Hollywoodski drobiž pred podelitvijo oskarjev

Ste vedeli, da ob oskarjih največkrat stojijo besede hvala, akademija, bog, mama, oče, družina, prijatelj?
Fotografija: Podelitev bo v noči na ponedeljek. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Odpri galerijo
Podelitev bo v noči na ponedeljek. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters

Dnevi pred razglasitvijo zmagovalcev 91. podelitve nagrad ameriške filmske akademije so bili spet prežeti s preštevanjem nominacij in preteklih nagrad, preigravanjem možnosti in tekmovanjem, kdo bo razkril še kakšno dejstvo, doslej neznano občinstvu Hollywooda. Izbrali smo jih nekaj.

Glenn Close (Žena) je ponosna lastnica neslavnega rekorda: največ nominacij za igro brez zmage. Za oskarja se poteguje že sedmič (Usodna privlačnost, Nevarna razmerja, Albert Nobbs, The Big Chill, The World According to Garp in The Natural), in ker velja za favoritinjo v kategoriji najboljša igralka v glavni vlogi, bo dosedanjo statistiko najbrž spremenila.

Glenn Close je favoritinja v kategoriji za najboljšo glavno igralko. FOTO: AFP
Glenn Close je favoritinja v kategoriji za najboljšo glavno igralko. FOTO: AFP


Mahershala Ali (Zelena knjiga) je favorit v kategoriji za najboljšega igralca v glavni vlogi. To nagrado je dobil že pred dvema letoma za vlogo v filmu Mesečina. Če bo zmagal, se bo postavil za Toma Hanksa, ki je dobil oskarja v omenjeni kategoriji dve leti zapored – leta 1993 za vlogo v filmu Forrest Gump in leta 1994 v filmu Filadelfija. Šestdeset let pred tem je imel to čast igralec Spencer Tracy, ki je dobil oskarja za glavnega igralca v letih 1937 in 1938.

Mahershala Ali (levo) je oskarja dobil že za vlogo v filmu Mesečina. FOTO: Reuters
Mahershala Ali (levo) je oskarja dobil že za vlogo v filmu Mesečina. FOTO: Reuters


Christian Bale (Mož iz ozadja) si z nekdanjim republikanskim podpredsednikom Dickom Cheneyjem, ki ga je upodobil, resda ne deli političnega prepričanja, si pa delita rojstni dan – 30. januar. Ko je Bale prejšnji mesec prejel zlati globus za vlogo v omenjenem filmu, se je politiku takole zahvalil: »Hvala, satan, ker si mi dal navdih, kako zaigrati to vlogo.«

Christian Bale kot mož iz ozadja. FOTO: promocijsko gradivo
Christian Bale kot mož iz ozadja. FOTO: promocijsko gradivo


Mary Poppins se vrača manj zmagovalno kot leta 1964. Tokratni film ima štiri nominacije, različica, v kateri je igrala Julie Andrews, jih je imela 13, v petih kategorijah je nagrado tudi dobila.

Julie Andrews – Mary Poppins iz leta 1964. FOTO: Everett Collection
Julie Andrews – Mary Poppins iz leta 1964. FOTO: Everett Collection


Alfred Hitchcock je bil petkrat nominiran za najboljšega režiserja. FOTO: Wikipedija
Alfred Hitchcock je bil petkrat nominiran za najboljšega režiserja. FOTO: Wikipedija
Alfred Hitchcock je bil petkrat nominiran v kategoriji najboljšega režiserja, a nikoli ni zmagal. Kljub vsemu je kipec dobil leta 1968 kot spominsko nagrado Irvinga G. Thalberga.

Igralec Christopher Plummer ohranja rekord najstarejšega prejemnika nagrade za igro (dobil jo je pri 82 letih za film Začetniki, 2010) in najstarejšega nominiranca (pri 88 letih za stransko vlogo v filmu Ves denar sveta, 2017).





Olivia Havilland FOTO: Wikipedija
Olivia Havilland FOTO: Wikipedija
Igralka Olivia de Havilland je najstarejša imetnica oskarja. Stara je 101 leto, najbolj pa jo poznamo iz filma V vrtincu (igrala je Melanie Hamilton). Ta ji je prinesel tudi prvo nominacijo za oskarja, a ni bila uspešna, niti naslednjič, ko ji ga je odnesla celo njena sestra Joan. Prvega oskarja si je priigrala leta 1946 za film To Each His Own, drugega pa leta 1949 za film Dedinja.

Ženska, ki je doslej prejela največ oskarjev, je kostumografinja Edith Head. Nagrado akademije za najboljšo kostumografijo je prvič dobila leta 1949 (Dedinja) in zadnjič 1973 (Želo). Umrla je leta 1981, stara 84 let.

Še živeči imetnik največ oskarjev, ravno tako osmih, je skladatelj Alan Menken, ki dela predvsem za studio Walta Disneyja. Oskarja so mu med drugim prinesli Mala morska deklica (1989), Lepotica in zver (1991), Aladin (1992), Pocahontas (1995) … Walt Disney (1901–1966) je sicer absolutni rekorder v številu oskarjev, dobil jih je 26.

Rekordnih enajst oskarjev so prejeli trije filmi:
Ben Hur (1959) – 12 nominacij
Titanik (1997) – 14 nominacij
Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev (2003) – 11 nominacij

<em>Ben Hur</em> je eden od treh filmov, ki so dobili največ oskarjev.  FOTO: Wikipedija
Ben Hur je eden od treh filmov, ki so dobili največ oskarjev.  FOTO: Wikipedija


Trije filmi so nanizali po pet najpomembnejših oskarjev (pravijo jim tudi velikih pet) – za najboljši film, režijo, glavnega igralca in glavno igralko ter scenarij:
Zgodilo se je neke noči (1934)
Let nad kukavičjim gnezdom (1975)
Ko jagenjčki obmolknejo (1991)

Greer Garson si je največ časa vzela za govor. FOTO wikipedija
Greer Garson si je največ časa vzela za govor. FOTO wikipedija
Imetnik rekorda v kategoriji »najdaljši govor« je najboljša igralka na petnajsti podelitvi oskarjev Greer Garson (film Mrs. Miniver iz leta 1942). Za zahvalo si je vzela pet minut in pol. Kmalu po tem je akademija čas za govore zmagovalcev omejila na 45 sekund.

Kako dolg je najkrajši govor, ni težko oceniti. To sta dve besedi: Thank you. Tako redkobesedna je bila leta 1963 igralka Patty Duke, ki je dobila oskarja za najboljšo igralko v stranski vlogi (The Miracle Worker). V tistem času je bila pri 16 letih tudi najmlajša nagrajena igralka.



Dodajamo še seznam najkrajših govorov doslej – po besedah:
– Patty Duke (1963): 2
– Louie Psihoyos (2010): 2
– Alfred Newman (1953): 4
– Gloria Graham (1953): 4
– William Holden (1954): 4
– Alfred Hitchcock (1968): 5
– Joe Pesci (1991): 5
– Dimitri Tiomkin (1953): 6
– Delbert Mann (1956): 8
– Billy Willder (1961): 10

Ko smo že pri govorih, lahko dodamo še seznam besed, ki jih prejemniki v zahvalah najpogosteje izrečejo: hvala, akademija, bog, mama, oče, družina, prijatelj, žena, ekipa, soigralci, mož.

Najmlajša dobitnica oskarja je bila šestletna Shirley Temple leta 1934, toda to je bilo še v času, ko so poznali ločeno podelitev za otroke. Najmlajša nagrajena igralka v tekmovalnem delu je bila sicer desetletna Tatum O'Neal leta 1973.

Desetletna Tatum O'Neal.
Desetletna Tatum O'Neal.


Leto 1982 se je v zgodovino zapisalo z najvišjo povprečno starostjo igralcev, ki so odnesli oskarje – v povprečju so imeli 70,5 leta. To so bili: Henry Fonda (77), John Gielgud (77), Katharine Hepburn (72) in Maureen Stapleton (56).

Leta 1981 so bili nagrajeni igralci najmlajši, v povprečju so imeli 29 let: Sissy Spacek (31), Robert De Niro (37), Timothy Hutton (20) in Mary Steenburgen (28).

Benicio Del Toro je poskrbel, da ima od leta 2000 precej več otrok enako ime kot on. FOTO: Reuters
Benicio Del Toro je poskrbel, da ima od leta 2000 precej več otrok enako ime kot on. FOTO: Reuters
Kakšen vpliv imajo oskarji na vsakdanje življenje ljudi, pove statistika imen novorojencev. Ko je leta 2000 nagrado za vlogo v filmu Preprodajalci dobil Benicio Del Toro, je za 1970 odstotkov narasla priljubljenost tega imena. Leta 1990 je imela podoben vpliv podelitev oskarja Denzelu Washingtonu (Bitka za slavo), ko je za 750 odstotkov več dojenčkov dobilo to ime, ali leta 1998, ko je za 450 odstotkov narasla priljubljenost imena Gwyneth (po igralki Gwyneth Paltrow, ki je dobila oskarja za vlogo v Zaljubljenem Shakespearu).







Cate Blanchett je nagrado akademije dobila za vlogo v <em>Letalcu</em>. FOTO: Reuters
Cate Blanchett je nagrado akademije dobila za vlogo v Letalcu. FOTO: Reuters
Maggie Smith je edina igralka, ki je dobila oskarja za vlogo igralke, ki ni dobila oskarja (film California Suite, 1978). Po drugi strani je bila Cate Blanchett z oskarjem nagrajena za vlogo igralke, ki je dobila to nagrado. Leta 2004 je v filmu Letalec zaigrala Katharine Hepburn.

� Akademija je podelila tudi dva posthumna oskarja, in sicer igralcema Heathu Ledgerju in Petru Finchu za vlogi v filmih Temni vitez (2008) in Televizijska mreža (1976).

Komentarji: