Prigode družine Crawley leto pozneje

Nadaljevanje televizijske serije na velikem platnu ne more razočarati oboževalcev.
Fotografija: Film Downton Abbey se nadaljuje, kjer se je končala televizijska serija, večina likov in igralcev je istih. Foto: promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Film Downton Abbey se nadaljuje, kjer se je končala televizijska serija, večina likov in igralcev je istih. Foto: promocijsko gradivo

Britanske drame o minulih časih so malone poseben filmski žanr, ki ga občinstvo obožuje. Zgodbe o družinah, njihovih srečnih in nesrečnih prigodah, prelepa narava, čudoviti dvorci ..., umeščene v zgodovinski kontekst, občinstvo obožuje. Tak je Downton Abbey, film, nastal kot nadaljevanje uspešne istoimenske serije, ki je prikovala gledalce pred televizijske zaslone leta 2010, ko so jo začeli predvajati.

Zgodba o bogati družini Crawley z začetka 20. stoletja, ki živi v dvorcu Downton Abbey, obkroženem z velikim posestvom, je kronika življenja, kakršnega danes ni več, četudi se britanska družba bolj kot marsikatera druga oklepa tradicije.


Od miniserije do šestih sezon


Downton Abbey naj bi bil po prvot­nih načrtih miniserija, vendar so potem zaradi rekordne gledanosti posneli šest sezon in serija se ponaša z največ nagradami v zgodovini britanske produkcije. Najbolj presenetljivo je to, da ta britanska družinska saga ni žela uspeha le v Evropi, temveč je bila do tretje sezone najbolj gledana na svetu.


Odlična igra


Štiri leta po tem, ko se je šesta sezona končala, lahko gledamo nadaljevanje kot film tudi v slovenskih kinih. Za spremljanje filma je dobro poznati serijo, ni pa nujno. Tudi tisti, ki ne poznajo igralcev in likov, lahko uživajo v njihovi dobri igri in iskrivih pogovorih, kakor tudi v scenografiji in kostumografiji, ki ponazarjata tisti čas. Avtor odličnega scenarija za serijo in film je oskarjevec Julian Fellowes (prav vse epizode je napisal sam, saj ne mara soscenarista), tudi igralci, vsi po vrsti vrhunski, so večinoma isti (Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Maggie Smith), novih likov je malo, med njimi kraljevi par, ki obišče Downton Abbey in celoten film se vrti okoli priprav na obisk, ki je velika čast za gostitelje in služabnike.


Duhoviti dovtipi


Dovtipi starejših dam, ki komentirajo dogajanje v družini, so še vedno duhoviti, še vedno se dogajajo drame in spletke med služinčadjo in člani plemiške družine, odstirajo se družinske skrivnosti, načrti, ljubezni. Eden od večjih zapletov zadeva kuharje in strežno osebje, saj na njihovo veliko razočaranje kraljevi par pripelje s sabo na obisk svoje osebje, zaradi česar je domača služinčad strahotno prizadeta in ponižana. Pa tako so se veselili, da se bodo lahko izkazali z veščinami, predanostjo in ponižnostjo.

Scenarist nevsiljivo in prepričljivo predstavi delovanje britanskega razrednega sistema, ki v tej monarhiji danes ne deluje bistveno drugače kot konec dvajsetih let prejšnjega stoletja, ko se zgodba dogaja. S filmom, ki ga je režiral Michael Engler – režiral je tudi štiri epizode tv-serije, pa tudi Seks v mestu in Zahodno krilo –, se do neke mere zaokroži zgodba o družini Crawley, vendar obstaja tudi možnost nadaljevanja. Bridek humor, domislice in dialogi so poleg igre tudi v filmu najboljši del.


Rekorden premierni vikend


Seveda je bila ambicija studia Focus Features narediti film, ki bo pritegnil veliko gledalcev, niso si pa mislili, da bo že premierni vikend prejšnji teden zasedel prvo mesto v kinih v Severni Ameriki. Konec tedna je film prinesel v blagajne 31 milijonov dolarjev, kar je rekord za studio Focus. Downton Abbey je pustil za seboj filma Ad Astra z Bradom Pittom in Rambo: Do zadnje kaplje krvi s Sylvestrom Stallonom, ki sta na tamkajšnjem trgu s po 19 milijoni dolarjev zaslužka na drugem mestu. Drugod po svetu je Downton Abbey prinesel v blagajne še 30 milijonov dolarjev.

Ocenjujejo, da je serijo o družini Crawley spremljalo 120 milijonov gledalcev v več kot 200 državah, kakšna bo končna bilanca filma, pa je težko napovedati.

Ad Astra na primer naj bi bil uspešnica, nekako tako kot Tarantinov Bilo je nekoč ... v Hollywoodu, ne nazadnje je bil proračun filma od 80 do 100 milijonov dolarjev, medtem ko so Ramba posneli z veliko manj denarja.

Nenavadnost britanskega filma Downton Abbey je tudi v tem, da je bil posnet po seriji, saj je večinoma praksa obratna. Zadnja leta so številne filme spremenili v televizijske serije, med njimi Smrtonosno orožje, Fargo, Ful gas, Transporter, Ugrabljena, Štiri poroke in pogreb, ali pa jih zdaj spreminjajo Vojna zvezd, Varuhi, Gospodar ­prstanov ...

Serija Downton Abbey je vzpone in padce družine Crawley med letoma 1912 in 1926 povezovala s pomembnimi zgodovinskimi dogodki ter vprašanji, enako je v filmu, ki se nadaljuje leto po splošni stavki britanskega proletariata v času premiera Stanleyja Baldwina.

Komentarji: