Igra prestolov: kdo bo zmagovalec?

Najbolj priljubljena serija na svetu se bliža koncu, in čeprav najbrž vse do zadnje ure (ki bo na sporedu 20. maja) ne bo jasno, kdo bo sedel na železnem prestolu, smo se na Vikendu zazrli v podobe v ognju ter poiskali najverjetnejše zmagovalce.

Objavljeno
12. april 2019 09.00
Posodobljeno
12. april 2019 10.00
Igra prestolov se vrača 15. aprila. Foto HBO
Vikend
Vikend

Daenerys Targaryen


image
Daenerys: »Kar je moje, si bom vzela z ognjem in krvjo.« Foto HBO


Vse od začetka spremljamo Daenerys, kako se uči vladati, uporabljati različne vzvode in pristope, da bi prevzela oblast in spremenila svet po svoji podobi. To jo naredi za favoritko, a le redko kdo je tolikokrat potrdil maksimo, da se učimo na napakah.

Plus: Močna moralna drža, potrpljenje in volja do učenja.
Minus: Ob vsej raznolikosti sveta Igre prestolov težko najdemo koga bolj plavolasega ali z večjim kompleksom belega rešitelja.

 

Jon Sneg oz. Aegon Targaryen


image
Jon Sneg: »Dolga noč prihaja in mrtvi prihajajo z njo.« Foto HBO


Tudi Jonova pot je polna naukov o pomembnosti ustrezne skrbi za kadrovsko politiko in obvladovanje nezadovoljstva podrejenih, hkrati pa je prestolonaslednik tudi po krvi.

Plus: Znotraj žanra je najbolj »naravna« izbira za zmagovalca.
Minus: Bistvo Igre prestolov je rušiti takšna »naravna« stanja, poleg tega je Jon ubil ljubezen svojega življenja (»Nič ne veš, Jon Sneg«) in (nevede) zagrešil incest.
 


Nočni kralj


image
Foto HBO


Brez dvoma najmočnejši igralec je tudi nesmrten, z nadnaravnimi močmi, nenehno rastočo armado in ima celo zmaja. Resda ne vemo točno, kaj hoče, ampak je pa neustavljivo kul.

Plus: Še zmeraj se lahko izkaže, da hoče zgolj dobro za vse.
Minus: Ne, ne more se.

 

Cersei Lannister


image
Cersei: »Ko igraš igro prestolov, zmagaš ali umreš.« Foto HBO


Če pri Daenerys spremljamo, kako pridobiva oblast, pa pri Cersei gledamo, kako se jo uči obdržati za vsako ceno. Moralno je izprijena in prav zares je nihče ne mara, a ne nazadnje je eno od sporočil zgodbe, da je svet krut.

Plus: Cersei že sedi na železnem prestolu.
Minus: Epske zgodbe se vseeno ne končajo s tako temačnim koncem in Cersei se nikakor ne obeta milost.
 


Tyrion Lannister


image
Tyrion: »Nikoli ne pozabi, kaj si, svet namreč ne bo nikdar pozabil.« Foto HBO


Tisti, ki »pije in vé stvari«, se je med Igro veliko naučil in je za nameček vsako potezo zakoličil z zabavnim stavkom ali dvema.

Plus: Srčnost, predanost cilju in intelektualna superiornost.
Minus: Tyrion je super v debatah, pri dejanjih pa je naredil še več napak kot Daenerys, saj veliko raje srka vino in modruje, kot se ukvarja s profanimi problemi predsedovanja.Sansa Stark in/ali Gendry Baratheon


image
Sansa: »Sem Sansa Stark iz Zimišča. To je moj dom in ne morete me prestrašiti.« Foto HBO


Princeska in kovač, ki ni vedel, da je princ (dokler ga niso skušali ubiti, nato pa še uporabiti za čarovniški urok), sta napredovala skozi serijo in bi lahko zavladala kot par.

image
Foto Gendry: »Rekli ste mi, da je to bratovščina. Rekli ste mi, da sem lahko eden od vas.« Foto HBO


Plus: Ljudstvo bi hitro sprejelo Starkovo hčer in Robertovega sina kot vrnitev k »dobrim starim časom«.
Minus: To bi bilo tako medlo, da je že prozorno.

 

Demokratične volitve

V kultnem Monty Python in Sveti gral kmetica zasika kralju Arturju: »Jaz že nisem volila zate.« In res je, zakaj bi deželi moral vladati »od boga izbran« vladar, če lahko ljudstvo izbira samo.

Plus: Precej napredna rešitev za fantazijski žanr.
Minus: Kako bi se sploh lahko organizirali v tako veliki deželi? Bi volilno pravico dobili tudi Brezmadežni in Dothraki, ki jih je Daenerys pripeljala s seboj? Kaj pa Železnorojeni, pri katerih je ideja družbene ureditve prežeta z religijo? In kako je pravzaprav z volilno pravico neživcev in Belih hodcev, glede na to, da prvi slepo izpolnjujejo ukaze slednjega? Plus, volilne obljube so eno, resničnost pa drugo. Ni dvoma, da bi se kmalu našel kak mojster, ki bi obljubljal 350 zmajskih zlatnikov letno za zdravilce, v resnici pa bi uvajal suženjstvo.
 

Igra prestolov

Ponedeljek, 15. aprila,
HBO ob 3.00 in 20.00