V žarišču je odnesel oskarja za najboljši film

Največ oskarjev je prejel Pobesneli Maks, Leonardo DiCaprio za moško glavno in Brie Larson za žensko glavno vlogo.

Objavljeno
28. februar 2016 17.31
US-OSCARS-PRESSROOM
Igor Harb
Igor Harb

Chris Rock se je solidno odrezal kot voditelj in postregel nekaj posrečenih šal, pri tem pa ostal vljuden do vseh. Podeljevalci so bili nekoliko bolj dolgočasni, prejemniki nagrad pa z nekaterimi izjemami še bolj. V prvi skupini sta bila taki izjemi Joe Biden in Louis C.K., v drugi pa Leonardo DiCaprio in Sharmeen Obaid-Chinoy, režiserka nagrajenega kratkometražnega dokumentarca. 

Med pričakovanimi zmagovalci so Leonardo DiCaprio in Brie Larson za glavni vlogi, Alicia Vikander za stransko, Saulov sin za tujejezični film, Ennio Morricone za glasbo, Vrvež v moji glavi za animirani film in Velika poteza ter V žarišču za prirejen in izviren scenarij. Za presenečenja so poskrbeli Mark Rylance, ki je oskarja za stransko vlogo odnesel Stallonu izpred nosu, V žarišču, ki je premagal Povratnika in Veliko potezo v bitki za najboljši film in Alejandro González Iñárritu, ki je odnesel drugega zaporednega oskarja za režijo. S tem se je postavil ob bok Johnu Fordu in Josephu L. Mankiewiczu, še večji rekord pa je dosegel njegov direktor fotografije Emmanuel »Chivo« Lubezki, ki je oskarja prejel tretje leto zapored. Največ oskarjev je kljub vsemu domov odnesel Pobesneli Max: Cesta besa, in sicer kar šest, vse v tehničnih kategorijah. Edino pomembnejšo nagrado na tem področju mu je odnesel Ex Machina za posebne učinke. Povratnik je prejel tri oskarje, V žarišču pa dva.

Tukaj je seznam vseh nagrajencev, spodaj pa bloganje v živo, kot se je dogajalo.

Film: V žarišču

Glavni igralec: Leonardo DiCaprio, Povratnik

Glavna igralka, Brie Larson, Soba

Režija: Alejandro González Iñárritu, Povratnik

Tujejezični film: Saulov sin

Glasba: Ennio Morricone, Podlih osem

Pesem iz filma: The Writing's on the Wall, Spectre

Kratki film: Jecljavec

Dokumentarni film: Amy

Dokumentarni film - kratki: A Girl in the River: The Price of Forgiveness

Stranska igralka: Alicia Vikander

Stranski igralec: Mark Rylance, Most vohunov

Animirani film: Vrvež v moji glavi

Animirani film − kratki: Zgodba o medvedu

Vizualni učinki: Ex Machina

Fotografija: Emmanuel LubezkiPovratnik

Montaža: Pobesneli Max: Cesta besa

Montaža zvoka: Pobesneli Max: Cesta besa

Miks zvoka: Pobesneli Max: Cesta besa

Izvirni scenarij: Josh Singer, Tom McCarthy, V žarišču

Scenarij po priredbi: Charles Randolph in Adam McKay, Velika poteza

Kostumografija: Pobesneli Max: Cesta besa

Maska in frizura: Pobesneli Max: Cesta besa

Scenografija: Pobesneli Max: Cesta besa

6:00 V žarišču dobil oskarja za najboljši film. Prejemniki nagrade so povedali, da upajo, da bo to poneslo glas do Vatikana, in izpostavili raziskovalno novinarstvo.

5:58 Oskarja za najboljš film podeljuje sam »bog«, Morgan Freeman.

5:57 DiCaprio zahvalni govor izkoristil za ekološko sporočilo, pri tem pa ga nihče ni podil z odra in je požel velik aplavz.

5:55 Leonardo DiCaprio dobil oskarja. Vsi so navdušeni. Nihče presenečen.

5:46 Brie Larson po vseh drugih nagradah pričakovano in zasluženo odnesla še oskarja za glavno žensko vlogo.

5:44 Lanski dobitnik oskarja za najboljšega igralca Eddie Redmayne podeljuje oskarja za glavno igralko. Ko so njihove fotografije bok ob boku, so res videti kot ista ženska v različnih življenjskih obdobjih.

5:37 Režiser najuspešnejšega filma leta, Vojne zvezd, podelil oskarja za režijo Alejandru Gonzálezu Iñárritu, ki jo je tako prejel drugič zapored. To je doslej uspelo le legendarnima Johnu Fordu (Sadovi besa in Kako zelena je bila moja dolina) in Josephu L. Mankiewiczu (Pismo trem ženam in Vse o Evi). Ampak Ford si drugega oskarja nikakor ni zaslužil, saj ga je tisto leto prevzel Državljanu Kaneu.

5:31 Sacha Baron Cohen je kot Ali G potrdil, da je ta lik ob sodobni rasni senzibilnosti še smešen in tudi surov, ko je film Soba predstavil kot »film o belcih v sobi«.

5:25 Common in John Legend sta lani prejela oskarja po tem, ko sta povsem navdušila dvorano s svojo pesmijo. Letos je publiko navdušila Lady Gaga, oskarja pa domov odnesel Sam Smith za Writing's on the Wall, po mnenju večine ene najslabših bondovskih pesmi. Nagrado je posvetil skupnosti LGBT kot njen ponosni pripadnik.

5:20 Legendarni glasbeni producent Quincy Jones in trenutno najuspešnejši producent Pharell podelila oskarja največji glasbeni legendi, Enniu Morriconeju. Ta je nagrado dejansko prišel prevzet in ga ni ponovno zastopal Quentin Tarantino kot na globusih.

5:10 Glasbenih točk ne napovedujejo zgolj stand-up komiki. Podpredsednik ZDA Joe Biden v resnem govoru pozval k spremembi kulture, k večjemu zavedanju o posilstvih in požel gromek aplavz. Na oder povabi svojo prijateljico Lady Gaga.

5:08: Saulov sin pričakovano odnesel oskarja za tujejezični film.

5:05: Jecljavec odnesel oskarja za najboljši kratki film.

4:50 Chrisu Rocku je uspelo zbrati več kot 65.000 dolarjev za piškote.

4:43 Amy prejme oskarja za najboljši dokumentarec. Genocid v Indoneziji očitno še vedno ni dovolj sprejemljiva tema v ZDA, kljub dvema izjemnima filmoma Joshue Oppenheimerja.

4:39 Louis C. K. potrdi sloves naj komika s podelitvijo oskarja za kratek dokumentarni film. Oskarja prejme film A Girl in the River o »častnih ubojih« v Pakistanu. Režiserka Sharmeen Obaid-Chinoy potrdi, da film spreminja življenja.

4:31 Mark Rylance je prejel oskarja za najboljšo stransko vlogo za Most vohunov. Mimogrede, Rylance je bil v kategoriji ob samih superjunakih (Batman, Sodni Dredd, Bane, Hulk).

4:26 Reportaža Chrisa Rocka iz Comptona je na nivoju najboljših stvari, ki jih je delal za The Chris Rock Show pred več kot desetletjem.

4:15 Napovedovalci glasbenih točk so stand-up komiki in očitno dobijo več časa kot drugi na odru. Žal ga niti Sarah Silverman niti Kevinu Hartu ni uspelo koristno porabiti.

4:12 Povsem v skladu s pričakovanji je Vrvež v moji glavi odnesel oskarja za celovečerni animiran film. To je sicer najmočnejša kategorija, polna izjemnih filmov, a je sicer odlični Vrvež edini ameriški in komercialni.

4:08 Minjoni postrežejo s humorjem, ki je na ravni drugih podeljevalcev. Oskarja za kratki animirani film prejme Zgodba o medvedu, ki je bila prikazana na zadnji Animateki.

4:06 Chris Rock poskuša posnemati Ellen in njen gag z naročanjem pizze, tako da njegovi hčerki med publiko prodajata piškote.

3:56 Ex Machina presenetljivo odnesel oskarja za vizualne učinke in premagal Pobesnelega Maxa, Vojno zvezd, Marsovca in Povratnika.

3:55 Andy Serkis si zasluži oskarja za revolucionarno delo na področju zajema gibanja telesa, šal pa ne zna stresati iz rokava. Tipično za letošnje podeljevalce.

3:49 Saj ne da ne privoščimo Pobesnelemu Maxu vseh teh oskarjev, a kot je v intervjuju za The Hollywood Reporter  priznal neimenovali član akademije, jih večina ne loči med vsemi kategorijami in glasujejo za najbolj kul film. Kul faktorja pa Maxu ne manjka.

3:40 In ponovno Pobesneli Max, to pot za montažo. Margaret Sixel, poleg pokojne Sally Menke (Šund), ena najbolj slavnih žensk v tem poslu.

3:37 Emmanuel »Chivo« Lubezki tretje leto zapored prejel oskarja za direktorja fotografije. To je nov rekord.

3:26 In še enkrat Pobesneli Max, tokrat za masko in frizuro. Za zdaj ima tri od treh nominacij.

3:24 Max besni naprej z oskarjem za scenografijo.

3:20 Cate Blanchett podelila oskarja za kostumografijo Jenny Beavan za Pobesnelega Maxa, pri tem pa bila videti kot iz Pepelke.

3:13 Kate Winslett ostala brez še enega oskarja in možnosti skupnega slavja s svojim soigralcem iz Titanika. Po drugi strani, tudi njegova zmaga ni zagotovljena, saj ima v konkurenci fanta Alicie Vikander Michaela Fassbenderja.

3:12 Po mnjenu akademije je najboljšo stransko vlogo odigrala Alicia Vikander.

3:09 Lanski dobitnik oskarja za stranskega igralca J. K. Simmons podeljuje nagrado stranski igralki, na oder ga pospremijo takti iz Dirty Dancing.

3:05 Chris Rock poskusi nadaljevati temo šal o rasizmu z montažo posnetkov iz nominiranih filmov, a s temnopoltimi igralci namesto belih, Sarah Silverman izpostavi misoginijo v Bondu, a ne nasmeji, Sam Smith odpoje Writing on the Wall.

2:55 Človek, ki je posnel enega najbolj gledanih komičnih videov, Stanodajalka, ima oskarja za scenarij. Adam McKay je odgovoren tudi za številne filme svojega dobrega prijatelja Willa Ferrella

2:52 Oskarja za najboljši prirejen scenarij je odnesel Velika poteza.

2:51 Ryan Gosling in Russel Crowe se trudita pošaliti iz števila oskarjev, ki sta jih prejela, jima ne uspe. Crowe ima odličen glas za branje.

2:47 In oskar za najboljši izvirni scenarij dobi V žarišču.

2:40 Chris Rock se v uvodnem nagovoru loti rasizma, vendar se potrudi izogibati ostri kritiki, kljub temu pa pikro izpostavi, kako je predseniku Obami razložil, da hollywoodski mogotci temnopoltim filmarjem in igralcem ne dajejo dela. Nato pa na oder povabi Emily Blunt in »nekoga še bolj belega«, Charlize Theron.

2:18 Na rdeči preprogi blesteli Cate Blanchett, Lady Gaga, Charlize Theron in Jared Leto, ki so jih novinarji spraševali o oblačilih, medtem ko jim je za nominirance, ki so prišli oblečeni v klasične smokinge, zmanjkalo vprašanj. Vsaj Robin Roberts se je lahko s Cate Blanchett pogovarjala o vsebini filma Carol, saj ji je tema osebno blizu.

2:15 Na Delu pričenjamo poročanje v živo s podelitve oskarjev. 15 minut pred začetkom podelitve že vsi počasi drsijo po rdeči preprogi.

***

Nocoj bo v Los Angelesu potekala 88. podelitev nagrad Ameriške filmske akademije oskar. Prireditev bo vodil komik Chris Rock, ki bo nedvomno izkoristil priložnost, da se pošali in kritizira polemiko o rasni uniformnosti nominirancev. Poleg sprememb, ki so že napovedane v prihodnji sestavi akademije, so se organizatorji potrudili tudi z raznovrstnim naborom podeljevalcev nagrad, a največ pozornosti bo vsekakor pritegnil podpredsednik Joe Biden. Ta bo napovedal nastop Lady Gaga, ki bo odpela nominirano pesem Till It Happens to You, vzeto iz dokumentarca The Hunting Ground o posilstvih v študentskih naseljih v ZDA. Čeprav je Biden najbolj znan po tem, da pogosto zine kakšno neumnost, je preprečevanje nasilja nad ženskami tema, ki jo kot politik že dolgo zagovarja in je letos med drugim napisal kolumno o tej problematiki za številne univerzitetne časopise.

Za šov na podelitvi bo vsekakor poskrbljeno, podelitev nagrad pa bomo v živo spremljali na blogu in po twitterju. Po številnih preobratih v zadnjih tednih in celo zadnjih dneh je spet v zraku, kateri film bo odnesel najbolj prestižno nagrado: bo to umirjeno proceduralni V žarišču, kjer skupina novinarjev razkriva obseg zlorab otrok v bostonski nadškofiji, artistično izpiljen in surov Povratnik (ki bo DiCapriu zagotovo prinesel oskarja) ali pa kinetično naspidirana razgradnja zloma ameriškega nepremičninskega trga, ki jo prikaže Velika poteza. Podelitev se začne ob 2.30, a je žal letos v živo ne prenaša nobena slovenska televizija, si jo je pa mogoče ogledati na ÖRF in Pro 7. Posnetek bo v ponedeljek zvečer na Planet TV.