Ivana: Vem, da bi ga bolelo

Nekdanje Bondovo dekle, ki je zdaj zvezdnica serija Banshee, Ivana Miličević, ima korenine v Sarajevu in Dubrovniku. P. S.: priloženi videi vsebujejo veliko nasilja.

Objavljeno
11. april 2016 16.43
T. R., Vikend
T. R., Vikend

Nekdanje Bondovo dekle in ameriško sanjsko dekle iz Pravzaprav ljubezen Ivana Miličević se je z družino pri petih letih iz Sarajeva preselila v Michigan in kmalu odkrila igralstvo. Večino uspešne in raznolike kariere je namenila epizodnim vlogam na televiziji, poleg vloge v Casino Royale in računalniških igrah Command & Conquer pa je najbolj znana po glavni vlogi v seriji Banshee, ki se je ravno vrnila s četrto, zadnjo sezono ob sobotah zvečer na Cinemax. To je bila tudi osrednja tema pogovora, poleg Zdravka Čolića, borilnih veščin, Seinfelda in čudaških frizur.

Vaša družina prihaja iz Hrvaške in Bosne, ali pogosto obiščete te kraje?

Poleti sem bila v Dubrovniku in je bilo odlično, prihodnje poletje pa si želim ogledati vse tiste majhne otoke, Kornate. Pa tudi v Sarajevo še želim, ker od vojne nisem bila tam. Sicer pa obožujem veliko stvari na Hrvaškem, rada pijem slivovko, jem palačinke in ribe, preprosto pripravljene, malo olivnega olja in česna pa na gril in smo. Lansko poletje sem prvič imela priložnost raziskovati sama, s fantom, brez družine. Doslej sem Hrvaško zmeraj doživljala z družino, kot da sem še vedno stara 15.

Ste bili v mladosti izpostavljeni glasbi, filmom ali drugi kulturi iz nekdanje Jugoslavije?

Da. Odraščala sem v Sarajevu do petega leta in spomnim se, da sta starša poslušala Zdravka Čolića. Ko sem na Hrvaškem s sestrično, greva običajno v klube, kjer vrtijo narodno glasbo, običajno v srbske. Se pa iz otroštva spomnim veliko glasbe s Splitskega festivala zabavne glasbe, recimo neke pesmi o palačinkah. Nove glasbe pa ne poznam, zdaj je vsa ta glasba »world music«.

Ne skrbite, Zdravko Čolić je še vedno popularen.

(smeh)

Banshee je ena najbolj akcijskih serij. Koliko morate vsak dan trenirati?

Dan začnem s približno uro splošnega treninga z običajnim trenerjem, potem sledi še ura kardio vaj in še ena do dve uri borilnih veščin. Včasih dam to skozi tudi na snemalne dneve, vsekakor pa tako začnem dan, ko nimam snemanja. In je super. Borilne veščine imam zelo rada.

Video: Carrie proti Oleku, 1. sezona

Glede na spretnosti, ki ste jih prikazali na ekranu, ali menite, da bi se lahko ubranili pred napadalcem na ulici?

Sem zelo močna punca. Načeloma me nihče ne nadleguje. Če bi me kdo hotel, sicer ne vem, ali bi zmagala, vem pa, da bi ga bolelo. Tudi pred Bansheejem sem hodila na tečaje samoobrambe in znam poskrbeti zase.

Vaš lik je ena najbolj nevarnih junakinj na TV in Banshee je tudi sicer poln antijunakov, ampak kako vi gledate na svoj lik, na Carrie.

Carrie ljubim bolj kot kateri koli drugi lik, ki sem ga doslej igrala. Všeč mi je, kako kompleksna je, kako je razdvojena med vlogo matere − saj ne da je dobra mati, ampak je pa vseeno mati − in vsem drugim, in všeč mi je, da je tako fizična. Sicer pa se mi zdi, da smo v življenju vsi predvsem antijunaki, vsakdo se kdaj razhudi, stori drugemu kaj žalega, pa čeprav ne namenoma. Nihče ni popoln. V seriji zgolj potegnemo v ospredje te človeške lastnosti in jih izpostavimo.

Lahko pričakujemo, da bosta Lucas in Carrie dočakala srečen konec?

Ste kdaj gledali našo serijo? Je bil kje kak srečen konec? Morda bomo zares presenetili, vsekakor pa bomo šokirali.

Video: Naj pretep serije, Nola proti Burtonu, 3. sezona

Ste na začetku pričakovali, da bo serija tako velika uspešnica?

Zmeraj seveda upaš, da bo to, kar delaš, tudi uspešno. Vsi smo tudi zelo zelo trdo delali na seriji. Nekje v sebi sem bila prepričana, da nam bo uspelo, da bomo našli svojo publiko, čeprav ta serija ni za vsakogar. Denimo za mojo babico. Imamo pa srečo, da so oboževalci serije zares zagrizeni, in tudi mi obožujemo njih.

Omenili ste babico. V seriji je veliko golih scen, ste se navadili nanje, ali so še zmeraj neprijetne?

Nikoli se prav zares ne navadiš na to. Podobno je kot obisk pri zdravniku. Vem, da so scene videti realistične, a na sebi imamo veliko stvari, da zakrijejo golo kožo, ki jih nato odstranijo v postprodukciji. Videti je, da smo precej bolj goli, kot smo v resnici. Sicer pa smo v Banshee začeli precej na polno z goloto, nato pa smo se vsako leto manj osredotočali na to. Mislim, da v zadnji sezoni sploh nimam nobene scene s seksom.

Zadnja tri leta ste igrali močno junakinjo v seriji z veliko akcije. Ali kaj pogrešate komedijo?

Ja, tako vesela sem, da ste to vprašali. Obožujem komedijo, to je moja prva ljubezen. Naslednji projekti, ki se jih lotevam, so komični in se že veselim. Hočem delati nekaj, kjer so ljudje srečni.

Ena vaših prvih vlog je bila na Seinfeldu, kaj ste si najbolj zapomnili?

O, bog, vsega se spomnim, ker je to bila moja prva vloga z dialogom in tudi prvič, da sem igrala Rusinjo. Scena je bila zelo profesionalna in vsi so bili smešni. Kasneje, ko sem delala v drugih komičnih serijah, sem ugotovila, zakaj je bil Seinfeld tako dober in poseben. Vsi so delali zelo trdo in ves čas pilili šale, da so bile čim bolj smešne in sveže. Nikoli ne bom pozabila, kako trdo in dolgo so delali na tem. Edina druga serija, v kateri sem nastopila in ki se je približala takemu tempu, so bili Prijatelji.

Kakšen nasvet bi dali sami sebi na začetku kariere?

Kelly Dunn, ki je igrala Siobhan, je obiskovala neko fenomenalno umetniško akademijo in želim si, da bi vedela, da take šole obstajajo, saj bi lahko šla tja študirat igro. Mislim, zame se je vse odvilo super, ampak to bi lahko bilo zanimivo. Poleg tega pa bi ji priporočala, naj se ne odloča za čudaške frizure, da je bolj komercialen videz koristen, pa morda bi ji priporočila, naj si spremeni ime.

Pogosto igrate Vzhodnoevropejke, je to zaradi tega, ker obvladate naglas, ali zaradi vašega priimka?

Mislim, da je oboje. Rekla bi, da sem videti vzhodnoevropsko, poleg tega je na voljo veliko takšnih vlog, tako da sem vesela, da sem našla nišo.

Video: Napovednik 4. sezone Banshee