato kljub temu da nas film spusti v stanovanje lezbičnega para, njuna intimna zgodba ni kompromitirana. Tako se film drži svoje namembnosti in ostaja na ravni aktivizma ter svojih subjektov ne razgalja bolj, kot je to potrebno za samo zgodbo o konkretnem boju. Vsekakor gre za film, ki je v boju za človekove pravice, manjšine in istospolne skupnosti pri nas zabeležil zgodovinski trenutek.

Odraščanje v kinodovorane prihaja marca − najverjetneje za materinski dan.