Igra prestolov: Rdeča ženska (6. sezona, 1. del)

Jon Sneg je mrtev, vendar prevrat v Nočni straži še ni dokončen, zato pa ženska hunta prevzame oblast v Dorniji. Brienne končno začne izpolnjevati svojo viteško nalogo, medtem ko Ramseyju grozi odvzem nasledstva, Daenerys pa izgon v zavetišče za dothraške vdove. Drugje se Cersei, Margaery in Melisandre borijo z vero v prerokbo.

Objavljeno
25. april 2016 18.40
Igor Harb, Mateja Košir, Vikend
Igor Harb, Mateja Košir, Vikend

Zid: Hrepeneti po fjordih

Jon Sneg je mrtev, a krvni madež na snegu malenkost spominja na zmajevo krilo. Ko Davos odkrije njegovo truplo, se z njim zabarikadira v sobo skupaj z nekaj Snegu vdanimi člani Straže. Pogledat jih pride tudi Melisandre, ki s tem še bolj izgubi vero in upanje, a Davosovi načrti so veliko bolj prizemljeni, saj pošlje Edda, edinega člana Straže, ki je preživel bitko proti Belim hodcem v Ostrem, da pridobi divježe na njihovo stran. Tako nekdanji Stannisov diplomat in edini človek iz južno od Zidu, ki je sprevidel pravo nevarnost iz severa, prevzema pobudo in kaže, da bo postal odličen poveljnik. No, saj to je bil že pri Stannisu, a kaj ko ga ta v ključnih trenutkih ni poslušal. In je, mimogrede, potrjeno mrtev, čeprav konec prejšnje sezone nismo videli trupla. Dogajanje na Zidu se tako zaključi v napetostih med Davosom ter prevratnikom in zaenkrat de facto poveljnikom Nočne straže Thornom, medtem ko Melisandre očitno obupa, se razgali, najprej odstrani oblačila, nato pa »izklopi« še magijo, ki ji je dajala mladostni videz, in gre spat. Glede na govorice naj bi bila stara 400 let in toliko je tudi videti utrujena.

Očitno Melisandre ne bo oživljala Jona Snega, kar je bila popularna teorija, kako bo serija povrnila enega najbolj priljubljenih (in privlačnih) junakov. Nekateri rdeči duhovniki imajo moč oživljati mrtve, kar bo morda še razgibalo dogajanje kasneje v sezoni (namig za bralce knjige: Stoneheart), a v sebi morajo imeti goreči ogenj, da lahko to naredijo, Melisandrin pa je, kot kaže, ugasnil.

Omenimo na hitro še druge teorije:
- Jon je dejansko Targaryen in torej zmajevske krvi (kar namiguje tudi njegov krvni madež) in bo prerojen po sežigu na grmadi, podobno kot je Daenerys prešla skozi ogenj.
- Jon poseduje zmožnost prenesti zavest v svojega krvovolka in bo tako preživel kot Duh.
- Jona bodo obudili Beli hodci kot neživca, podobno kot so vse padle po bitki pri Ostrem.
- Avtor knjig George R.R. Martin (oz. avtorja serije Benioff in Weiss) se je spomnil nekaj, kar doslej še nismo videli, da bo oživil Jona Snega.
Seveda pa je dejanska možnost, da je Jon mrtev, preminul, mrzel, da mu je odklenkalo, se je stegnil, pogreznil v večni mir in da gledalci nismo nič boljši kot prodajalec papig iz slavnega skeča Monty Pythonov, ko trdimo, da samo hrepeni po fjordih.

Zimišče: Prostor za mizo

Nič manj viharno ni dogajanje nekoliko južneje, v okolici Zimišča, kjer Theon in Sansa bežita pred Ramsayevimi psi sledniki. Premočena in premražena ugotovita, da jim ne morete več uiti, ko se iz gozda pojavi besna Brienne, ki skupaj z zdaj že veščim mečevalcem Podrickom brutalno pokonča zasledovalce in poklekne pred Sanso, da ji obljubi svoj meč. In prav ta formalna izmenjava med vitezom in plemičem (»Za vas bo vedno prostor pri moji mizi...«) je tisto, kar je Sansa potrebovala, da jo prebudi iz otopelosti obupa v katerega je bila pahnjena skozi dogodke prejšnje sezone. Tudi Brienne je s tem izpolnila svojo obljubo Sansini pokojni materi in tako lahko sedaj utre svojo pot naprej. Medtem ima Ramsay Bolton, Sansin mož po prisili, posiljevalec po volji prvi (in najbrž edini) sentimentalni trenutek, ko opazuje truplo svoje ljubimke Myrande, a hitro gre prek tega in ukaže, naj »meso« vržejo psom. Njegov oče Roose mu razloži, da brez Sanse ne more računati na podporo drugih plemičev severa in tudi ne na nasledstvo, kar ga seveda bolj zmoti kot Myrandina smrt ali Sansin in Theonov pobeg.

Kraljevi pristanek: Neizbežnost usode

Cersei je prepričana, da bo po krutem sprehodu sramu končno dočakala dobro novico, ko se vrne Jaime z njuno hčerko Myrcello iz Dornije, a kmalu zagleda mrliški prt in pričenja verjeti v zlo prerokbo iz svojega otroštva. Jaime ni defitist in ji obljubi, da se bosta borila in si vzela nazaj vse, kar je njuno. Neizbežnost usode pa je tudi pred kraljico Margaery, ki v ječi doživlja enako maltretiranje kot pred njo Cersei. »Priznaj svoj greh!« ji zapoveduje septnica Unella, a Margaery še ni zlomljena.

Braavos, Meereen in Vaes Dothrak

Dogajanje v krajih Vzhodnega je precej krajše, a izvemo nekaj ključnih podrobnosti. Slepa Arya v Braavosu berači na ulici, ko se pojavi dekle iz Hiše črne in bele in se prične z njo bojevati. Kaže da Aryina slepota ni toliko kazen kot pot k novemu znanju in sposobnostim, da izpopolni ostale čute, nekako podobno kot Daredevil. Tyrion in Varys medtem raziskujeta Meereen, preoblečena v trgovce, da bi spoznala ljudi, ki jim vladata, kar je odlična priložnost za nekaj humorja, na koncu pa ugotovita, da je vsa flota v plamenih. Daenerys privedejo do khala, ki jo je zajel, in ko mu pove, kdo je, ji obljubi zaščito, a razloži, da je njena edina pot vodi v dothraško prestolnico, kjer vdove khalov kot je ona živijo v neke vrste domu upokojencev.

Dornija: Totalna revolucija

V knjigah je princ Doran skrivnosten lik s skrivnim načrtom, ki vključuje maščevanje Lannisterjem za smrt sestre pred mnogimi leti in nedavno še brata Oberyna. Gre za kompleksen načrt, ki pobere dober del dveh knjig in vključuje tudi zasede, spletke, pretvarjanja in pošiljanje sina k Daenerys. Avtorji serije so to očitno preprosto odrezali, saj Oberynova vdova in njegove hčerke, t.i. peščene kače, ki so na lastno pest umorile Myrcello v prejšnji sezoni, sedaj izvedejo prevrat, umorijo Dorana, njegovega sina in zveste podanike ter prevzamejo oblast. Čeprav so spletke, ki jih Martin postopoma predstavlja skozi stotine strani, zanimive, pa je treba priznati avtorjem serije, da je včasih neposredna pot boljša.

Rdeča ženska

Prvi del nove sezone ni prinesel nobenega pretresa, vse kaže, da se zgodbe nadaljujejo po povsem verjetnih in pričakovanih tirnicah. Jasno je bilo, da usoda Jona Snega še ne bo razrešena takoj, kakor tudi da se khalasar, ki je našel Daenerys, ne bo avtomatsko priklonil neznanki. Tyriona in Varysa seveda še čaka veliko dela, Brienne pa je tudi morala končno narediti korak na svoji misiji. Veliko bolj zanimivo bo videti, kam in do koga bosta ti dve poti vodili. Kot rečeno, je Dornija presenečenje in sedaj popolnoma prazen list, medtem ko dogodki v Kraljevem pristanku vse bolj vodijo v sveto vojno, kar nikoli ni dobra izbira, bo pa zanimiva drama. No, te bo v naslednjem delu nedvomno največ na Zidu, veliko pa si lahko obetamo tudi od dveh lokacij, ki jih še nismo videli v prvem delu: Bran je v uku pri triokem vranu onkraj Zidu in obvladuje čarovnijo, medtem ko bodo Greyjoyjevi pirati posegli v samo Igro prestolov.

Oglejste si tudi Vikendov video: