Kam je izginila Madeleine McCann – dvanajst let pozneje

Z novo dokumentarno serijo – kot navajajo pri Netflixu – poleg ponavljanja že znanih dejstev dajejo nov vpogled s pomočjo intervjujev z več kot 40 ljudmi, na različne načine vpletenimi v primer McCann.
Fotografija: Ob deseti obletnici izginotja sta starša Madeleine za BBC dejala, da nikoli ne bosta nehala iskati hčerke in da še vedno obstaja upanje, da jo najdejo. FOTO: Nacho Doce/Reuters
Odpri galerijo
Ob deseti obletnici izginotja sta starša Madeleine za BBC dejala, da nikoli ne bosta nehala iskati hčerke in da še vedno obstaja upanje, da jo najdejo. FOTO: Nacho Doce/Reuters

Izginotje Madeleine McCann je naslov nove dokumentarne serije, ki jo je režiral Chris Smith in ki ponuja podroben vpogled v svetovno najbolj znani primer pogrešane osebe. Maddie, svetlolasa deklica z modrozelenimi očmi in značilno temno liso na desnem očesu, je izginila nekaj dni pred dopolnjenim četrtim letom na družinskih počitnicah na Portugalskem maja 2007.

Po dvanajstih letih iskanja, preiskovanja številnih sledi in tehtanja med raznimi mogočimi teorijami serija Izginotje Madeleine McCann (The Disappearance of Madeleine McCann) – poleg tega da ponovi in osveži znana dejstva – gledalcu rekonstruira, kako je javnost spremljala in interpretirala primer. Dolgopričakovani dokumentarec, o katerem se je govorilo že od leta 2017, a je bila objava večkrat preložena, je na Netflixu na ogled od prejšnjega petka.



Netflixu sicer očitajo, da ne pove nič novega, ustvarjalci pa odgovarjajo, da prinaša še ne slišane izjave in pričanja ljudi, ki so bili v središču zgodbe. V eni epizodi se približajo eni prvih teorij, ki pravi, da sta za izginotje, vsaj posredno, kriva Madeleinina starša Kate in Gerry McCann. Ta naj bi s prijatelji, kot v seriji trdita portugalski novinarki Margarida Davim in Felícia Cabrita, sklenila tako imenovani pakt tišine. Odrasli naj bi se namreč dogovorili, da bodo zamolčali nekaj dejstev, ki so domnevno ključna za razumevanje, kaj se je v resnici dogajalo tiste majske noči.
 

Brezskrbne počitnice so se spremenile v moro


McCannovi iz Leicestershira v Veliki Britaniji so s prijatelji brezskrbno počitnikovali v obmorskem mestu Praia da Luz v regiji Algarve na Portugalskem. Kate in Gerry sta 3. maja 2007 okoli 19. ure svoje tri otroke, triletno Madeleine in komaj dveletna dvojčka Seana in Amelie, pripravila za spanje, nato pa se s prijatelji odpravila na večerjo v restavracijo le nekaj metrov stran od apartmaja. Kot ponavadi so tudi tistega večera odrasli vsake pol ure odšli preverit, kako je z otroki. Vse je bilo videti povsem običajno, dokler ni malo pred deseto uro zvečer Kate McCann ugotovila, da je postelja njene starejše hčere prazna. Za Maddie sta ostali le mehka odeja in igrača. Vest se je kmalu razširila po počitniškem naselju in skupaj s policijo so bili vsi usmerjeni v en sam cilj – iskanje Madeleine.

Starši in policija so po izginotju tudi javnost pozvali k pomoči pri iskanju deklice Maddie. FOTO: Reuters
Starši in policija so po izginotju tudi javnost pozvali k pomoči pri iskanju deklice Maddie. FOTO: Reuters


Ena prvih sledi, ki je pripeljala do prvega osumljenca Roberta Murata, je temeljila na opažanju Jane Tanner, ki je približno 45 minut prej, preden so Maddie pogrešili, videla moškega. Ta je iz počitniškega naselja nosil deklico, ki naj bi po opisu ustrezala Maddie. Opažanja so se izkazala za napačna, kakor tudi teorija, da je deklica umrla v nesreči v počitniškem apartmaju.

Primer McCann je bil tako skrivnosten in zapleten že od vsega začetka; naj omenimo le, da je že policija po prijavi izginule deklice na kraj prišla z zamudo, poleg tega apartma menda več ur ni bil primerno označen in zavarovan, kar je otežilo kasnejše zbiranje dokazov in morda zabrisalo pomembne sledi. Bíla se je tudi bitka med policijo in mediji, tabloidi so iz dneva v dan polnili strani s fotografijami in novicami o Maddie.



Za osumljenca sta bila septembra 2007 spoznana tudi Kate in Gerry, a je portugalska policija primer pozneje zamrznila zaradi pomanjkanja dokazov. Starša sta zato najela zasebnega detektiva, vpletel se je celo Scotland Yard, a vsaka nova sled se je vedno znova izkazala za lažno upanje.

Primer Madeleine McCann je eden najbolj profiliranih v zgodovini pogrešanih oseb, kakor tudi eden tistih, o katerih se je največ pisalo. FOTO: Darren Staples/Reuters
Primer Madeleine McCann je eden najbolj profiliranih v zgodovini pogrešanih oseb, kakor tudi eden tistih, o katerih se je največ pisalo. FOTO: Darren Staples/Reuters

 

Sodelovanje odklonila


Upanja pa še vedno, kot sta tudi za BBC ob deseti obletnici izginotja dejala Kate in Gerry, nista izgubila. Zatrdila sta, da bosta naredila karkoli, ne glede na čas, ki bo za to potreben, da bi našla hčerko. McCannova sta sodelovanje v novi dokumentarni seriji odklonila, saj – kot je njune besede povzela njuna predstavnica za stike z javnostjo – »nista prosila za dokumentarec in ne vidita, kako bi ta lahko pomagal pri iskanju Maddie«.
Gerry and Kate McCann. FOTO: Andrew Fox/Reuters
Gerry and Kate McCann. FOTO: Andrew Fox/Reuters


Serija se tako opira na intervjuje s strokovnjaki, drugimi vpletenimi in uradniki, med njimi se pojavijo detektiv Gonçalo Amaral ter novinarja Anthony Summer in Robbyn Swan, ki sta o primeru leta 2014 izdala knjigo Looking for Madeleine. V dokumentarcu sodelujeta tudi osumljenca, že omenjeni Robert Murat, britansko-portugalskih korenin, in Sergej Malinka.



Britanska policija je za reševanje primera porabila že 13,7 milijona evrov. Ljudje se občasno obregnejo ob visok znesek in se sprašujejo, čemu je samo enemu primeru namenjene toliko pozornosti, po drugi strani pa ta – svetovno najodmevnejši primer – lahko opozarja na problem pogrešanih otrok. Po podatkih evropske komisije v Evropski uniji vsako leto pogrešijo 250.000 otrok ali enega na vsaki dve minuti.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: