Film Tisto - Bojte se klovna!

Priredba srhljivke Stephena Kinga, ki velja za eno njegovih najboljših del.

Objavljeno
28. september 2017 12.05
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Bojte se klovna. Tudi če je prijazen. Tudi če vam ponuja balon.­ Kajti plešoči klovn Penny­wise je nekaj nepredstavljivega, je strah vseh strahov, ki ustrahuje mestece Derry v ameriški zvezni državi Maine. Zdaj že dva tedna straši tudi pri nas.

V naše kinematografe je prišel film Tisto, grozljivka, posneta po priljubljenem istoimenskem romanu Stephena Kinga iz leta 1986, ki že desetletja ustrahuje bralce po svetu. V Sloveniji je postavila nov rekord med grozljivkami, film si je namreč v otvoritvenem vikendu ogledalo 9090 gledalcev.

Srhljivka Tisto je dvaindvajseti roman ameriškega pisatelja Stephena Kinga in osemnajsti pod njegovim pravim imenom, prej je pisal pod psevdonimi. Prinaša zgodbo sedmih otrok, ki jih terorizira Tisto, bitje v podobi njihovih najhujših strahov. Najpogosteje kot klovn, ki s sladkimi besedami privablja otroke in jih nato pohrusta. V ospredju so poletne dogodivščine otrok, združenih v Klub zgub, ki odraščajo v Derryju v Mainu. Vsi so tarča nadlegovanja lokalnih nasilnežev in vsak od njih je že srečal Tisto.

Vsakih sedemindvajset let se Tisto, ki živi v kanalizaciji, vrne in masti s strahovi otrok, ki nato izginejo. Nov ubijalski pohod se začne nekega deževnega dne z dečkom, ki lovi papirnato ladjico, ki jo je naliv odplaknil po kanalu v roke zlobnemu klovnu. Ta fantku odgrizne roko in ga potegne za sabo. Čeprav so ustrahovani, se Zgube lotijo iskanja izginulih otrok, ob čemer postanejo neustrašni in ­nepremagljivi.

Za Kingove zgodbe je značilno, da se v njih srečajo moč spomina, otroške travme, ki odmevajo v odraslosti, ter zloveščost lepih in bleščečih podeželskih mest, v katerih je mogoče premagati zlo le s skupnimi močmi, medsebojnim zaupanjem in ­žrtvovanjem.

Zgodbo so prvič upodobili leta 1990 v dveh televizijskih filmih, ki sta dosegla kultni status zlasti zaradi vloge izjemnega Tima Curryja, ki je takrat igral plešočega klovna Pennywisa. Že prej je postal legendaren Dr. Frank N. Furter v vseh različicah kultnega The Rocky Horror Picture Showa, tako na odru kot v filmu.

»Lahko je sladek in prikupen, lahko pa tudi zelo moteč«

Tudi najnovejša filmska upodobitev romana Tisto je narejena v dveh delih. Zlobnega klovna Pennywisa v obeh igra Bill Skarsgård. Drugi del se bo nadaljeval čez sedemindvajset let, ko se bo Tisto vrnilo, prav tako se bo v Derry vrnila nekdanja tolpa zgub, takrat bodo že odrasli. V kinodvorane ga bodo poslali čez dve leti.

Bill Skarsgård (r. 1990) je sin znamenitega švedskega igralca Stellana Skarsgårda. Z njim igrajo mladi nadarjeni igralci, med njimi Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Wyatt Oleff, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer in Nicholas Hamilton. Film je po scenariju, prirejenem po uspešnici Stephena Kinga, režiral Andrés Muschietti. Za revijo Variety je povedal, da je bil kar velik podvig spraviti debelo knjigo v film, so se pa potrudili primerno predstaviti vsak lik iz knjige. Dodal je, da v prvem delu filma igrajo le otroci, v drugem pa odrasli, ki se bodo spominjali dogodkov iz leta 1989.

Povedal je tudi, da je bilo med ljubitelji televizijske miniserije slabo sprejeto, da bodo posneli film, medtem ko »tisti, ki so prebrali knjigo, niso posebni ljubitelji miniserije. Ta je bila namreč razvodenela različica precej bolj krvave zgodbe, saj ni vsebovala dovolj temačnosti, ki veje iz knjige. Gotovo je bila to nuja, ko so za televizijo posneli zgodbo o klovnu, ki jé otroke.«

Muschietti se je odločil, da bo Bill Skarsgård igral klovna, ker v filmu ni hotel nadaljevati podobe klovna, ki ga je igral Tim Curry. »Ker je Pennywise otročji in sladki zlobni zapeljivec, se mi je zdel Bill Skarsgård pravi za to, ker ima v sebi oboje. Lahko je sladek in prikupen, lahko pa tudi zelo moteč. Skarsgård na snemanju ni postopal okoli oblečen v klovna, hoteli smo, da bi ga otroci prvič zagledali na snemanju. Ko so ga videli, so se ga dejansko ustrašili. Je precej velik, v tistem kostumu in naličen je bil videti res grozljiv.«

Strah in srčnost

Na vprašanje, ali je bil film všeč Stephenu Kingu, je odgovoril, da je ta čivknil, da je film presegel njegova pričakovanja. »Potem sva si začela dopisovati po e-pošti, ker sem bil zelo vznemirjen zaradi njegovega odgovora. V prvem pismu sem skorajda prosil odpuščanja, ker sem spremenil nekaj stvari.­ Zgodba je sicer ista, vendar se v filmu otroci bojijo drugih stvari. Ker v knjigi nastopajo otroci iz petdesetih let prejšnjega stoletja, se bojijo predvsem filmskih pošasti, kot so volkodlak, Drakula, bitje iz Frankensteina pa mumije. Jaz sem imel drugačen pristop in sem hotel vnesti v film precej globlje strahove, kot so filmske pošasti, hotel sem resnične otroške travme.«

Na spletni strani Rotten Tomatoes, na kateri povzemajo filmske kritike, so kritiki dodelili filmu 85 odstotkov pohvale, občinstvo pa še dva odstotka več. Med drugim so zapisali, da v filmu dobro igrajo in prijetno straši ter da je čustven do srži zgodbe. Film Tisto poudarja strah klasične zgodbe Stephena Kinga, ne da bi izgubil srčnost.