Jane Fonda in Robert Redford ponovno skupaj

Filmarja bosta na Mostri, kjer bo premiera njunega novega filma, prejela zlata leva za življenjsko delo.

Objavljeno
22. avgust 2017 16.20
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Ameriška zvezdnika Jane Fonda (79) in Robert Redford (81) bosta na filmskem festivalu v Benetkah prejela nagradi zlati lev za življenjsko delo. Zlata leva jima bodo izročili 1. septembra. Beneški filmski festival bo letos med 30. avgustom in 9. septembrom.

»Malo hollywoodskih zvezdnikov je med poklicno kariero pokazalo toliko odločnosti in poguma kakor Jane Fonda,« je dejal direktor festivala Alberto Barbera. O njej je dodal: »Od časa do časa politična in družbena aktivistka, seks simbol, piska, feministična ikona, producentka in prerokinja telovadbe, predvsem pa zelo uspešna in nadarjena igralka.«

Ko je govoril o Robertu Redfordu, je poudaril: »Ne glede na to, ali je pred kamero ali za njo, se zavzema za neodvisni film in za naš planet. Redford nas je vodil skozi skoraj pet desetletij sijajnega filmskega ustvarjanja in aktivizma s kombinacijo moči, inteligence in slave, ki so malone brez primere.«

Nazadnje skupaj pred 37 leti

Na 74. Mostri bo doživel svetovno premiero film Our Souls at Night (Naše duše ponoči), v katerem Fonda in Redford igrata glavni vlogi. To je četrti film, v katerem sta igralca nastopila skupaj. Prvič sta igrala skupaj leta 1966 v filmu Pregon brez usmiljenja (The Chase) ob Marlonu Brandu in v režiji Arthurja Penna, leto pozneje sta imela glavni vlogi v filmu Bosa v parku. Skupaj sta igrala še v filmu Električni jezdec (1979) Sydneyja Pollacka.

Film Our Souls at Night je posnet po istoimenskem romanu Kenta Harufa, ki se dogaja v vzhodnem Coloradu v izmišljenem mestecu Holt, kjer neke noči Addie obišče Louisa in mu na njegovo veliko presenečenje predlaga, naj včasih spi z njo, brez seksa, zaradi potrebe po človeški bližini in pogovoru. V mestecu živijo konservativni in verni ljudje, vsak pozna vsakega, večina je delavnih in olikanih. V to kategorijo spadata tudi Addie Moore in njen vrstnik Louis Waterd. Celovečerec je režiral Indijec Ritesh Batra, producirala pa sta ga Redford in njegovo podjetje Wildwood Enterprises.

Prvič sta Fonda in Redford igrala skupaj leta 1966 v filmu Pregon brez usmiljenja. Foto: Promocijsko gradivo

Pravzaprav sta Jane Fonda in Robert Redford v istem filmu, Tall Story, igrala že leta 1960, vendar je imel on v njem obrobno vlogo. V tem filmu sta oba debitirala in postala dobra prijatelja. Jane Fonda še danes rada hvali svojega filmskega partnerja in prijatelja: »Komaj sem čakala, da bova skupaj snemala ljubezenske prizore, na žalost pa jih on ne mara.«

Igra in režija

Redford je v tistem zgodnjem obdobju dosegel največji uspeh z vlogo v filmu Inside Daisy Clover, za katerega je prejel zlati globus. Sledilo je nekaj ponudb stereotipnih vlog lepih moških, ki jih je zavrnil ali mu jih kljub vztrajanju producentov, naj mu jih dodelijo, niso. Boter, Kdo se boji Virginie Woolf?, Rosemaryjin otrok, Šakal, Ljubezenska zgodba in Diplomiranec. Ko je zavrnil vlogo v Diplomiranicu, je izjavil: »Kako naj bom videti kot enaindvajsetletnik, ki je pravkar končal kolidž in je še vedno nedolžen.«

Leta 1980 je debitiral kot režiser s filmom Navadni ljudje, za katerega je dobil oskarja za režijo, s čimer je postal eden od šesterice igralcev, ki so dobili oskarja za režijo in ne za igro (Warren Beatty, Kevin Costner, Mel Gibson, Clint Eastwood, sir Richard Attenborough), in eden od šesterice, ki so dobili oskarja za režijski prvenec. V tistem obdobju se je vse bolj posvečal režiji (The Milagro Beanfield War, Reka poje mi, Kviz ...) in produkciji filmov. Ustanovil je festival neodvisnega filma Sundance v Park Cityju v državi Utah, kamor se je takrat preselil in kjer živi še danes. »Številni ljudje imajo psihiatre, jaz imam Utah,« je izjavil. V večini filmov, ki jih je režiral, ni igral. Redka izjema je Šepetati konjem s konca devetdesetih let, v katerem se je prvič v karieri pojavil za kamero in pred njo.

