Igra prestolov: Vrata (6. sezona, 5. del)

Aryina Mišelovka, malce turoben Jon, prestrašen Varys, Branovi premiki in Hodorjev izvor. Plus nove teorije. Pozor: članek razkriva vsebino epizode, ki je imela premiero na HBO v ponedeljek, 23. maja ob 3:00 in 20:00. Berite naprej zgolj, če ste si že ogledali ta del, ali pa se res ne morete zadržati.

Objavljeno
23. maj 2016 18.30

Zid: Malce turoben

Po polovici sezone Jon Sneg s Sanso ob strani končno zastavlja strategijo zavzetja Severa. Davos že za mizo ob zemljevidih pokaže, da predstavlja potrebno uravnoteženje in poznavanje delovanja sveta, ki je Jonu doslej manjkalo (in še bolj njegovemu pokojnemu polbratu Robbu). Odloči se poskusiti združiti manjše družine in pridobiti pomoč Tullyjev, sorodnikov po Sansini materi. Medtem se na Severu že pojavi Petyr Baelish Mezinček, ki na skrivnem sestanku Sansi mimogrede omeni, da je z vitezi Arrynskega dola zavzel Moat Cailin. To je sicer nepomembna utrdba, ki pa si jo že vso Igro prestolov podajajo zavojevalne vojske. Nazadnje jo je Theon pomagal zavzeti Ramsayju. Kakor koli, Mezinček nadaljuje igro in videti je, da je ponovno v sedlu, saj Sanso napelje na pot, ki jo je sam začrtal. Jon, Sansa, Davos, Melisandre in divježi zapustijo grad Črnina in v prikupni sceni se Edd dokončno zave, da je sedaj poveljnik.

Železni otoki: Kar je mrtvo, ne more umreti!

Na Železnih otokih je krvno nasledstvo pomembno, a kralja se voli podobno kot karantanskega kneza. No, morda z nekaj več nasilja in grožnjami. Yara je na dobri poti, da postane prva kraljica in tudi Theon se izkaže za dobrega govorca, a ko vstopi njun stric Euron, zloglasni pirat, ki je v drugi epizodi umoril kralja Balona, je jasno, da je njenih upov konec. Med odlično posnetim kraljevim maziljenjem/krstom/kronanjem Yara in Theon zbežita in s seboj odpeljeta najboljše ladje železne flote. To je bila tudi bržkone zadnja mogočna scena iz knjig, ki je še nismo videli v seriji, in čeprav je razplet nekoliko drugačen, je rezultat isti. Euron vlada otokom in želi z veličastno floto zapeljati Daenerys, da bi skupaj zavzela in uničila preostalih 6 kraljestev. V knjigah se Euronov načrt še ni razpletel, a zanimivo je, da ima še en lik podobnega, ki pa se je že izjalovil. V vsakem primeru se ne zdi, da bi tak načrt lahko zažgal pri Daenerys.

Vaes Dothraki: Zdravilo

Medtem pa Mati zmajev svoj khalasar odpelje iz Vaes Dothrakija in ima poseben trenutek z Jorahom. Ko izve za njegovo bolezen, mu ukaže, da naj najde zdravilo. Smo bili priča slovesu ali bo Jorah res odkril zdravilo? Nenazadnje ga je imel tudi pokojni Stannis, saj je pozdravil Shireen.

Meereen: Fanatiki

Tyrion je s pogajanji dosegel ustavitev napadov Harpijinih sinov, a se zaveda, da to ni lovorika na kateri bi lahko počival. Ljudstvo mora izvedeti, da je to zasluga vladarice in tako se odloči na sestanek povabiti rdečo duhovnico. Postavitev likov v sceni je tukaj ključnega pomena in duhovničin postopen vzpon po stopnicah pove vse o rasti njenega vpliva. Bonus: Varysovo presenečenje. Ali bo tudi on postal vernik rdečega boga R'hllorja?

Braavos: Statve usod

Če smo urjenje slepe Arye še lahko primerjali s Daredevilom, pa nov del nakazuje vzporednice s stripom oziroma filmom Iskan (Wanted). Tudi tam se glavni junak pridruži druščini elitnih morilcev, a začne dvomiti v odločitve o tarčah. Izhajale naj bi iz naključnih vzorcev, ki jih v blago vtkejo posebne statve, t.i. statve usode. Kaže, da bi se tudi Arya lahko znašla pred podobnim vprašanjem. A ključni del njene zgodbe in eden vrhuncev epizode je bila gledališka predstava s sprevrženo različico dogodkov padca kralja Roberta. Avtorja serije David Benioff in D.B. Weiss sta študirala primerjalno književnost in svojo naklonjenost do literarnih referenc v seriji ne skrivata. Ta igra v igri je eden boljših primerov in med drugim spominja na Mišelovko v Hamletu, v kateri Hamlet dobi potrditev krivde svojega strica za očetovo smrt. Tukaj lahko gledalci (in morebiti tudi Jaqen) spremljamo Aryine odzive in vidimo, da nikakor ni Nihče, saj jo izkrivljen prikaz njenega očeta in ostalih opazno vznemiri. In potem je tukaj še zaodrje in Aryin sum, da je mlajša igralka naročila smrt starejše v sebični želji po napredovanju. Jaqen pravi, da je bila cena za smrt plačana in da mora Nihče predati dar smrti, sedaj pa je na Aryi, da dokončno izbere svojo pot.

Severno od zidu: Zapri vrata

Izleti Brana in Triokega vrana v preteklost so bili zanimivi in pogrešali jih bomo. Max von Sydow se bo najbrž še kaj pojavil, nenazadnje je težko imeti boljšega vodnika kot enega redkih igralcev, ki je upodobil tako Jezusa kot Hudiča. Če na hitro povzamemo ključne dogodke, smo izvedeli, da so Beli hodci rezultat zbezljanega eksperimenta Otrok gozda v obrambi pred človeškimi zavojevalci. Nočni kralj se Brana dotakne in to jim omogoči, da lahko vstopijo v zatočišče Triokega vrana in pravzaprav jih nič ne more ustaviti. Vran skuša zaključiti Branovo urjenje, kar je izlet v Zimišče, v trenutek odhoda Branovega očeta Neda v viteško urjenje. Hodci vstopijo preden bi se to lahko zaključilo in tako je edina rešitev za Brana, da vstopi v Hodorja in ga odvleče iz jame. To mu uspe, vendar mora plačati visoko ceno. Umrejo zadnji Otroci gozda, umreta Trioki vran in Branov krvovolk Poletje, uničeno je drevo pod katerim je živel in zadnja žrtev je še Hodor, ki pa ni zgolj žrtvoval svojih poslednjih vzdihljajev, temveč večino življenja. Ko mora Bran vstopiti v Hodorja medtem, ko je njegova zavest še v Zimišču, s tem poveže mladega Wyllisa z njegovo starejšo zavestjo, Hodorjem, tako da dobi mladenič grozljiv prvoosebni pogled na svojo smrt. To je tudi trenutek, ki mu zamegli razum in zadnja stvar, ki jo Hodor sliši pred smrtjo (»Drži vrata!« oz. v angleščini »Hold the door!«) je tudi edina fraza, ki jo še sposoben reči, skrajšana v »Hodor«. Zbogom velikan redkih besed, pogrešali te bomo.

Vrata

Z vse hitrejšim tempom dogajanja in razpletanja se zdi, da je vsak del še boljši od prejšnjega. V tej epizodi smo imeli kar tri izstopajoče scene, ki so dogajanje krepko premaknile: igro v Aryini zgodbi, izbiro kralja slanega prestola in Branovo napredovanje. Zdaj pa k teorijam.

Mezinčkek še zmeraj ni razkril svoje igre, a zaenkrat kaže, da bo stal Sansi in Jonu ob strani proti Boltonom. Po tem so vse poti odprte, a zagotovo bo zakuhal še precej težav.

Sansa in Jon bosta pridobila veliko podpornikov, saj je že znano, da njuna zgodba vodi v t.i. bitko pankrtov, kjer bo Ramsay najbrž doživel svoj zasluženi konec. Nekateri razpleti Igre prestolov morajo biti predvidljivi.

