Deloskop izpostavlja: 11. Festival gorniškega filma

Več krajev po Sloveniji. Od danes do 26. februarja.

Objavljeno
17. februar 2017 16.34
V. U.
V. U.

V Cankarjev dom v Ljubljani, Mestni kino Domžale, Mestni kino Metropol v Celju, Kulturni dom Nova Gorica in Slovenski planinski muzej v Mojstrani se vrača Festival gorniškega filma, ki bo z 11. izdajo ljubiteljem filma, vertikal, narave in svobode ponudil 44 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi, med njimi mnoge, ki so bili na tovrstnih festivalih v mednarodnem prostoru že nagrajeni.

Šest gorskih zgodb bodo predstavili tudi v živo, ne le na platnih. Med predavatelji bodo nekdanja prva dama slovenskega športnega plezanja Martina Čufar Potard, najuspešnejši slovenski balvanski plezalec Jernej Kruder, avstrijski alpinist in filmski ustvarjalec Robert Schauer, ki je bil med drugim član prvega avstrijskega vzpona na Everest, Jernej Šček bo predstavil tržaško alpinistično legendo iz časa fašizma Emilia Comicija, predstavila se bosta alpinista Nives Meroi in Roman Benet, Janez Volkar pa bo predaval o poljsko-jugoslovanski alpinistični odpravi na afganistanski sedemtisočak Nošak pred 40 leti.

Na današnjem uvodnem večeru v CD bodo ob 20. uri predstavili celovečerec Šerpa – Spor na Everestu režiserke Jennifer Peedom, med snemanjem katerega je ustvarjalce presenetila največja tragedija na Everestu, v kateri je pod ledenim plazom umrlo šestnajst šerp.