Konec nekega obdobja, ne pa tudi superjunakov

Maščevalci: Zaključek je v teh dneh najbolj gledani film, zaslužil je več kot 2,5 milijarde dolarjev.
Fotografija: Marvelova superuspešnica ­Maščevalci: Zaključek je po dobrih treh tednih v kinih med peterico najbolj dobičkonosnih filmov vseh časov. Foto promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Marvelova superuspešnica ­Maščevalci: Zaključek je po dobrih treh tednih v kinih med peterico najbolj dobičkonosnih filmov vseh časov. Foto promocijsko gradivo

Maščevalci: Zaključek (Avengers:­ Endgame) je ta čas najbolj priljub­ljeni film na svetu in po ­dobrih treh tednih prikazovanja v kinih je mogoče sklepati, da bo eden od najbolj gledanih ali celo najbolj gledan v tem letu, čeprav je šele maj. Marvelova superuspešnica je že zdaj med peterico najbolj dobičkonosnih filmov z največjim zaslužkom vseh časov, o tem, ali bo ogrozil vodilno mesto Avatarja, pa je še prezgodaj govoriti.

Zaključek je slovo Marvelove enajst­letne franšize in njegov izjemni uspeh gre pripisati tudi seriji kot formatu, saj je v tem času pridobila veliko zvestih oboževalcev, kakor jih praviloma tudi televizijske serije, po katerih so se zaradi njihove uspešnosti hollywoodski producenti zgledovali.


22 filmov in 20 milijard zaslužka


Ogled zadnjega, 22. filma franšize je smiseln le za tiste, ki so gledali večino prejšnjih. »Konec je del vsakega potovanja,« reče v filmu Iron Man, junak, s katerim se je leta 2008 začela pustolovščina Marvelovih filmskih studiev. Takrat ni mogel nihče vedeti, kaj bo prinesel začetek filmov, ki temeljijo na Marvelovih stripih. Iron Man je bil tvegan projekt, posnet z bančnim kreditom v višini pol milijarde dolarjev. Če bi propadel, bi banka vzela Marvelovo premoženje – pravice za stripe in filme. Marvel se je leta 2007 še vedno postavljal na noge zaradi bankrota in je prodal filmske pravice za nekatere najpopularnejše like, kot so možje X in Spider-Man. Še vedno je imel pravice za superjunake iz prvotne postave Maščevalcev – Iron Mana, Hulka, Thora in Stotnika Ameriko. Iron Man je dobil dobre ocene kritikov ter s 585 milijoni dolarjev v blagajnah prinesel finančno varnost za nadaljevanje zgodbe o superjunakih. Marvel je prvotne like združil v prvem delu Maščevalcev ter izkoristil prve filme, da je predstavil nove junake. Danes ni nobene z denarjem povezane bojazni, kajti zaslužek 22 filmov se približuje 20 milijardam.


Filmski hiti oživili junake


Hitro se je pokazalo, da je družba Walt Disney, ki je leta 2009 kupila Marvel za štiri milijarde dolarjev in s tem tudi ekskluzivno pravico do uporabe približno 5000 Marvelovih likov, sklenila izvrstno kupčijo. Od takrat je Marvel z Disney­jem revolucionarno spremenil filmski žanr o superjunakih. Marvelovi junaki so bili v šestdesetih letih prejšnjega stoletja vladarji stripovskega trga, v zadnjih deset­letjih pa so znova priljubljeni zaradi filmskih uspešnic, posnetih po stripih.

Zadnji film, Maščevalci: Zaključek, je v dobrih treh tednih prinesel v blagajne kinematografov po svetu malo več kot 2,5 milijarde dolarjev, medtem ko so vanj vložili 356 milijonov, kar je tudi za holivudsko produkcijo zelo veliko. Dozdajšnji rekorder Avatar, ki je pred enajstimi leti prinesel 2,8 milijarde dolarjev, je 2,5 milijarde zaslužil v 72 dneh. Zaključek – hvalijo njegovo režijo, igro, glasbo, vizualne učinke in čustveno sporočilo, nekatere je tudi razočaral, ker so od kulminacije pričakovali izjemnost – je dosegel še nekaj drugih rekordov. Je najbolj dobičkonosen film letošnjega leta, film o superjunakih z največjim zaslužkom vseh časov in film z drugim največjim zaslužkom vseh časov. Za noben Marvelov film doslej ni bilo v prvih dneh prikazovanja tako velikega zanimanja kot za Zaključek. Vstopnice so bile marsikje razprodane že tedne vnaprej.

Štiridelna saga Maščevalci je del 22 med seboj povezanih Marvelovih filmov oziroma Marvelovega filmskega vesolja (MCU), kamor je umeščeno dogajanje vseh filmov. Oboževalci so poleg omenjenih spoznavali like, kot so Črna vdova, Hawkeye, Stotnik Amerika, Ant-Man ..., ki so se našli v Zaključku, kjer so se s skupnimi močmi postavili po robu najmočnejšemu bitju v vesolju. V glavnih vlogah so nastopila velika igralska imena Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Jeremy Renner, Paul Rudd, Don Cheadle, Brie Larson in Gwyneth Paltrow.


Čustveno slovo


Zaključek je družinski film, v katerem je usoda superjunaške družine pomembnejša od usode posameznih junakov in v katerem šele ko so skupaj, iz predvidljivih superjunakov postanejo nepredvidljivi navadni ljudje. Je svojevrstna retrospektiva dozdajšnjih Marvelovih filmov. Zgodba je povezana s prejšnjimi filmi, gledalca vodi na številna znana mesta in budi spomine na stare superjunaške čase, zaradi česar ji morebitni novi gledalec ne more slediti.

Maščevalci: Zaključek je za ljubitelje čustveno slovo od filmov, ki so zaznamovali preteklo desetletje. Glede na razplet filma ni pričakovati, da bodo prihodnji filmi o superjunakih tako uspešni. Razen če Marvel ne bo spet presenetil.
Čeprav je Zaključek konec sage Maščevalci, se bodo nekateri liki pojavili v prihodnjih filmih. Spider-Man se bo julija vrnil v filmu Spider-Man: Far from Home. Od leta 2020 do 2022 namerava Marvel posneti še osem filmov, med njimi nadaljevanje Črnega panterja in tretji del Varuhov galaksije. Nekateri junaki se ne bodo več pojavili, zaradi česar je največjim oboževalcem resnično hudo.

Kar zadeva prvo mesto po zaslužku, je treba še počakati, na drugem mestu pa se je Zaključek že zasidral. Izpodrinil je Titanik, ki je prinesel v blagajne malo manj kot 2,2 milijarde dolarjev, temu pa na četrtem mestu sledi Vojna zvezd: Sila se prebuja z malo več kot dvema milijardama zaslužka. Na petem mestu so znova Maščevalci: Brezmejna vojna z dvema milijardama. Maščevalce najdemo še na sedmem in devetem mestu.

Kaj preostane tistim, ki jih stripovski junaki in serije ne pritegnejo? Bolj malo, saj je čedalje manj filmov, ki so celotna zgodba, povedana recimo v dveh urah, in se ne končajo namenoma tako, da bo sledilo nadaljevanje.

Komentarji: