Igra prestolov: Ples zmajev (5. sezona, 9. del)

Vas zanima, kateri ključni dogodki so zaznamovali deveti del te sezone? Berite naprej, vsak ponedeljek.

Objavljeno
08. junij 2015 16.11
Mateja Košir, Igor Harb, Vikend
Mateja Košir, Igor Harb, Vikend

Grozljiv konec zadnje nedolžne junakinje, nepričakovano srečanje v bordelu, nelagodno soočenje ob Zidu, vroči ples Harpijinih sinov z zmajem in mučna odsotnost kakršnega koli smisla Dornije so zaznamovali predzadnji del sezone, ki se je ponovno izkazal kot najbolj šokanten in krvav.

5-krat usoda in odgovornost + 1 stari znanec

Letos so se ustvarjalci Igre prestolov odločili, da nam bodo kar naprej dokazovali, kako kruta je resnica verskih fanatikov. In če je najprej razveselila ljudi, ko je Cersei zaradi nje padla v lastno vrabčevsko past, je tokrat zlomila srce gledalske srenje. Stannisova neomajnost ob zažigu lastne hčerke, ob njenih grozljivih krikih, je bil eden najbolj pretresljivih prizorov Igre prestolov. Ne, to, da človek verjame v usodo, ga še ne odreši odgovornosti.

Eden tistih, ki bolj kot v usodo verjame v razumna dejanja, je Oberynov brat, Doran Martell, ki dvojni napad Jaimeja in peščenih kač razreši tako, da vsem odpusti. A z opozorilom, da verjame v druge priložnosti, ne pa v tretje. Človek zasluti, da opozorilo ne bo padlo na plodna tla.

Še nekdo, ki mu usoda ni dosti mar, o odgovornosti pa ima veliko povedati, je Tyrion. »Kdaj so brez ubijanja ali okrutnosti dosegli kaj pomembnega?« ga vpraša ženin matere zmajev. In Tyrion odločno odvrne: »Lahko je zamešati tisto, kar je, in kaj bi moralo biti, zlasti ko je tisto, kar je, v vaš prid.« A v ženinov prid stvari ne trajajo dolgo. Ob uporu Harpijinih sinov med gladiatorskimi igrami se bodalo hitro znajde tudi v njegovih prsih.

Daenerys je ena tistih, ki verjamejo v usodo, v to, da ji je usojeno sesti na Železni prestol in hkrati ustvariti svet, v katerem noben otrok ne bo vedel, kako je biti kupljen in prodan. Da je njena vera upravičena, se zdi, saj se v hipu, ko je videti, da so ji štete minute, iz oblakov pojavi njen zmaj Drogon in jo odnese visoko med oblake.

Mimogrede: čeprav je računalniška grafika zmaja in njegovega bruhajočega ognja, perfektna, je bil prizor poleta na Drogonu, vendarle malo komičen.

Arya si svojo usodo izbira sama. Čeprav daje vtis, da jo bo prepustila v roke koga drugega, na primer Boga mnogoterih obličij, jo vendar vodijo lastne misli in čustva, ki se večinoma vrtijo okrog maščevanja. Za zdaj se zdi, da ga bo morda deležen Meryn Trant, pedofil in okrutnež, ki v Braavos pride z odpravo z Zahodnjega.

+1

Če smo se prejšnjič razveselili obiska iz Oblasti, smo se tokrat nasmehnili ob gostu iz Sherlocka. Sherlockov brat Mycroft Holmes (Mark Gatiss) v imenu Železne banke pozdravi gospoda Tyrella v Braavosu. Še vedno enako britanski, le še malo bolj asketski, zdaj niti pije ne več.
(mk)

Na poti v Zimišče

Kot že tolikokrat doslej so avtorji serije uspešno zarili nož v srce občinstva z nepričakovano in nenadno smrtjo priljubljenega lika. Princesa Shireen, hči kralja Stannisa, je preživela smrtonosni sivolusk in učila ljudi brati. S tem je tudi posredno odgovorna za pomemben del razpleta, saj Stannisov svetovalec Davos sicer ne bi izvedel za pretečo nevarnost na Zidu in posledično ne bi bilo več Nočne straže.

