Igra prestolov: Dom (6. sezona, 2. del)

Bran potuje v preteklost in spozna mladega Hodorja, medtem ko v Nočni straži dočakamo obračun med podporniki Jona Snega in prevratniki. Južneje ima Ramsay samosvoj družinski trenutek, Jaime spozna moč verskih fanatikov, Tyrion pa preizkusi moč svojih prepričanj. Namesto dolgočasne Dornije se vrnejo želeni Železni otoki.

Objavljeno
02. maj 2016 16.22

Severno od zidu: Ime mu je Wyllis

Po enoletni pavzi se nadaljuje zgodba Brana Starka, ki je prišel v uk k Triokemu vranu, da postane t.i. zelenovidec, človek, ki je sposoben videti preteklost in prihodnost, sedanjost pa skozi oči živali in dreves. Triokemu vranu bo letos namenjene precej pozornosti, tudi zato, ker ga igra dvakratni nominiranec za oskarja Max von Sydow (Izganjalec hudiča, Posebno poročilo, Beg v zmago). Brana popelje na Zimišče v čas, ko njegov oče Eddard na dvorišču uri brata Benjena. Medtem ko je prvi mrtev, je drugi pogrešan že od prve sezone in še zmeraj nismo izvedeli, kaj ga je doletelo. Glede na to, da se ga v knjigah in seriji vsake toliko omeni, se bo najbrž še pojavil, če ne drugače kot neživec pod nadzorom Belih hodcev (seveda upamo na kaj več). Spoznamo tudi njuno sestro Lyanno, ki bo imela še pomembno vlogo v tej sezoni. Glede na napovednike naj bi videli tudi bitke iz Robertovega upora, ki je zrušil vladavino Targaryenov in ga je zanetila prav Lyannina ugrabitev (oziroma pobeg). To smo pričakovali, obisk Zimišča pa je presenetil s predstavitvijo Hodorja, ki je bil v mladosti znan kot Wyllis in spreten z mečem, kar daje slutiti, da se za njegovo preobrazbo skriva nekaj pomembnega. Izvedeli smo tudi drobec razvoja dogodkov v prihodnosti, saj zdolgočasena Meera, ki je Brana pripeljala na sever, sedaj pa nima kaj početi, izve, da bodo potovali še naprej. Dogajanje v knjigah je namreč dalo slutiti, da se Branova fizična pot zaključi v tej votlini.

Zimišče: Bratstvo in enakost

Po tem, ko ji je rešil življenje pred Boltoni, Theon zaupa svoji »posvojeni« sestri Sansi, da si želi oditi domov na Železne otoke. Ramsay je medtem ugotovil, da bo Sansa skušala pobegniti na Zid in predlaga še en noro drzen načrt, napad na Nočno stražo. Mlad vodja hiše Karstark mu stoji ob strani tudi, ko mu oče Roose da nasvet, da bo sovražnike sicer potolkel, če jih bo napadal kot stekel pes, vendar ga bodo tudi zavezniki začeli obravnavati kot nevarnega in nepredvidljivega. To je zadnji nasvet, ki mu ga podeli, saj takoj za tem izve, da je postal oče in dobil bolj legitimnega naslednika od Ramsayja. Čeprav se Roose obnaša kot da to ne bo ničesar spremenilo, ga v Ramsayjevem objemu pričaka bodalo, mačeho in mladega bratca pa odpelje v pesjak. Roosova smrt prinese konec stare, preračunljive garde, ki je začela vojno, iz njegove generacije tako ostajata še samo manj uspešna spletkarja, Walder Frey (gostitelj rdeče poroke) in Balon Greyjoy, vladar Železnih otokov. In ko smo že pri njem ...

Železni otoki: Kar je mrtvo, ne more umreti

Scena je kratka, a napove uvod v edino zgodbo iz knjig, ki je v seriji še nismo videli. Gospod Balon in njegova hči Yara ugotavljata, da je poskus invazije Severa klavrno propadel, a starec namerava še naprej trmasto vztrajati. Ko odide, ga na visečem mostu ustavi temačna pojava, brat Euron (Pilou Asbæk), ki je bil dolga leta odsoten in kot zloglasen pirat plenil po morjih. Euron ga izzove in vrže v vodo. Naslednji dan Balona pokopljejo in medtem ko Yara obljubi maščevanje, jo stric Aeron, svečenik lokalne religije utopljenega boga, opomni, da prestol ni njen, temveč da bodo izbirali novega vladarja v skladu z zakoni. Če bo zgodba sledila knjigam, bo to zanimiv dogodek.

Kraljevi pristanek: Materina milost

Vse bolj je očitno koliko moči je krona izgubila proti septnikom z Visokim vrabcem na čelu. Prostak na trgu opisuje Cerseino pot spokore kot opolzko zgodbo in se ne izogne nobenemu tabuju, za katerega bi nedavno še visel. No, podobna usoda ga pričaka tudi zdaj, saj frankensteinovsko obujeni Gregor Clegane (neopažen?!) hodi po mestu in za take prekrške drobi lobanje. Kljub pokori se Cersei ne sme udeležiti pogreba hčerke, saj ji ni dovoljen vstop v septo, na njenem mestu pa se Jaime sooči z Visokim vrabcem in njegovimi podaniki, ter ugotovi, da tukaj ni prostora za dialog, saj ima Visoki vrabec jasen načrt spremembe družbenega sistema iz monarhije v teokracijo. Nekoliko nepričakovano se moža razideta. Očitno vrabec računa, da je zastraševanje dovolj, vendar Jaime ni Tommen, tako da se tukaj pripravlja krvavi boj. Medtem imata Tommen in Cersei svoj trenutek v katerem mlad in vse bolj negotov kralj prosi za materino odpuščanje.

Braavos in Meereen: Zmajevo srce

Arya se ponovno bori z dekletom in čeprav ji občasno uspe kak udarec, je brez vida še vedno nemočna. Pojavi se Jaqen in ko mu Arya zatrdi, da resnično hoče biti Nihče, jo odpelje s seboj. Očitno ne bomo videli polnega daredevilovskega urjenja, a zdi se, da vida še ne bo dobila nazaj. Medtem smo v Meereenu priča sestanku vladarjev mesta, torej Tyriona, Missandei, Sivega črva in Varysa, ki ugotovijo, da so prepuščeni samim sebi. Končno Tyrion uspe izustiti tisto iz napovednika, da je on tisti, ki pije in ve stvari. Odločijo se slediti njegovemu načrtu osvoboditve zmajev. Tyrion odide v ječo do njiju in ju izpusti iz okov ter kot Mali princ naredi prvi korak k zbližanju s pošastma.

Zid: Rdeča ženska

Najbolj zanimivo lokacijo smo prihranili za konec. V istem trenutku, ko skušajo Thorne in prevratniki razbiti vrata do Jonovih lojalistov, Edd in divježi z velikanom na čelu razbijejo glavna vrata in jih preplavijo. Dovolj je, da velikan zdrobi enega člana straže, pa vsi ostali odvržejo orožje, Edd pa prevzame oblast. Davos se nemudoma odpravi do Melisandre in ji pove, da sam ne verjame v bogove, ampak jo je videl delati čudeže in da naj poskusi. V eni bolje posnetih scen napeto spremljamo, kako ženska umije truplo in ob mrmranju nerazumljivih molitev drži roke nad Jonom Snegom. Glasba doseže crescendo ... nato se umiri. Melisandre obupa in odide. Vsega je konec. Kamera počiva na Duhu in nenadoma krvovolk dvigne pogled, zavije, skoči pokonci in Jon Sneg ponovno vdihne. Konec.

Dom

Torej, Jon Sneg se je vrnil, a najprej se posvetimo naslovu. Dom je Zimišče, ki ga obišče Bran, dom so Železni otoki, kamor se hoče vrniti Theon in kjer pristane Euron, dom je voda v katero se vrne Balonovo telo po izročilu utopljenega boga, dom je vrnitev iz beraštva v Hišo črne in bele, kamor gre Arya, dom je končno srečanje zmajev, ki jih poboža Tyrion, dom je družina, ki jo ubije Ramsay in družina Lannisterjevih, ki zbira moči, in dom je seveda svet živih v katerega se vrne Jon. Vrnitev ni bila presenečenje, je pa morda razočarala najbolj vnete teoretike, saj je način Jonove oživitve tisti najbolj pričakovan. A prav to priča o priljubljenosti Igre prestolov, saj bi sicer bili vsi zadovoljni z nakazano rešitvijo, tako pa se je razvnela izjemno kreativna debata.

Za ceno oživitve smo dobili kar dve pomembni smrti, Roose Bolton in Balon Greyjoy. Slednji je bil sicer pričakovan, pri prvem bi se lahko obračun s sinom končal tudi drugače. No, kljub pomoči pri Rdeči poroki in umoru Robba Starka, je hladno preračunljiv Roose manj »zloben« lik od sadističnega Ramsayja in ni dvoma, da Boltone čaka bistveno hujši konec kot je konica bodala. Ostale lokacije so še zmeraj v pripravah na večje dogodke, pri čemer si lahko precej obetamo od Branovih izletov v preteklost (in prihodnost) ter Tyrionove zgodbe z zmaji. Aryina pot je trenutno popolna neznanka in upajmo, da bo zanimiva, v Kraljevem pristanku pa bo še kar nekaj časa tlelo. Železni otoki bodo poskrbeli za nekaj odličnih dialogov, saj so precej drugačen svet kot ostalo Zahodnje, medtem ko se bo Sever pripravljal na popolno vojno. Očitno s poveljnikom Jonom Snegom / kraljem severa Jonom Starkom, ki bo bil bitko na dveh frontah.

Meta Igra prestolov

Na Delo.si nismo edini, ki pripravljamo analize Igre prestolov. Tako bomo vsak teden izpostavili še nekaj podrobnosti, ki so nas pritegnile na drugih blogih in v podcastih.

Glave

Priljubljen podcast na mreži Apparatus vodita Anže Tomič in Boštjan Gorenc - Pižama, za popolno razkritje pa moram dodati, da sem bil prejšnji teden gost jaz sam. Zdaj, ko smo videli, kako pride Jon Sneg nazaj med žive, je malo škoda, da avtorji serije niso pomislili na odlično teorijo, ki jo je predlagal Pižama, in sicer, da Jon Sneg ostane mrtev, namesto tega pa Melisandre začara nekoga drugega, da je videti enako kot on. Ideja je bolj neposredna in trpka kot vino iz rdeče poroke.

Pepijevi zapisi

Pepi na svojem blogu piše analize posameznih delov Igre prestolov že od samega začetka in je velik poznavalec celotne mitologije. Potrebujete referenco za to? Med Daenerysinim naštevanjem nazivov se v prejšnjem delu v seriji prvič pojavijo Rhoynijci, ki so sicer omenjani v knjigah. Osebno ne bi rekel, da bo iz tega kaj večjega, ampak človek je opazil nedoslednost, ki jo je HBO-jeva zelo velika ekipa spregledala.

Filmstart

Filmski blog Filmstart v svojem povzetku Rdeče ženske predvsem izpostavi vprašanja, ki jih porajajo dogodki in upanje, da bo lik Tyriona prikazal kaj več. Posebej izpostavijo Melisandrino ogrlico, saj smo jo v 4. sezoni videli tudi brez.

IGN

Slovenska različica igračarskega portala IGN pokriva tudi filme in televizijo, njihove analize Igre prestolov pa so najbolj kompaktne. Lepo bi bilo, če bi se potrudili s konsistentnim poimenovanjem, saj so imena mešanica izvirnih in prevedenih.

Če potrebujete osvežitev dogajanja iz prvih 5 sezon, smo na Vikendu pripravili video: