Parazit pometel s konkurenco, med igralci slavila Joaquin Phoenix in Renee Zellweger

Po številu nominacij je z enajstimi vodil Joker, a je veliki zmagovalec večera južnokorejski film Parazit. 92. podelitev je minila mirno, brez škandalov. 
Fotografija: Joaquin Phoenix, Renee Zellweger in Brad Pitt pozirajo z zlatimi kipci. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Odpri galerijo
Joaquin Phoenix, Renee Zellweger in Brad Pitt pozirajo z zlatimi kipci. FOTO: Lucas Jackson/Reuters

Prišla je najdaljša noč v letu za ljubitelje filma. Tako bi lahko na kratko opisali sicer vse prej kot kratko podelitev letošnjih zlatih kipcev. Oči filmskega sveta so bile uprte v dvaindevetdeseto podelitev oskarjev, ki jo je spremljalo več milijonov gledalcev. Tako kot lani je tudi letošnja ceremonija v Dolby Theatru v Los Angelesu potekala brez voditelja. Po eni strani je zato najbrž vse skupaj trajalo manj časa, po drugi pa se je filmska akademija s tem izognila črnemu humorju, neslanim šalam in posledični morebitni užaljenosti gledalcev

Da zvezdnic v izstopajočih toaletah, slavnih podeljevalcev in drugih nastopajočih tako kot lani ne bo manjkalo, so že pred podelitvijo obljubili organizatorji. Oskarje so podelili v 24 kategorijah, med najbolj pričakovanimi so bili tisti za režijo in glavne ter stranske vloge. Za največjega osmoljenca večera je obveljal Scorsesejev Irec, ki je kljub desetim nominacijam ostal brez zlatega kipca. 


 

In oskarja dobi ... 


05.19Več kot tri ure smo čakali na podelitev zlatega kipca za najboljši film lanskega leta. Kategorija, ki je lani povzročila mali škandal (Spike Lee je protestiral, da se mu je zgodila krivica), a je pri njej letos vse skupaj minilo precej bolj mirno ... Oskarja je podelila igralka Jane Fonda, ki ji je stojé ploskala vsa dvorana. »Filmi imajo na nas kot posameznike in na družbo nasploh izreden vpliv,« je dejala igralka, preden je razglasila nominirance. 

Najboljši film lanskega leta je postal Parazit! Zgodovinsko, so si bili edini komentatorji. Tuji film tujega režiserja, ki je dobil najpomembnejšega oskarja in tako povsem pometel s konkurenco. Predvsem z dramo Joker, ki je bila nominirana v kar 11 kategorijah. 

Ekipa <em>Parazita</em>, ki je pometel s konkurenco. FOTO: Mark Ralston/AFP
Ekipa Parazita, ki je pometel s konkurenco. FOTO: Mark Ralston/AFP


05.11 – Akademija ni imela lahkega dela, niti ko je izbirala najboljšo igralko lanskega leta. Kipec je prejela Renee Zellweger za Judy, biografsko dramo o pokojni pevki Judy Garland, tragičnem liku tako imenovane industrije sanj. To je drugi oskar za omenjeno igralko. »Judy v svojem času ni prejela te nagrade, jo pa častimo nocoj,« je dejala igralka v svojem zahvalnem govoru. 

05.01 – Prišel je vrhunec večera. Nas čaka še kakšno tako presenečenje, kot ga je pripravil Parazit? Kipec za najboljšega igralca je podelila hudomušna Olivia Colman, lanska dobitnica oskarja za najboljšo žensko glavno vlogo. Oskar je šel v roke Joaquina Phoenixa, ki je Akademijo navdušil v filmu Joker. Občinstvu in svetu je postregel s političnim govorom, v katerem se je na koncu spomnil tudi na pokojnega brata Riverja

Joaquin Phoenix je postal najboljši igralec! FOTO: Valerie Macon/AFP
Joaquin Phoenix je postal najboljši igralec! FOTO: Valerie Macon/AFP


04.55 – Akademija se je poklonila vsem tistim, ki so se letos poslovili. Med drugimi so se spomnili na Richarda Williamsa, Andreja Previna, Kobeja Bryanta, Branka Lustiga, Bibi Andersson, Doris Day, Piera Tosija in druge velikane filma, nekateri med njimi so bili tudi sami dobitniki zlatih kipcev. 

04.51 – Eden od vrhuncev večera prihaja v tem trenutku, saj bodo podelili oskarja za najboljšega režiserja. V izjemni konkurenci je slavil Bong Džun Ho za Parazit​a. Osupljivo dobro režiran film, a precejšnje presenečenje, sicer pozitivno, za vse v dvorani, so komentirali odločitev Akademije! Južnokorejski režiser se je (med drugim) zahvali konkurentu in velikemu vzorniku Quentinu Tarantinu in preostalim konkurentom. 

Renee Zellweger je dobila oskarja za glavno žensko vlogo. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Renee Zellweger je dobila oskarja za glavno žensko vlogo. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters


»Ženske, spregovorite. Moramo slišati vaše glasove!«


04.45 – V kategoriji za najboljšo originalno skladbo je slavil britanski pevec Elton John za skladbo (I’m Gonna) Love Me Again (Rocketman). Sir Elton je tik pred razglasitvijo tudi zaigral omenjeno uspešnico. 

04.40 – Temperatura v Dolby Theatru se počasi bliža vrhuncu, saj je ostalo le še nekaj (najpomembnejših) kategorij, med drugim za najboljšo igralko in igralca, najboljši film in režijo. A gremo po vrsti. Čas je za oskarja za najboljšo izvirno glasbeno podlago. Prvič v zgodovini je orkestru, ki je zaigral takte iz filmov, dirigirala – ženska! V omenjeni kategoriji je slavila uspešnica Joker – kar je bil šele prvi oskar nocoj za ta film. Gre pa hkrati tudi za prvega oskarja v tej kategoriji, ki ga je dobila ženska, in sicer skladateljica Hildur Guðnadóttir. »Ženske, spregovorite. Moramo slišati vaše glasove!« je pozvala dobitnica. 



04.24 – Letos so podelili tudi oskarja za najboljši mednarodni film (stara kategorija, a nekoliko spremenjen naziv). Že drugič nocoj je slavil Parazit

04.11 – Niti pomena dobrih vizualnih učinkov ne gre zanikati. »Mački«(Rebel Wilson in James Corden, oblečena v groteskne mačje kostume, namigujoč na muzikal Cats) sta nasmejali občinstvo. Oskarja v tej kategoriji je prejel film 1917. To je že tretji oskar za omenjeni film na letošnji podelitvi.

Brad Pitt z oskarjem. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Brad Pitt z oskarjem. FOTO: Lucas Jackson/Reuters


Zlati kipec za najboljše pričeske in ličenje so odnesli umetniki, del ekipe One so bombe (Bombshell), odlične drame o padcu medijskega mogotca Rogerja Ailesa, v kateri so zaigrale Charlize Theron, Nicole Kidman in Margot Robbie. Theronova je bila za omenjeno vlogo nominirana za najboljšo igralko, Robbiejeva pa za stransko.

03.50 – Še vedno čakamo prvega oskarja za uspešnico Joker, ki je nominirana v 11 kategorijah, a so se ji doslej zlati kipci izmaknili. Je pa pred nami še skoraj pol večera. Akademijo je z najboljšo fotografijo navdušil film 1917. Roger Deakins je tako dobil že drugega oskarja v dveh letih. Zlati kipec za najboljšo montažo pa je dobil film Izzivalec (Ford vs. Ferrari)

03.35 – Ob zgodbi je v filmu (skoraj) enako pomembna tudi glasba. Veliko je primerov, ko se gledalci filma spomnijo prav po udarni glasbeni podlagi – Rocky, Top Gun, Titanik, Telesni stražar, Duh, Diplomiranec, Vrnitev v prihodnost, Stekli psi. Naštevali bi lahko v nedogled, saj ima najbrž vsak svojega favorita. Pred letošnjo podelitvijo zlatega kipca za najboljšo glasbo je na podelitvi nastopil Eminem, ki je pred leti sicer tudi dobil oskarja in takrat (precej presenetljivo) porazil pevko Dolly Parton. 

Oskarja za najboljšo montažo zvoka je dobil film Ford vs. Ferrari (Izzivalca) oziroma Donald Sylvester. Za najboljše mešanje zvoka pa vojna drama 1917. 

Laura Dern z oskarjem za stransko žensko vlogo in Renee Zellweger, ki je navdušila kot Judy. FOTO: Robyn Beck/AFP
Laura Dern z oskarjem za stransko žensko vlogo in Renee Zellweger, ki je navdušila kot Judy. FOTO: Robyn Beck/AFP


Laura Dern z najboljšim darilom za 53. rojstni dan


03.16 – Ena najbolj pričakovanih kategorij večera je bila (tudi) tista za najboljšo stransko igralko. Pred podelitvijo se je veliko špekuliralo, katera bo slavila. Oskar je šel na koncu v roke ... Laure Dern za Zakonsko zgodbo. To je šele prvi film za to igralsko velikanko, ki je v karieri nanizala že vrsto odličnih vlog. Za Zakonsko zgodbo je že dobila tudi bafto, kmalu pa jo bomo lahko videli tudi v nadaljevanju znamenite franšize Jurski park

Dernovi je film prinesel zlati globus za najboljšo igralko v stranski vlogi, kar je bilo skoraj zagotovilo za oskarjevsko nominacijo. Igralka je s tem dobila čudovito darilo za rojstni dan, prav danes namreč praznuje 53 let.