No, Shireen bi najbrž vseeno pristala v plamenih, saj rdeča svečenica Melisandre potrebuje plemenita žrtvena jagnjeta, da Stannisu omogoči zmage.


Kar je klavrna pot za človeka, ki slovi kot najboljši vojskovodja Zahodnjega. Kljub znakom, da bo kmalu potrebna nova žrtev in da je samo še Shireen primerna daritev, je serija poudarjala tudi Stannisovo ljubezen in predanost hčerki.

Tako kot pri Nedovi usmrtitev v prvi sezoni in rdeči poroki v tretji smo ponovno dobili sceno, kjer smo s stisnjenimi zobmi zrli v poslednje trenutke priljubljenega lika in se do zadnjega oklepali mogoče rešitve, ki ne pride. Zbogom, Shireen. Hkrati je njena smrt zaznamovala še en preobrat.


Čeprav je Stannis potreboval nekaj za dosego morebitnih vojaških uspehov (po Ramsayevi diverzantski akciji mu ni preostalo prav veliko možnosti), pa ta korak nakaže tudi njegov končni in najbrž globok padec. Serija (in knjige) ga je zmeraj predstavljala kot pravičniškega, čeprav ne posebej simpatičnega vodjo, sežig hčerke pa je korak (kaj korak, šprint) na temno stran.

In ob pisanih izrazih na obrazih njegove vojske ob Shireeninem sežigu je težko verjeti, da bi jih tudi zmaga v Zimišču lahko prepričala, da zaupajo njegovemu vodstvu. Poleg tega bo težko izbrati za koga navijati med njegovim spopadom z Roosom Boltonom, enim od odgovornih za rdečo poroko.

Zid

Jon Sneg in preživeli divježi pridejo do zaprtih vrat Zidu. Jonov načrt naselitve divježev na jugu dejansko pomeni, da so dosegli svoj cilj, proti kateremu se je Nočna straža v prejšnjih sezonah divje borila in za to prelila veliko krvi.

Ko Alliser Thorne, Jonov protikandidat za poveljnika Nočne straže, zre nanje s hladnim in preračunljivim pogledom, se za trenutek zazdi, da ne bo poti naprej, a vrata se odpro in Jon z divježi vstopi, vendar je trenje med brati Nočne straže in divježi otipljivo in ga bo težko preseči.

Dornija

Dornijski del zgodbe se še naprej odvija z istim neprepričljivim in dolgočasnim tempom. Zdi se kot da ta del skuša zgolj čim prej doseči mejnike zgodbe, medtem ko so vsi dialogi, dodatni zapleti in kompleksni liki, zaradi katerih je Igra prestolov zanimiva, tukaj povsem nedodelani in brez življenja.

Rezultat je, da princ Doran v nadaljnjem prizadevanju za mir vsem oprosti in napoti Jaimeja skupaj z njegovo nečakinjo (oz. hčerko) ter svojim sinom v Kraljevi pristanek. Doran je v seriji, tako kot tudi v knjigah predstavljen kot velik zagovornik miru, a zaenkrat se tukaj še ni pokazalo, da bi imel kakšne skrivne, velikopotezne načrte. Vseeno upajmo, da se bo ta del zgodbe vsaj v naslednji sezoni nekoliko izboljšal.

Braavos

Aryja nadaljuje svojo misijo zalezovanja in usmrtitve pobiralca stav v podobi prodajalke školjk Lanne, ko zagleda znan obraz, Meryna Tranta, enega od ljudi, ki jim je prisegla smrt. V hipu pozabi na nalogo in ga začne zalezovati, ko se odpravi v Železno banko.

Čisto na začetku njene scene, jo ogovorita mladeniča z opolzkimi opazkami, a še pred koncem dneva dejansko pristane v bordelu, kjer sicer še naprej prodaja školjke (ostrige za potenco), a bi kmalu lahko postala tudi sama prodajni artikel, ko Trant zahteva zmeraj mlajšo prostitutko.


Na koncu pristane nazaj v Hiši črne in bele, kjer se Jaqenu zlaže, da pobiralec stav ni želel školjk in da bo šla do njega naslednji dan. Vse kaže, da bi se njena zgodba lahko razpletla v skladu s poglavjem iz prihajajoče knjige Zimski vetrovi (Winds of Winter), ki ga je George R.R. Martin pred časom objavil na svoji spletni strani, kar pomeni, da serija tudi uradno prehiteva vsebino izdanih knjig.

Meereen

Vrnitev zmaja. Po epskem spopadu z Belimi hodci in njihovimi zombiji v prejšnjem delu, smo bili v tem delu priča množičnem klanju v gladiatorski areni, ki se prične z mojstrskim vzporednim spopadom dveh bojevnikov z meči in treh politikov z jeziki.

Temu sledi več simultanih in krvavih dvobojev v areni z Jorahom med bojevniki, ob njegovi trdo pridobljeni zmagi pa se izkaže, da so veleigre zgolj krinka za napad zamaskiranih Harpijinih sinov. S tem se prelivanje krvi šele zares začne.


Ranjeni Jorah nemudoma skoči v obrambo kraljice in skupaj z Daariem odbijata napade ter skušata najti izhod iz arene, a kmalu je njena ne posebej številčna straža obkoljena. Daenerys takrat zapre oči in pokaže, da je vredna svojega vzdevka - Mati zmajev. Drogon se pojavi nad areno in prične napadati Harpijine sinove, z zobmi trgati njihove glave in jih sežigati z zmajskim ognjem.

Napadalci ga sicer uspejo večkrat raniti, a ni videti, da bi ga to posebej zmotilo ali ustavilo, nakar Daenerys spleza nanj in odleti. Razplet je podoben kot v zadnji knjigi, ki nosi tudi podoben naslov kot ta del (in kot zgodovinska knjiga, ki jo bere Shireen), a vse kaže, da je serija razkrila še eno podrobnost; Daenerys je varg.

V svetu Igre prestolov so vargi ljudje, ki zmorejo prevzeti um živali, podobno kot Bran Stark in nekateri divježi, v knjigah pa tudi Jon Sneg. Kot smo videli v prejšnji sezoni pri divježih, je varg ob prevzemu uma ptice zaprl oči, podobno kot je to storila Daenerys, tik preden se pojavi Drogon. Knjige tega doslej niso izrecno potrdile, je pa to bila ena od teorij, ki krožijo med oboževalci.

Ples zmajev

Naslov dela je napovedal vrnitev zmajev v zgodbo, je pa tudi naslov knjige, ki jo bere nesrečna Shireen tik pred svojo smrtjo. Ključna tema tega dela je ostati zvest svoji poti. V vsaki od niti te vse bolj prepletene zgodbe je vsaj eden junak pred odločitvijo, ali je vredno ostati na isti poti in vsak pretehta možne posledice, preden naredi naslednji korak.

Stannis žrtvuje svojo hči, Thorne spusti Jona skozi Zid, Jon ponovno stopi pred svoje može, ki mu vse manj zaupajo, Doran nadaljuje pot miru, medtem ko Ellaria vsaj uradno opusti maščevanje, ko vidi, da ne more naprej, Arya v trenutku opusti urjenje za možnost starega maščevanja, Daenerys pa sprejme vez z zmaji, ko zajaha Drogona.

Pred podobnimi odločitvami so celo stranski liki, denimo madame v bordelu, ko se odloča, ali bi ugodila pedofilskemu Trantu in pa Daenyjin zaročenec Hizdahr zo Loraq, ko ga vidimo v ozadju, kako za trenutek omahuje, če bi skočil v bran nevesti ali jo žrtvoval upornikom. Vse te odločitve imajo posledice, ki že odmevajo in še bodo v zadnjem delu prihodnji teden.