Redford še vedno snema. Lani je napovedal, da ne bo več igral, ampak samo še režiral in slikal. »Ljudje mislijo, da mi je bilo lahko v življenju, vendar to ni res. Zelo težko je živeti s tem,« je dejal. Poleg Our Souls at Night je zadnji film, v katerem ga bomo videli igrati, The Old Man and the Gun, komedija s Caseyjem Affleckom in Sissy Spacek, ki je zdaj v postprodukciji.

Igralka, aktivistka, producentka

Jane Fonda je zaslovela v šestdesetih letih s filmi, kot sta Barbarella in Cat Ballou, ter bila z izjemo petnajstletnega premora med letoma 1990 in 2005 ves čas igralsko aktivna. V osemdesetih letih je bila popularna tudi z videokasetami telesnih vaj, zaradi katerih je aerobika postala zelo priljubljena. Znana je tudi po političnem angažmaju. V sedemdesetih letih so jo v ZDA precej kritizirali, ker je izrazila nasprotovanje vietnamski vojni z obiskom Hanoja, kjer se je fotografirala z vietnamskimi vojaki. Zatem se je ukvarjala z družbenimi vprašanji, kot sta ekologija in nasilje nad ženskami. Sebe označuje za liberalko in feministko, od leta 2001 kot kristjanko.

Igrala je v več kot petdesetih filmih, prejela dva oskarja, zlato palmo na canskem festivalu za življenjsko delo je dobila leta 2007 kot priznanje, kakor so napisali v obrazložitvi, ne samo njeni filmski karieri, ampak tudi družbenemu angažmaju, predvsem proti vojnam v Vietnamu in Iraku. Predsednik canskega festivala je takrat dejal, da si ni mogel predstavljati, da bodo nagradili osebo, ki jo nadzira FBI in ima o njej v dosjeju dvajset tisoč strani.

Redford in Fonda v glavnih vlogah v filmu Bosa v parku iz leta 1967. Foto: Promocijasko gradivo

Na začetku kariere je nastopala kot lepo in popolno ameriško dekle. Preobrat je bila vloga destruktivnega dekleta v filmu Tudi konje ubijajo, mar ne? leta 1969. Treba je omeniti še filme Klute, Julia, Coming Home, med novejšimi pa Tašča, da te kap, v katerem se je odlično ujela z Jennifer Lopez.

Nominacije in nagrade

Vloge na gledaliških odrih in velikih platnih so ji prinesle številne nominacije in nagrade. Oskarja za glavno vlogo je dobila za Klute leta 1971 ter Coming Home leta 1978, dobila je tudi nagrado emmy za vlogo v televizijskem filmu The Dollmaker. Bila je tudi producentka pri filmih Kitajski sindrom, Coming Home, Od devetih do petih, Rollover, The Morning After, The Dollmaker in Na zlatem ribniku, ki je dobil deset nominacij za oskarja, Henry Fonda, njen oče, ga je dobil za glavno vlogo.

Njena produkcijska hiša je podpirala družbeno ozaveščene filme, takšna sta na primer Coming Home, ki govori o posledicah posttravmatskega sindroma, in Kitajski sindrom o nevarnostih jedrske energije. Sem je mogoče uvrstiti tudi film Od devetih do petih, komedijo, v kateri Jane Fonda igra s komičarko Lily Tomlin in Dolly Parton, ki je napisala pesem za film. Ta govori o treh ameriških zaposlenih ženskah, ki skušajo vreči svojega egoističnega in seksističnega šefa. Leta 2005 je objavila avtobiografijo My Life So Far, eno od petih knjig. Zatem je spet začela igrati in igra do danes.

Fonda je naredila pravo revolucijo, ko je leta 1982 izdala videokaseto za telesno vadbo Jane Fonda's Workout. Temu je sledilo še triindvajset videokaset za vadbo, trinajst zvočnih posnetkov in pet knjig – skupaj je prodala šestnajst milijonov izvodov.