Ena najbolj pričakovanih kategorij večera je bila (tudi) tista za najboljšo stransko igralko. Prejela ga je Laura Dern za Zakonsko zgodbo. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Ena najbolj pričakovanih kategorij večera je bila (tudi) tista za najboljšo stransko igralko. Prejela ga je Laura Dern za Zakonsko zgodbo. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters


03.10 – Dokumentarni filmi so priložnost, da stopimo v čevlje nekoga drugega. Priložnost, ki je sicer ne bi dobili. Za najboljši dolgometražni dokumentarni film je oskarja prejel American Factory (Ameriška tovarna), zgodba o tovarni, na katere mestu zdaj stoji industrijski gigant General Motors. Kot najboljši kratkometražni dokumentarni film je obveljal britanski Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl), zgodba o deklici, ki se uči skejtati na vojnem območju – zgodba o neizmernem pogumu in podiranju meja. 

02.50 – Zlati kipec za najboljšo scenografijo je dobil Bilo je nekoč ... v Hollywoodu, medtem ko je zlatega kipca za najboljšo kostumografijo odnesla drama Čas deklištva. Zadnjemu se utegne nocoj nasmehniti še kakšen kipec, saj je film nominiran v kar šestih kategorijah, med drugim tudi za najboljši film in za najboljšo igralko v glavni vlogi. 

Vloge Jo, Amy, Meg in Beth so odigrale Saoirse RonanFlorence PughEmma Watson in Eliza Scanlen, njihovo mamo je upodobila Laura Dern, v vlogi tete je dobitnica oskarja Meryl Streep, v glavni moški vlogi pa bo gledalke očaral Timothée Chalamet

02.47 – Za najboljši kratki igrani film je zlatega kipca dobil film Sosedovo okno. Dobro povedana zgodba nosi močno sporočilo, pomaga spremeniti svet in pripomore k temu, da se morda malce bolj ljubimo, je na odru dejal režiser, ki je bil za kratke in dolge dokumentarne filme nominiran že trikrat. 

02.42 – Naslednjega so podelili oskarja za najboljši prirejeni scenarij. Dobil ga je Zajec Jojo novozelandskega režiserja Taikaja Waititija, ki je pred oskarjem za zanimiv film o dečku, ki si za namišljenega prijatelja izbere Adolfa Hitlerja, prejel tudi bafto in tako obveljal za velikega favorita. Povsem upravičeno. Kot eden od favoritov za oskarja v tej kategoriji se je sicer veliko omenjal tudi Čas deklištva

Brad Pitt in Regina King na podelitvi. FOTO: Frederic J. Brown/AFP
Brad Pitt in Regina King na podelitvi. FOTO: Frederic J. Brown/AFP


02.38 – Naslednji je bil na vrsti zlati kipec za najboljši izvirni scenarij. Oskarja sta podelila igralska velikana Diane Keaton in Keanu Reeves. Med petimi nominiranimi je s konkurenco pometel Parazit Bonga Džun Hoja in Džina Von Hana. »To je prvi oskar za južnokorejsko kinematografijo,« je v zahvalnem govoru poudaril režiser. Film Parazit je nominiran v petih kategorijah.

02.23 – V kategoriji za najboljši animirani celovečerni film je zlatega kipca odnesel (precej pričakovano) Svet igrač 4. Četrti del ene najbolj priljubljenih animiranih franšiz nasploh, gre pa za risanko, ki jo je posnel studio Pixar.

Med kratkimi animiranimi filmi je slavil Hair Love. »Za več animacije,« je v zahvali dejal režiser in spomnil tudi na prezgodaj preminulega košarkarja Kobeja Bryanta, ki je pred dvema letoma slavil prav v tej kategoriji. 

02.14 – Prvega so podelili oskarja za stransko moško vlogo. Dobil ga je Brad Pitt za vlogo Bilo je nekoč ... v Hollywooodu. To je drugi oskar za enega največjih filmskih igralcev v zadnjih 30 letih (prvega je dobil za produkcijo)! V zahvalnem govoru se je Pitt (med drugim) zahvalil režiserju Quentinu Tarantinu in svojemu soigralcu Leonardu di Capriu.

Strokovnjaki so se strinjali, da je bila Pittova vloga v filmu pravzaprav glavna in da je tako oskar ne le povsem zaslužen, pač pa bi bil lahko nominiran tudi v »glavni« kategoriji.

