Roma spreminja sedmo umetnost

Film Alfonsa Cuaróna je absolutni favorit, a to ne pomeni, da bo dobil oskarja za najboljši film.
Fotografija: Film Roma je nominiran v desetih kategorijah, tudi za najboljši film in najboljši tuji film. FOTO: Imdb
Odpri galerijo
Film Roma je nominiran v desetih kategorijah, tudi za najboljši film in najboljši tuji film. FOTO: Imdb

Konec tega tedna bodo podelili najbolj zaželene filmske nagrade, oskarje, in če bi sklepali po številu nominacij in pomembnosti kategorij, je nesporni favorit film Roma mehiškega režiserja Alfonsa­ Cuaróna. Ima deset ­nominacij, tudi za najboljši film in najboljši tuji film, kar spominja­ na leto 2001, ko se je v enakem položaju znašel Prežeči ­tiger, skriti zmaj Anga Leeja. Dobil je oskarja samo za tuji film.

Enako bi se lahko zgodilo Romi, čeprav ji glede na odlične kritike noben od osmih nominiranih za najboljši film ne more konkurirati. Zanimivo je, da je Roma Netflixov film, in to ne edini med nominiranimi. Netflix je produciral tudi The Ballad of Buster Scruggs bratov Coen v kategoriji najboljšega prirejenega scenarija.


Spremenjeni svet sedme umetnosti


Zgolj nominacije za Romo radikalno spreminjajo svet sedme umetnosti iz več razlogov. Film je v mehiškem narečju, je črno-beli in, kar je najpomembneje, ne prihaja iz starih filmskih studiev. Kako se je lahko zgodilo, da je Hollywood povozila platforma, katere filmi ne pridejo v kino, ampak so prek videa na zahtevo dostopni gledalcem kjerkoli na svetu, ki lahko za ceno dveh kinovstopnic neomejeno gledajo filme ves mesec?

Navdušenje kritikov nad Romo ni presenetljivo, saj je Alfonso Cua­rón pri njih zelo cenjen. V pustolovski komediji Jaz pa tebi mamo nam prikaže odraščanje, v Otrocih človeštva ponudi distopijsko vizijo prihodnosti, s spektakularno Gravitacijo je zmedel vse reži­serje, ki se ukvarjajo z znanstveno fantastiko in vesoljsko tematiko, zdaj pa si je okrepil položaj velikega režiserja z umetniškim filmom, v katerem najmočneje govori kamera. Cuarón torej dela tematsko raznolike filme, njegova režija je brez napake.


Spregledani neameriški filmi


Odločitev Ameriške akademije za film, ki favorizira ameriške filme, torej ni gotova. V več kot 90-letni zgodovini podeljevanja oskarjev je bilo za najboljši film poleg Rome nominiranih samo devet tujejezičnih filmov – Velika iluzija (Francija, 1938), Z (Francija, 1969), Imigranti (Švedska, 1972), Kriki in šepetanja (Švedska, 1973), Poštar (Italija, Španija, 1995), Življenje je lepo (Italija, 1998), Prežeči tiger, skriti zmaj (Kitajska, 2000), Pisma z Ivo Džime (Japonska, 2006), Ljubezen (Francija, 2012). Samo devet filmov v angleščini, ki so nastali zunaj ZDA, je dobilo oskarja za najboljši film. Osem izmed teh je britanske produkcije – Hamlet (1948), Tom Jones (1963), Mož za vse čase (1966), Ognjene kočije (1981), Gandhi (1982), Zadnji kitajski cesar (1987), Revni milijonar (2008) in Kraljev govor (2010). Deveti film, Umetnik iz leta 2011, je francoske produkcije.


Lady Gaga?


Med vsemi, ki se potegujejo za oskarja, je največje presenečenje Lady Gaga, ki se v filmu Zvezda je rojena (A Star Is Born) vešče znajde v vlogi vzhajajoče zvezdnice Ally Maine. Za to vlogo se ji ni bilo treba posebej izobraževati, glede na to, da je nekaj časa študirala igro in da je bila tudi sama vzhajajoča pevka. Režiser, scenarist, skladatelj, glavni igralec in pevec Bradley Cooper in Lady Gaga sta se fenomenalno ujela, pa vendar Zvezda je rojena verjetno ni film, ki bi ga lahko izbrali za najboljšega. Lady Gaga v kategoriji najboljše igralke težko konkurira Glenn Close (Žena) in Olivii Colman (Najljubša). Ali pač?


Pa Bohemian Rhapsody?


Prav tako ni veliko možnosti, da bi glasbena filmska uspešnica Bohemian Rhapsody dobila oskarja za najboljši film. Utegne pa člane akademije prepričati Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman) Spika Leeja o infiltraciji afroameriškega preiskovalca v kukluksklan v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki je nastal po spominih danes upokojenega policista Rona Stallwortha. Enako velja za film Mož iz ozadja (Vice) o najbolj osovraženem republikancu Dicku Cheneyju, ki ima močno igralsko zasedbo s Christianom Balom na čelu. Tu sta še Zelena knjiga (Green Book) in Najljubša (The Favourite), ki tudi nista absolutna favorita. Enako velja za Črnega panterja (Black Panther), ki je največji Marvelov blockbuster in eden od najdonosnejših filmov vseh časov. V času, ko afroameriškim prebivalcem Trumpova administracija povzroča preglavice, je film dobro tempiran, o čemer govori že nominacija, saj je to prva ekranizacija stripa, ki se ponaša z nominacijo.
Če se bo Romi izmuznil oskar za najboljši film, se Cuarónu zelo verjetno ne bo za režijo, čeprav je konkurenca močna. Poleg njega so tu še Spike Lee, Paweł Pawlikowski (Hladna vojna), Yorgos Lanthimos (Najljubša) in Adam McKay (Mož iz ozadja).


Mortensen ali Malek


Marsikdo bi v kategoriji najboljše moške vloge dal oskarja Ramiju Maleku za odlično inkarnacijo Freddieja Marcuryja, a to ne pomeni, da mu ga bo prisodila akademija. Konkurirajo mu Christian Bale (Mož iz ozadja), Bradley Cooper, Willem Dafoe (At Eternity's Gate) in Viggo Mortensen (Zelena knjiga).

V kategoriji najboljšega stranskega igralca bo kipec najverjetneje odnesel Mahershala Ali, kakor ga je že pred dvema letoma za stransko vlogo Juana v Mesečini Barryja Jenkinsa. To je bil prvi oskar za muslimanskega igralca. Tokrat v Zeleni knjigi nastopa kot pianist na ameriški turneji v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Ta čas ga gledamo v tretji sezoni Pravega detektiva.
Oskar za najboljšo stransko igralko se nasmiha Amy Adams. To je že njena šesta nominacija, in sicer za vlogo v filmu Mož iz ozadja. Čisto mogoče je, da ji ga bo izmaknila Regina King za vlogo v filmu Šepet nežne ulice (If Beale Street Could Talk), saj jo kritiki zelo hvalijo.



Organizatorji so letos poskusili skrajšati slovesno podelitev oskarjev tako, da bi štiri nagrade – za fotografijo, montažo, kratke filme in masko – podelili med predvajanjem oglasov v neposrednem televizijskem prenosu. Po protestu nekaterih znanih hollywoodskih igralcev, režiserjev in drugih filmskih delavcev so odločitev preklicali. Odprto protestno pismo Martina Scorseseja, Spika Leeja in Alfonsa Cuaróna so med drugim podpisali George Clooney, Brad Pitt, Robert De Niro, Sandra Bullock in Emma Stone.

S krajšim televizijskim prenosom naj bi pritegnili gledalce, saj gledanost iz leta v leto pada, lani je bila najnižja.

Komentarji: