Oskarja za življenjsko delo Jackieju Chanu

Mojster borilnih veščin in zvezdnik akcijskih filmov bo dobil častnega oskarja kot priznanje za kariero.

Objavljeno
02. september 2016 14.47
press_ful gas 2
Be. B., STA
Be. B., STA

Los Angeles − Ameriška filmska akademija je sporočila, da bo častnega oskarja za življenjsko delo dobil Jackie Chan. Poznamo ga kot mojstra borilnih veščin, ki se je vpisal med ikone popularne kulture. Oskar za življenjsko delo bo zanj prva nagrada ameriške filmske akademije.

Zvezdnik akcijskih filmov, rojen v Hongkongu, je nastopil v več kot 150 filmih, med njimi v priljubljenih Karate Kid in Ful Gas, sodeloval pa je tudi pri animiranem filmu Kung Fu Panda. Igrati je začel že kot otrok v rojstnem mestu, v 60. letih prejšnjega stoletja.

Z 61 milijoni zaslužka je Jackie Chan na drugem mestu Forbesove lestvice najbolje plačanih igralcev.

Zvezda Jackieja Chana na pločniku slavnih. Foto: Wikipedia

Ob njem bodo oskarja za življenjsko delo dobili še režiser dokumentarcev Frederick Wiseman, filmska montažerka Anne Coates in vodja izbora igralske zasedbe Lynn Stalmaster, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Angliji živeča Coatesova je dobila oskarja za zgodovinski spektakel Lawrence Arabski Davida Leana, v več kot 60 letih dela kot filmska montažerka pa je sodelovala z nekaterimi najbolj priznanimi režiserji filmske industrije.

Stalmaster, ki je kariero začel kot igralec, je sodeloval pri izboru igralcev za več kot 200 filmov, med drugim za Diplomiranca, Odrešitev ter Tootsie.

Wiseman pa je vse od leta 1967, ko je nastal dokumentarni film Titicut Follies, posnel po en izdelek skoraj vsako leto.

Častne oskarje oziroma Governors Awards od leta 2009 podeljujejo na posebnem dogodku, da razbremenijo veliko oskarjevsko slovesnost in dobitnikom častnega oskarja za kariero posvetijo več pozornosti. Podelitev častnih nagrad bo novembra. Doslej so nagrade med drugimi prejeli Lauren Bacall, Francis Ford Coppola, Oprah Winfrey, Angelina Jolie in Spike Lee.