Enkrat Neil Armstrong, dvakrat Pepe Mujica

Poleg igranih filmov bodo prikazali veliko dokumentarnih in dve epizodi TV-serije Genialna prijateljica
Fotografija: First Man govori o pristanku Apolla 11 na Luni leta 1969. FOTO: promocijsko gradivo
Odpri galerijo
First Man govori o pristanku Apolla 11 na Luni leta 1969. FOTO: promocijsko gradivo

Mednarodni filmski festival v Benetkah, ki se bo začel 29. avgusta, bodo odprli s filmom First Man (Prvi človek), ki govori o pristanku Apolla 11 na Luni leta 1969 ter pripravah na misijo, Ryan Gosling pa nastopa v vlogi astronavta Neila Armstronga, prvega človeka, ki je stopil na Luno.

Film je režiral Damien Chazelle. Njegov film Dežela la la, v katerem je prav tako igral Gosling, je odprl Mostro leta 2016 in zatem dobil šest oskarjev. Claire Foy, znana po vlogi kraljice Elizabete II. v TV-seriji Krona, nastopa v vlogi Armstrongove žene Janet, Corey Stoll in Lukas Haas pa igrata astronavta Buzza Aldrina in Mika Collinsa.

Režiser je dejal, da se je lotil filma zato, ker je hotel ugotoviti, kako radikalna, nora in kontroverzna je bila celotna misija. »Kakšne psihološke lastnosti so potrebne, da človek lahko naredi te prve korake? In to v času, ko je veliko ljudi prepričanih, da se bo misija končala neuspešno in da te bo mogoče stala življenja. Navdušil sem se nad Nealom in tistim, kar se mu je motalo po glavi mesece in leta pred misijo, in tudi nad tem, kako je bilo to nadčloveško,« je dejal Chazelle. Scenarij je napisal Josh Singer po knjigi Jamesa R. Hansna.

Film, ki odpira Mostro, pogosto pozneje prejme nagrade na drugih festivalih in tudi oskarje. Med temi so prejšnja leta bili​ Birdman, Črni labod, Gravitacija, Everest, Marčevske ide in lani Krčenje. Mostra, najstarejši filmski festival, bo potekala takrat kot festivala v Telluridu in Torontu, ki prav tako naznanjata filme za oskarja.

Emir Kustrica je več kot dve leti snemal dokumentarec o Joséju Pepeju Mujici. FOTO: promocijsko gradivo
Emir Kustrica je več kot dve leti snemal dokumentarec o Joséju Pepeju Mujici. FOTO: promocijsko gradivo

 

Tekmuje 21 filmov


Z besedami »igrati na kaos realnosti, ki nas obkroža«, je umetniški direktor Alberto Barbera strnil programski koncept 75. Mostre. V glavnem tekmovalnem programu bodo predstavili 21 filmov, od katerih kar 12 v angleščini. Prikazali bodo tudi dva filma holivudskih režiserjev, ki nista v angleščini. Roma je delno avtobiografski film Mehičana Alfonsa Cuaróna, ki govori o družini srednjega razreda v Mehiki v sedemdesetih letih. Britanec Paul Greengrass bo predstavil film 22. julija o Breivikovem masakru na norveškem otočku Utøya. Film je posnet v norveškem jeziku in s skandinavskimi igralci.

V festivalski konkurenci je veliko pričakovati od remaka Luce Guadagnina, ki se je odločil za tvegano priredbo grozljivke Suspiria Daria Argenta iz leta 1977. V filmu igrata Tilda Swinton in Dakota Johnson. Na Mostro prihaja tudi Olivier Assayas s filmom Double vies (mednarodni naslov Non Fiction) z Juliette Binoche v glavni vlogi, ki govori o pariškem založniškem svetu. Med filmi iz glavnega programa obetajo tudi Naš čas Carlosa Reygadasa, Peterloo Mika Leigha, Sončni zahod Lászla Nemesa in Favorit Jorgosa Lantimosa. Poleg Guadagnina je edini Italijan v konkurenci Mario Martone s filmom Capri Revolution.

Prikazali bodo nov biografski film o van Goghu Pred vrati večnosti, ki ga je režiral Julian Schnabel, slikarja pa igra Willem Dafoe. Brata Coen bosta premierno prikazala vestern Balada o Busterju Scruggsu, v katerem sta strnila šestdelno TV-serijo za Netflix.
 

Dva filma o urugvajskem predsedniku


Zunaj konkurence prevladujejo dokumentarci. Prikazali bodo filme Tvoj obraz Tsai Ming-lianga, Proces Sergeja Loznice, Tramvaj v Jeruzalemu Amosa Gitaia, Monrovia, Indiana Fredericka Wisemana, El Pepe: Una vida suprema (El Pepe: neko edinstveno življenje) Emirja Kusturice. Kustrica je več kot dve leti snemal dokumentarec o Joséju Pepeju Mujici, nekdanjem urugvajskem predsedniku, ki so ga pogosto imenovali »najrevnejši predsednik na svetu«. Zanimivo je, da bosta o njem govorila kar dva filma v Benetkah. Poleg Kusturičevega dokumentarca še igrani film Álvara Brechnerja. Omeniti kaže še dokumentarec American Dharma Errola Morrisa o ameriškem populističnem desničarju ter nekdanjem Trumpovem svetovalcu Stevu Bannonu.

Teevizijska mreža HBO bo premierno predstavila prvi dve epizodi TV-serije <em>Genialna prijateljica</em>. FOTO: promocijsko gradivo
Teevizijska mreža HBO bo premierno predstavila prvi dve epizodi TV-serije Genialna prijateljica. FOTO: promocijsko gradivo

 

Tudi Netflix in HBO


Mostra ni imela zadržkov do streaming servisov in bo prikazala kar šest Netflixovih filmov. Medtem ko je Cannes Netflixu prepovedal vstop, organizatorji Mostre menijo, da je njegova produkcija neizogiben del festivalske resničnosti, čeprav se ne zmeni za prikazovanje v kinodvoranah. Televizijska mreža HBO bo premierno predstavila prvi dve epizodi serije Genialna prijateljica, prvo produkcijo v tujem jeziku, v tem primeru italijanskem. Serija je posneta po romanesknem ciklu o dveh prijateljicah iz Neaplja avtorice Elene Ferrante.

Režiral jo je Saverio Costanzo. V Benetkah bodo premierno prikazali naposled do konca narejen film Orsona Wellsa Druga stran vetra, ki so ga snemali v sedemdesetih letih, a je ostal nedokončan. Na Mostri vsako leto podelijo dve nagradi za poseben prispevek kinematografiji, za režijo in igro. Zlatega leva za življenjsko delo bodo izročili igralki Vanessi Redgrave in režiserju Davidu Cronenbergu. Vanessa Redgrave je bila šestkrat nominirana za oskarja in enega je dobila – za vlogo v filmu Julia leta 1978.

Lanski dobitnik zlatega leva Guillermo del Toro (Oblika vode) je predsednik letošnje žirije, v kateri so še Naomi Watts, Christoph Waltz, Taika Waititi, Sylvia Chang, Paolo Genovese, Trine Dyrholm, Nicole Garcia in Małgorzata Szumowska.

Komentarji: