Dokumentirano: The Witness (2015)

Je dovoljeno prikrojiti resnico, če na ta način izboljšamo varnost v mestu in dosežemo obvezne govorilnice za nujne klice?
Objavljeno
13. oktober 2016 12.21
Lenart J. Kučić
Lenart J. Kučić

Vašo družino doleti huda tragedija. Sestro so umorili marca 1964, ko se je zvečer iz službe vrnila domov. Pričakal jo je neznanec in jo večkrat zabodel. Njeni klici na pomoč so odmevali po vsej nočni newyorški soseski, a se ni nihče odzval na njeno agonijo.

Primer opišejo v New York Timesu ter za zločin obtožijo pasivne in brezbrižne someščane − 38 domnevnih prič, ki niso poklicale policije in niso niti poskusile pomagati ranjenemu dekletu. Vaša sestra Kitty Genovese je postala primer iz učbenikov socialne psihologije, ki so opisali in proučili učinek pasivnega opazovalca. Zaradi travmatične izkušnje se odločite, da nočete biti nikoli v življenju takšen pasiven opazovalec, ki zamiži ob tuji nesreči. Zaradi občutka dolžnosti se prijavite v vojsko in odidete v Vietnam, kjer izgubite obe nogi.

Štiri desetletja pozneje izveste, da je vaše življenje zaznamovala zgodba, ki je morda sploh zares ne poznate. Pri New York Timesu so ugotovili, da novinarji v tedanjem članku niso upoštevali nekaterih dejstev, ki bi pokvarili zgodovinsko razlago umora. Zato začnete še sami iskati zamolčano resnico in ugotovite, da morda niste zares poznali niti svoje sestre.

Pri desetletnem iskanju izgubljene sestre je Williama (Billa) Genovesa spremljal režiser dokumentarnega filma The Witness James D. Solomon. Genovese je med iskanjem preživelih prič, prebiranjem policijskih poročil in pregledovanjem dokumentacije ugotovil, da je bil razvpiti umor Kitty Genovese v resnici le urbana legenda. Najmanj en sosed je poklical policijo in reševalce (najbrž več). Kitty ni umrla sama na ulici, ampak v naročju prijateljice, saj se ji je uspelo privleči do njene veže.

Novinarji New York Timesa so te podrobnosti namenoma izpustili, saj so lahko še dolgo objavljali članke in kolumne o urbani odtujenosti. O njihovi različici zgodbe pa ni podvomil nihče − saj so bili vendar New York Times.

 

Genovese med raziskovanjem sestrinega primera ni odkril samo novinarskih nepravilnosti. Tedanja sestrina sostanovalka, s katero je družina prekinila vse stike, ni bila samo Kittyjina prijateljica, ampak tudi intimna partnerka. Njena najbolj znana fotografija, ki jo je ob njenem geslu objavila tudi wikipedia, je nastala na policijski postaji, ko so jo aretirali zaradi domnevnega sodelovanja pri nezakonitih stavah. Otroške spomine na prijazno starejšo sestro, ki je redno prihajala na družinske obiske in se igrala z mlajšimi brati, so zamenjale podobe samostojne in samosvoje mlade ženske, ki se je najbolje počutila v urbanem okolju tedanjega New Yorka, saj jo je domače predmestje preveč utesnjevalo.

Williamovo včasih obsedeno iskanje resnice o sestrini smrti je polno velikih moralnih in človeških vprašanj. Kako dobro poznamo svoje bližnje? Je mogoče odpustiti morilcu, ki se je morda spreobrnil in se pokesal? Je dovoljeno prikrojiti resnico, če na ta način izboljšamo varnost v mestu in dosežemo obvezno nameščanje telefonskih govorilnic za nujne klice? Koliko domnevnih znanstvenih resnic temelji na močnih, a slabo raziskanih urbanih legendah? Genovese se je moral sprijazniti, da mu še tako natančna arheologija dokumentov in spomina ne bo pomagala do vseh odgovorov. Skoraj vsi njegovi sogovorniki so izbrali resnico, s katero so lahko živeli. Na koncu tudi sam ni imel boljše izbire.