Po pričakovanjih je največ nagrad prejel film Najljubša (FOTO)

Bafto za najboljši film je prejel Roma, najboljši igralec v glavni vlogi je Remi Malek, za najboljšo igralko pa je bila okronana Olivia Colman. 

Objavljeno
10. februar 2019 16.17
Posodobljeno
11. februar 2019 06.56
Olivia Colman FOTO: Toby Melville Reuters
P. V.
P. V.
Letošnja prireditev, kjer so podelili osrednje britanske nagrade bafta, ki jih podeljuje Britanska akademija za filmsko in televizijsko umetnost z istoimensko kratico BAFTA, se je odvijala v prestižni londonski Kraljevi Albertovi dvorani. Dvorana je filmskim navdušencem pri srcu tudi zato, ker je v njej Alfred Hitchcock posnel vrhunec slavnega prizora filma Mož, ki je preveč vedel (The man who knew too much). 

Prireditev je letos ponovno vodila Joanna Lumley​, na oder pa so se vrnili tudi performerji umetniškega cirkusa Cirque de Soleil, ki so že lansko občinsko navdušili s svojimi akrobacijami. 

image
Thelma Schoonmaker je prejela nagrado za življenjsko delo. FOTO: Ben Stansall/Afp


Nagrado za življenjsko delo je tokrat prejela Thelma Schoonmaker. Bafto za najboljši film je prejel film Roma, ki je kraljeval tudi v kategoriji najboljše režije, najboljše fotografije ter v kategoriji za najboljši tuji film. Nagrado za najboljšega igralca v glavni vlogi je odnesel Remi Malek (Bohemian Rhapsody), za najboljšo igralko v glavni vlogi pa je bila okronana Olivia Colman (Najljubša).

image
Prestižno nagrado za najboljšega igralca v stranski vlogi je prejel Mahershala Ali. FOTO: Ben Stansall/Afp


Prestižno nagrado za najboljšega igralca v stranski vlogi je prejel Mahershala Ali, za najboljšo igralko v stranski vlogi pa Rachel Weisz. Najboljši scenarij po predlogi je bil napisan za film Črni KKKlanovec, najboljše posebne vizualne učinke si po oceni sodnikov lahko ogledate v filmu Črni panter, kjer je zaigrala tudi igralka Letitia Wright, ki je bila okronana za najboljšo vzhajajočo zvezdo. 

image
Rachel Weisz je prejela nagrado za najboljšo igralko v stranski vlogi. FOTO: Ben Stansall/Afp


Nagrado za najboljšo montažo je prejel film Vice, najboljši animiran film je Spider-Man: Novi svet, najboljši dokumentarni film pa Free Solo. Za izjemen prispevek k britanski kinematografiji sta bila nagrajena Stephen Woolley in Elizabeth Karlsen. Nagrado za najboljši britanski prvenec pa sta prejela Michael Pearce in Lauren Dark

image
Za izjemen prispevek k britanski kinematografiji sta bila nagrajena Stephen Woolley in Elizabeth Karlsen. FOTO: Ben Stansall/Afp


Najboljši kratki film je bil po oceni Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost Roughhouse, najboljši britanski film pa je po pričakovanjih postal Najljubša. Film grškega režiserja je slavil tudi v kategoriji za najboljši izvirni scenarij, najboljšo scenografijo, najboljšo kostumografijo in masko.

image
Za vzhajajočo zvezdo so okronali Letitio Wright. FOTO: Ben Stansall/Afp


Lovoriko za najboljši zvok je odnesel film Bohemian Rhapsody, najboljšo filmsko glasbo pa so ustvarili za film Zvezda je rojena. Zmagovalni film v kategoriji kratkih filmov je bil 73 Cows.

image
Bradley Cooper z nagrado za najboljšo filmsko glasbo. FOTO: Ben Stansall/Afp


Največ nominacij (12) in nagrad (7) je sicer pobral film Najljubša grškega režiserja Jorgosa Lanthimosa. Film se je potegoval za nagrado v kategoriji za najboljšo glavno igralko, najboljši film, izvirni scenarij, najboljšega režiserja, najboljšo fotografijo, vizualno produkcijo, najboljše kostume, masko in montažo ter tudi za najboljši stranski igralki, kjer sta bili nominirani Emma Stone in Rachel Weisz

Sedem nominacij si je prislužil tudi film igralca Bradleyja Cooperja, ki se je v filmu Zvezda je rojena prvič preizkusil v vlogi režiserja, Lady Gaga pa je v glavni ženski vlogi doživela svoj igralski debi. S sedmimi nominacijami se lahko pohvali tudi Bohemian Rhapsody, ki je na letošnji podelitvi Zlatih globusov odnesel nagrado za najboljši film in najboljšega igralca v drami, ter črno-bela drama Roma in biografska drama Prvi človek.

image
Sedežni red na letošnji prireditvi. FOTO: Henry Nicholls/Reuters


Kritiki so sicer ostro nastopili proti izbiri nominacij za najboljšega režiserja, saj med njimi vse od leta 2013 ni moč zaslediti nobene ženske kandidatke. Od samega začetka festivala, ki je luč dneva ugledal leta 1968, pa so bile v dotični kategoriji režiserke nominirane zgolj sedemkrat. 

Celoten seznam nominacij in nagrajencev si lahko ogledate na spletni strani Bafta