Jarmuscheva zombi komedija za zlato palmo

Ameriški neodvisnež Jim Jarmusch s svojim novim filmom odpira prestižni filmski festival v Cannesu.

Objavljeno
10. april 2019 19.40
Posodobljeno
10. april 2019 19.40
Jim Jarmusch bo s svojim trinajstim filmom odprl cannski festival. Foto Reuters
Iz Cannesa že curljajo prve informacije, ki stopnjujejo mrzlico pred 72. filmskim festivalom, ki bo potekal od 14. do 25. maja. Po novicah, da bo glavni strokovni žiriji za tekmovalni program predsedoval mehiški režiser Alejandro González Iñárritu, žiriji, ki bo ocenjevala kratke filme pa francoska doajenka Claire Denis, so danes objavili še vest, da bo uradni del prestižnega festivala odprl film ameriškega neodvisneža Jima Jarmuscha The Dead Don’t Die (Mrtvi ne umrejo).

image
Bill Murray se v novem filmu Jima Jarmuscha The Dead Don't Die bori proti zombijem. Foto Press Material


Svetovna premiera Jarmuschovega novega filma bo gledalce strašila 14. maja v dvorani Grand Théâtre Lumière. Po vesternu Mrtvec (Dead Man), samurajski kriminalki Ghost Dog: The Way of the Samurai in vampirijadi Večna ljubimca (Only Lovers Left Alive) si je pri svojem trinajstem celovečercu namreč privoščil nov skok v žanrski film in posnel zombi komedijo. V to žanrsko pustolovščino, s katero se pokloni kultnemu filmu Noč živih mrtvecev Georga Romera, se je podal s svojimi starimi znanci, saj v filmu igrajo Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloë Sevigny, Steve Buscemi, Danny Glover, Caleb Landry Jones, Rosie Perez, Iggy Pop, Selena Gomez, RZA in seveda Tom Waits.Zgodba se odvija v zaspanem mestecu Centerville, kjer se začnejo dogajati čudne reči. Obris polne lune visi nad mestom, dan in noč se izmenjujeta v čudnem ritmu, živali pa postajajo vse bolj nemirne. Medijska poročila so strašljiva in znanstveniki so zaskrbljeni. Nihče pa si niti zamisliti ne more, kaj se pripravlja. Mrtvi niso umrli in zdaj lezejo iz grobov, da bi se gostili z živimi. V mestu zavlada panika in začne se boj za preživetje.

Ena uganka je torej razkrita, medtem pa filmski svet ugiba dalje, kdo se Jarmuschu utegne pridružiti v boju za zlato palmo. Ostale filmske naslove bodo v Cannesu razkrili 18. aprila.