Charlize Theron pozira na rdeči preprogi. FOTO: Eric Gaillard/Reuters
Charlize Theron pozira na rdeči preprogi. FOTO: Eric Gaillard/Reuters


Največ nominacij za letošnje oskarje je dobila drama Joker, ki je bila nominirana v 11 kategorijah. Eno nominacijo manj sta prejela Tarantinova mojstrovina Bilo je nekoč … v Hollywoodu in Irec ter film 1917. Kot edina temnopolta iz igralskih vrst je bila Cynthia Erivo iz filma Harriet režiserke Kasi Lemmons nominirana v ženski kategoriji.

Glede na letošnje nominirance je bilo jasno, da je skoraj 9000 članov ameriške filmske akademije tudi letos stavilo na filme moških ustvarjalcev, v katerih večinoma igrajo belci. Pomanjkanje raznolikosti je na družbenih omrežjih še pred podelitvijo izzvalo kritike. Številni jih objavljajo s ključnikom #OscarsSoMale, pa tudi podeljevalke so bile v svojih nagovorih jasne – Hollywood je letos pozabil na ženske. 

Že v pripravah na letošnja gala prireditev je Ameriška filmska akademija objavila imena podeljevalcev zlatih kipcev. Med njimi so bili Mahershala Ali, Olivia Colman, Regina King, Rami Malek, Salma Hayek, Brie Larson in Spike Lee. Nominirane pesmi so na prireditvi zapeli Cynthia Erivo, Elton John, Idina Menzel, Chrissy Metz in Randy Newman, organizatorji pa so potrdili tudi nastop Billie Eilish, ki je blestela na letošnji podelitvi glasbenih nagrad grammy.

Jane Fonda, ki je podelila oskarja za najboljši film. FOTO: Mark Ralston/AFP
Jane Fonda, ki je podelila oskarja za najboljši film. FOTO: Mark Ralston/AFP


Skok v zgodovino, mali kipec in ... škandali


Še nekaj besed o nagradah in zgodovini podeljevanja. Trije filmi so doslej dobili vsak po 11 oskarjev, in sicer Ben Hur (leta 1959), Titanik (leta 1997) in Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev (leta 2003). Po številu nominacij vodita že omenjeni Titanik in Vse o Evi iz leta 1950, ki sta prejela vsak po 14 nominacij. 

Po številu nominacij za zlati kipec še vedno vodi nesporna igralska kraljica Meryl Streep, ki je bila za glavno in stransko vlogo nominirana kar osemnajstkrat – od tega petnajstkrat za glavno vlogo, v tej kategoriji je prejela dva zlata kipca, enega pa za stransko vlogo. Igralka Katharine Hepburn je v svoji karieri prejela dvanajst nominacij, dobila pa je štiri oskarje za glavno vlogo. 

Pet najbolj zaželenih oskarjev – za najboljši film, režijo, igralko, igralca in scenarij – so doslej prejeli trije filmi: Zgodilo se je neke noči (leta 1934), Let nad kukavičjim gnezdom z nepozabnim Jackom Nicholsonom v glavni vlogi (leta 1975) in srhljivka Ko jagenjčki obmolknejo (leta 1991).

Podelitev že 92. oskarjev. FOTO: Valerie Macon/AFP
Podelitev že 92. oskarjev. FOTO: Valerie Macon/AFP


Lani je kipec za najboljši film prejel film Zelena knjiga, nagrado za glavno moško vlogo izjemni Rami Malek, ki je v Bohemian Rhapsody upodobil pevca Freddyja Mercuryja, oskarja za najboljšo žensko vlogo pa je domov odnesla igralka Olivia Colman za film Najljubša. Mimogrede – njen govor je bil lani eden (naj)bolj zanimivih. Bila je zabavna, kratka in jedrnata, kar so vsako leto bolj ali manj pobožne želje organizatorjev. Nihče si namreč ne želi ponovitve zahvalnega govora Gwyneth Paltrow iz leta 1998, ko je na odru kar nekaj časa jokala in smrkala (od sreče). 

Kipec, ki so ga prvič podelili leta 1929, je narejen iz pozlačene zlitine. Visok je 34 centimetrov in tehta 3,85 kilograma. Podelitev oskarjev vsako leto spremljajo manjši ali večji škandali – zadnji se je zgodil pred dvema letoma, zanj sta poskrbela igralska veterana Warren Beatty in Faye Dunaway. Na 89. podelitvi sta kot prejemnika nagrade za najboljši film zmotno razglasila film La La Land namesto pravega zmagovalca Moonlight.









Preberite še:

Komentarji: