Družinski spori in politične mahinacije

Od 17. do 22. septembra bo v Portorožu na ogled sveža filmska bera.
Fotografija: Praznik domače filmske produkcije bo uradno uvedel nov film Metoda Pevca Jaz sem Frenk z Janezom Škofom in Katarino Čas v glavnih vlogah. Foto Željko Stevanič
Odpri galerijo
Praznik domače filmske produkcije bo uradno uvedel nov film Metoda Pevca Jaz sem Frenk z Janezom Škofom in Katarino Čas v glavnih vlogah. Foto Željko Stevanič

Na 22. Festivalu slovenskega filma bo v tekmi za glavne nagrade vesna 57 filmov. V tekmovalnem programu se bo odvrtelo 11 celovečernih filmov (med njimi sedem igranih in štirje dokumentarni), devet manjšinskih koprodukcijskih filmov, pet srednjemetražnih dokumentarcev, 19 kratkih in 13 študijskih filmov.

Festivalski teden bo uradno uvedel film Metoda Pevca Jaz sem Frenk. Zgodba govori o Frenku (Janez Škof), uporniku s socialističnimi vrednotami, ki se po očetovi smrti zaplete v spor z bratom Branetom (Valter Dragan), tipičnim posttranzicijskim tajkunom. Med bratoma kot med dvema ognjema ostane Branetova žena Ines ­(Katarina Čas).

S konfliktnimi odnosi med sorojenci se ukvarja tudi Damjan Kozole v filmu Polsestra, v katerem igrata Urša Menart in Liza Marijina. Film je doživel svetovno premiero na festivalu v Karlovih Varih, regionalno v Sarajevu, zdaj ga bomo lahko videli tudi pri nas.
 

Pogled v intimo majhne skupnosti


Med celovečernimi igranimi filmi v tekmovalnem programu bodo zavrteli še Zgodbe iz kostanjevih gozdov, sanjsko pripoved o razpadu majhne skupnosti na jugoslovansko-italijanski meji v režiji Gregorja Božiča. Dogodke v majhni vasi spremlja tudi film Oroslan režiserja Matjaža Ivanišina, ki vzame pod drobnogled intimne spomine na skrivnostnega umrlega vaščana.

Precej bolj urbana je zgodba o policijskem inšpektorju Leonu na sledi korumpiranim politikom v filmu Mateja Nahtigala Korporacija, ki se sprašuje o razmerjih moči med političnimi in finančnimi strukturami ter vlogi in odgovornosti posameznika. Tudi tranzicijski politični triler Andreja Košaka Vsi proti vsem spremlja sumljive posle korumpiranega župana v predvolilni kampanji. V filmu igrajo Vlado Novak kot župan, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Iva Krajnc Bagola, Valter Dragan in Peter Musevski.

Abstraktno kritično zrcalo kaže družbi tudi igrani eksperimentalni celovečerec Eme Kugler Človek s senco, ki preizprašuje iluzijo svobode. Med koprodukcijskimi filmi so tudi tisti, o katerih smo pisali, ko so dosegali uspehe v tujini. Na primer film Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske in zamolčana herojska zgodba iz hrvaške preteklosti Dnevnik Diane Budisavljević režiserke Dane Budisavljević. Videli bomo tudi filma Šivi (režiser Miroslav Terzić) ter Sin (režiserka Ines Tanović), ki delujeta kot dva pogleda na zgodbo mame, ki išče izgubljenega sina, in posvojenca, ki išče pravo mamo.

Veliko filmov, ki se niso uvrstili v boj za vesne, bodo predvajali v preglednem programu. S sklopom kratkih otroških animiranih filmov so poskrbeli, da se tudi najmlajši obiskovalci festivala ne bodo dolgočasili. Že nekaj let je na tem festivalu okrepljen tudi strokovni program, ki povezuje domače in tuje filmske profesionalce. Letošnje koprodukcijsko srečanje se osredotoča na Italijo. V Portorožu se bodo predstavile italijanske institucije, ki nudijo sistemsko podporo filmski produkciji in kulturni izmenjavi. Ustvarjalci bodo predstavili še nedokončane filmske projekte ter upali na koprodukcijsko sodelovanje med državama.
Med festivalom se bodo zvrstili tudi delavnice, predavanja, razprave in okrogle mize.

Komentarji: