Igra prestolov: Visoki vrabec (5. sezona, 3. del)

Vas zanima, kateri ključni dogodki so zaznamovali tretji del nove sezone priljubljene serije? Berite naprej, vsak ponedeljek.

Objavljeno
27. april 2015 13.28
Igor Harb, Vikend
Igor Harb, Vikend

Največje presenečenje 3. dela je prva srečna poroka (in za ženina zeeeelo srečna poročna noč) v Zahodnjem. Sicer se v tej epizodi različni načrti pričnejo vse bolj razkrivati, skupaj z nevarnostmi, ki jih prinašajo.

Kraljevi pristanek

Mladoletni kralj Tommen se poroči z Margaery Tyrell, nevesto svojega pokojnega brata Joffreyja in nato zakon tudi uspešno konzumira. Cersei iz daljave previdno spremlja, kako Margaery vse bolj omrežuje Tommna, vendar kuje svoj načrt, ki ga prične izvajati, ko spozna t .i. visokega vrabca, vodjo reformistične verske sekte, ki prisega na čistost in preprostost. A vojska v rokah verskih fanatikov morda ni najbolj modra ideja, kar dodatno potrdi tudi prikaz obračuna z grešnim visokim septnikom.

Foto: HBO.si

Zid

Jon Sneg napove prvo veliko nalogo Nočne straže pod njegovim vodstvom: treba je izkopati novo latrino. Smeh še ne zamre, ko se dogajanje kruto zaostri, saj Jon napoti sebi najbolj nevarnega »brata« Janosa Slynta obnavljati porušen grad. Ko ga ta besno zavrne, Jon uveljavi svojo voljo s silo in na način kot ga je (v prvem delu serije) naučil oče: prevratnika obsodi na smrt in mu nato z odločnim zamahom meča odrobi glavo.

Zimišče

Mezinček razkrije svoje načrte Sansi: poroka s sinom Roosa Boltona, človeka, ki je odgovoren za pokol večine njene družine, kar naj bi bila pot do maščevanja in pravice. Njen bodoči ženin Ramsay je neznanka tako Sansi kot celo Mezinčku, a je edini lik, ki po sadizmu prekaša njenega nekdanjega zaročenca, pokojnega kralja Joffreyja. Posledično je Sansa najbrž edina, ki bi lahko pravočasno prepoznala nevarnosti, pomenljivo pa v ozadju scen pogosto opazimo tudi Theona Greyjoyja, ki ga je Ramsey z mučenjem zlomil in preimenoval v Njuha, a Theon je odraščal s Sanso, tako da mu ni vseeno. Potem pa je tukaj še Brienne, ki kljub Sansini zavrnitvi na varni razdalji nadaljuje pot ob njej.

Foto: HBO.si

Braavos

Arya spoznava svet, v katerem se je znašla, mešanico religij in pomen služenja ter smrti v njem. Če želi tukaj nadaljevati svojo pot, se mora odreči preteklosti, kar pa pomeni, da se mora odreči tudi razlogom, ki so jo pripeljali sem. Njena odločitev je sprva absolutna, a ko skrije svoj meč Iglo, se pokaže politična pragmatičnost.

Volantis

Tyrion ne prenese več skrivanja na poti v Meereen in prisili Varysa, da obiščeta javno hišo v Volantisu. Med prostitutkami je najbolj priljubljena imitatorka (heh, cosplayerka) Mati zmajev, a Tyrion se odloči za drugo in jo že uspe prepričati, da bi ga odpeljala v svojo kamro, ko ugotovi, da so njegovi dnevi kurbanja (zaenkrat) gotovi, saj se mora soočiti z dejstvom, da je umoril svojo ljubljeno. A zdaj ni čas za to, znajde se namreč v rokah Joraha Mormonta, ki ga ugrabi.

Foto: HBO.si

Visoki vrabec

Naslov epizode in dejstvo, da ga upodobi priznan britanski igralec Jonathan Pryce (Brazil, Pirati s Karibov, Jutri nikoli ne umre), dajeta vedeti, da kljub načelni, recimo temu kar frančiškanski skromnosti, gre za lik, ki cilja na zmago v Igri prestolov. Zelo zanimiva je tudi Sansina zgodba, ki se vse bolj oddaljuje od literarne predloge. In ko smo že pri tem, ta epizoda je ponovno uspela postreči z napetostjo glede tega, ali bo v ključnem dogodku serija sledila knjigi in ta dogodek je ponovno bil obglavljanje. To pot Janosa Slynta, nekdanjega vodje kraljeve straže, ki je izdal Neda Starka, žrtev prvega takega napetega obglavljanja konec prve sezone in Jonovega očeta. Žajfast preobrat zgodbe, a mojstrska izvedba.

***

5+1 stvar, ki smo se jih naučili: slovesi in srečanje

Žalostno slovo: Arya se poslovi od svoje zadnje lastnine, tudi od svojega ljubljenega meča. A pozor, medtem ko je obleka končala na dnu morja, je Igla ostala skrita v pečinah.

Veselo slovo: Tommen se poslovi od svoje nedolžnosti. A le v fizičnem smislu, mentalno ostaja žogica, ki si jo odbijata pretkana žena in spletkarska mama. V igri s pomočjo visokega vrabca trenutno vodi slednja.

Spletkarsko slovo: Mezinček zapušča Sanso. In to ne kjer koli, ampak na njenem domu. In to ne komur koli, ampak morilcu njenega brata. (Mimogrede: knjiga Moja metoda prepričevanja izpod Mezinčkovega peresa bi bila megauspešnica.)

Boleče slovo: Tyrion se je pritoževal nad bivanjem v »škatli« z Varysom. Zdaj ga je (po debeli vrvi okoli vratu in v ustih) doletelo bivanje v še manj udobni »škatli« z Jorahom.

Usodno slovo: Jon Sneg svoje poveljevanje Nočni straži začne, kot smo v Igri prestolov vajeni: z odrobljeno glavo. Zaradi neposlušnosti se od svoje glave poslovi lord Janos.

+ 1

Brienne in Pod že dolgo vandrata skupaj, a Pod je bil doslej v tej zvezi dežurni nebodigatreba. Zdaj pa mu je Brienne izlila srce (s pripovedjo o Renlyju in grozi ob tem, da ne moreš zaščititi tistih, ki jih ljubiš) in obljubila, da ga izšola v viteza.

(M. K., Vikend)

***

Kaj o tej epizodi menite vi − kaj vam je bilo všeč, kakšni so vaši pomisleki?

Svoje mnenje nam pošljite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., komentirajte na Delovem ali Igorjevem twitter računu ali na facebooku. Komentarje bomo prebrali in objavili po lastni presoji.