Kaj se bo snemalo letos?

Danes na Slovenskem filmskem centru predstavljajo načrtovane programske aktivnosti v letošnjem letu, ozrli pa se bodo tudi v leto 2018.
Fotografija: Prizor iz filma scenarista in režiserja Miroslava Mandića Igram, sem. Foto Sfc
Odpri galerijo
Prizor iz filma scenarista in režiserja Miroslava Mandića Igram, sem. Foto Sfc

Spregovorili bodo o tem, kateri projekti so bili izbrani v nacionalni filmski program v letu 2018, kateri slovenski filmi bodo letos na ogled v redni distribuciji in kateri filmi se bodo v letu 2019 snemali.
 
Na novinarski konferenci bo spregovorila direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar.
 
Slovenski filmski center sicer do konca tega meseca poziva strokovno javnost in posameznike s strokovnimi referencami, da predlagajo kandidate oziroma se prijavijo za člane strokovnih programskih komisij za leto 2019.
 
Slovenski filmski center vsako leto objavi in izvede razpise za financiranje razvoja in produkcije celovečernih igranih, dokumentarnih in animiranih filmov ter produkcijo kratkih filmov. Objavlja in izvaja pa tudi razpise za oblikovanje drugih programov v skladu s svojo poslovno programsko politiko. Predvideni datum objave rednega letnega javnega razpisa za sofinanciranje filmskih festivalov v Republiki Sloveniji v letu 2019 je konec januarja 2019, rezultati bodo predvidoma znani aprila.
 
Prav zdaj, do 25. januarja, so odprte prijave za letno nagrado IRIS za avdiovizualna dela, ki so bila premierno predvajana v obdobju od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2018. Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS) nagrado IRIS podeljuje za najboljše stvaritve na področju filmske fotografije, ki dosežejo avtorske vrednote vizualne in filmske kulture ter zadovoljujejo visoke umetniške in estetske kriterije.
 
Od jeseni 2017 Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor prireja slavnostne premiere, ki so namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. Prvi v sklopu letošnjih dogodkov Premiera slovenskega filma je bila projekcija novega celovečernega igranega filma scenarista in režiserja Miroslava Mandića Igram, sem prejšnji teden v navzočnosti režiserja in filmske ekipe.
 
 

Komentarji: