Filmi o pogumu in optimizmu v svetu krize

Berlinale: Na 67. festivalu bodo v različnih programih prikazali približno 400 del.

Objavljeno
09. februar 2017 09.30
Jožica Grgič
Jožica Grgič
S projekcijo filma o slavnem jazzovskem kitaristu Djangu Reinhardtu z naslovom Django v režiji francoskega debitanta Etienna Comarja nocoj odpirajo 67. Berlinale. Z njim se začenja tudi sezona letošnjih evropskih filmskih festivalov.

Nizozemski režiser Paul Verhoeven, ki se je nazadnje podpisal pod uspešni film Ona z Isabelle Huppert v glavni vlogi, je predsednik glavne festivalske žirije. Znano je že, da bo častnega zlatega medveda za izjemen prispevek kinematografiji prejela italijanska kostumografka, producentka in scenografka Milena Canonero, dobitnica kar štirih oskarjev za kostumografijo. V svoji dolgi karieri je sodelovala z znamenitimi režiserji, kot so Stanley Kubrick, Francis Ford Coppola, Sydney Pollack, Roman Polanski, Steven Soderbergh ...

Za odprtje o nemški okupaciji Francije

Otvoritveni francoski film Django je umeščen v čas nemške okupacije Francije, v vlogi kitarista Reinhardta, enega od najsijajnejših pionirjev evropskega jazza, nastopa manj znani francoski igralec afriškega porekla Reda Kateb, glavno žensko vlogo pa igra Francozinja Cécile de France.

Letošnji Berlinale se ne more pohvaliti s toliko zvenečimi avtorskimi imeni kot festival v Cannesu, toda nekaj jih je vendarle, uspelo pa jim je privabiti tudi nekaj igralskih zvezdnikov. Festival ponovno daje veliko prostora evropskemu avtorskemu filmu. Med zvenečimi režiserskimi imeni kaže omeniti Finca Akija Kaurismäkija, ki bo predstavil film Toivon tuolla puolen (Druga stran upanja). Ta govori o sirskem beguncu, ki se je kot slepi potnik na tovorni ladji po pomoti znašel v Helsinkih.

Stari znanci

V Berlin se vračajo njegovi stari znanci – Korejec Hong Sangsu s filmom Bamui haebyun-eoseo honja (Sama na plaži zvečer), Portugalec Marcelo Gomes s filmom Joaquim, Sally Potter z The Party (Zabava) ter Čilenec Sebastian Lelio s filmom Una mujer fantástica (Fantastična ženska).

V glavni konkurenci bodo prikazali tudi kitajsko celovečerno risanko Hao ji le (Lep dan) v režiji Liuja Jiana, dokumentarni portret slavnega nemškega umetnika Josefa Beuysa (Beuys) v režiji Andresa Veiela, Mr. Long kultnega japonskega filmarja Sabuja, Helle Nächte (Svetle noči) in Wilde Maus (Divja miš) v režiji Avstrijca Josefa Harderja. Za nagrade se bo potegoval tudi romunski film Ana, Mon Amour (Ana, ljubezen moja) Calina Petra Netzerja. V tekmovalnem programu je tudi Félicité (Sreča) francosko-senegalskega avtorja Alaina Gomisa, Teströl és lélekröl (O telesu in duhu) Ildika Enyedija, Colo Terese Villvarde, Pokot (Živalska sled) Agnieszke Hollandter in The Dinner (Večerja) Orena Movermana.

Premierno bodo poleg Djanga prikazali še štiri filme o resničnih zgodovinskih osebnostih – Mladi Karl Marx v režiji Raoula Pecka, Masaryk Juliusa Ševčika, The Lost City of Z Jamesa Greya o britanskem geografu in kartografu Percyju Fawcettu ter Final Portrait (Končni portret) v režiji igralca Stanleyja Tuccija o umetniku Albertu Giacomettiju, ki ga upodablja sijajni Geofrrey Rush.

Catherine Deneuve kot babica

Največja francoska zvezdnica Catherine Deneuve nastopa v ženski drami La Sage femme (Babica) v režiji Martina Provosta, ki bo na Berlinalu doživel svetovno premiero. Film bodo prikazali v tekmovalnem programu, a zunaj konkurence. Provost se je že s prejšnjimi filmi pokazal kot avtor z izrazitim občutkom za ženske teme.

Zunaj konkurence bodo predstavili velike produkcije, med njimi novo nadaljevanje franšize Možje X v režiji Jamesa Mangolda in z naslovom Logan. Dogaja se v letu 2024, v ekipi pa sta znova Hugh Jackmann in Patrick Stewart.

Z veliko nestrpnostjo pričakujejo nadaljevanje Trainspottinga Dannyja Boyla, v katerem se vračata Ewan McGregor in Robert Carlyle.

Lani je na festivalu zmagal Požar na morju Gianfranca Rosija o beguncih na otoku Lampedusa in življenju domačinov, ki jim poskušajo po svojih močeh pomagati.

Na rdeči preprogi pričakujejo Hugha Jackmana, Richarda Gera, Geoffreyja Rusha, Lauro Linney, Penelope Cruz, Roberta Pattinsona, Kristin Scott Thomas, Ewana McGregorja, Hugha Bonnevilla.

Odprtja Berlinala se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se mudi na neformalnem obisku v Nemčiji. Kot zadnjega tujega voditelja ga gosti odhajajoči nemški predsednik Joachim Gauck.

Festival se bo končal 19. februarja, v tem času bodo v različnih programih prikazali približno 400 filmov. Organizatorji pravijo, da ostajajo zvesti svojemu ugledu velikega angažiranega filmskega festivala in da so se potrudili za nekoliko optimizma v svetu krize. Zato so izbrali precej filmov s temami o pogumu in optimizmu, v katerih je veliko humorja.