Meereenski mir je morda le zatišje pred nevihto. Morda Daenerysini nasprotniki zgolj zbirajo moči, da napadejo mesto v odprtem spopadu. Nekaj podobnega se namreč zgodi v knjigah, hkrati pa bi bila napadajoča vojska tudi smiselna tarča za Daenerysin novi khalasar.

Arya bi lahko postala orodje za odločitev končnega zmagovalca Igre prestolov, a po drugi strani se lahko odloči izbrati svojo pot.

V zadnji sceni Meera vleče Brana v snežno pustinjo, medtem ko so jima Beli hodci s svojo vojsko tik za petami. Težko je pričakovati, da bi lahko sama prav dolgo preživela, zato je njuna rešitev ena večjih ugank. Kot zmeraj so na voljo številne teorije, a mislim, da ne gre spregledati prepogosto omenjenega Benjena Starka, Branovega strica, ki smo ga spoznali v prvem delu Igre prestolov in je pogrešan že od prve sezone. Ne zdi se nemogoče, da je Bran ugotovil, kako rešiti situacijo skozi manipulacijo preteklosti (torej neko različico potovanja skozi čas oziroma v zavesti ljudi v preteklosti), saj smo nekaj podobnega videli pri Hodorju. Lahko bi torej že prevzel zavest svojega strica in ga pripeljal na pomoč. Vsekakor razplet, ki ga pričakujemo z zanimanjem.

Meta Igra prestolov

Na Delo.si nismo edini, ki pripravljamo analize Igre prestolov. Tako bomo vsak teden izpostavili še nekaj podrobnosti, ki so nas pritegnile na drugih blogih in v podcastih.

Po Prestolih

HBO ima polurno oddajo posvečeno razpravi o Igri prestolov, ki je na sporedu in na HBO Go en dan po posamezni epizodi. Po Prestolih vodita Chris Ryan in Andy Greenwald, ki v drugem delu oddaje povabita še goste, ki so strokovnjaki za posamezne like ali dogodke iz preteklosti Igre prestolov. Voditelja se občasno prisiljeno trudita biti zabavna ali izpostavljati svoje poznavanje knjig in serije ter se bahata z eksponati iz serije. Kljub temu ponudita obilje informacij, ki jih z uporabo posnetkov in zemljevidov predstavita na zanimiv način. V prejšnjem delu sta tako imela strokovnjaka za Arrynski dol, ki je izpostavil podrobnost, ki si jo je le malokdo zapomnil. V prvi sceni serije vidimo kako Beli hodec obračuna s tremi pripadniki Nočne straže. Eden od njih je sin Yohna Royca, viteza, ki uri mladega Robina Arryna. No, po drugi strani pa sta vsekakor pretiravala, ko sta primerjala Tyriona z Lincolnom in Obamo, Visokega vrabca pa s Kanyem Westom.

Pepijevi zapisi

Če vas je motilo, da je šotor z khali zagorel kot molotovka, naj vas ne skrbi, to ni bilo pretiravanje avtorjev serije, Pepi je odkril, da je mogoče in verjetno. Kot piše, so bila tla tovrstnih šotorov pogosto impregnirana z olji, da so ostala trdna. Sicer pa si prav tako kot vsi želi hitrejšega tempa v Kraljevem pristanku in ni povsem prepričan v teorijo, da Umberji z Rickonom, Osho in krvovolkovo glavo skušajo speljati Ramsaya na krivo pot. Slednjega še ošteje glede površnega lupljenja jabolka.

Filmstart

Tudi na Filmstartu so mnenja, da Visoki vrabec postaja preveč ponavljajoč v svojih govorih in da je dogajanje tam preprosto prepočasno. Izjemno navdušeni so nad Tormundovim spogledovanjem z Brienne in jima priporočajo sprehod po Zidu v mesečini.

IGN

Pri IGNu je prvič kot avtor recenzije naveden Američan, kar kaže, da gre to pot za prevod. Kljub temu ga je treba pohvaliti, saj je opazna bistvena slovnična izboljšava, pa tudi imena likov in krajev so bolje poslovenili. Kratek povzetek dogajanja bo vsekakor navdušil tiste, ki nimajo časa ali potrpljenja za podrobno analizo.

Če potrebujete osvežitev dogajanja iz prvih 5 sezon, smo na Vikendu pripravili video: