Roman Polanski načrtuje povratek v ZDA

ZDA njegovo izročitev zaradi spolnega odnosa z mladoletnico terjajo že desetletja, sam trdi, da je dosegel dogovor, po katerem ne bo šel v zapor.

Objavljeno
17. februar 2017 14.50
V. U., STA
V. U., STA
Poljski režiser Roman Polanski, katerega izročitev zaradi spolnega odnosa z mladoletnico ZDA terjajo že več desetletij, načrtuje povratek v ZDA. Njegov odvetnik je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da hoče pred tem le dobiti zagotovilo, da ga ne bo doletel zapor zaradi spolnega odnosa s tedaj 13-letnim dekletom.

Polanski, ki je ZDA zapustil pred skoraj 40 leti, namreč zatrjuje, da je dosegel dogovor o priznanju krivde, po katerem mu ni treba v zapor, besede njegovega odvetnika Harlanda Brauna povzema AFP.

Braun je na sodnika Scotta Gordona na sodišču v Los Angelesu naslovil pisno prošnjo, naj odpečati tajni magnetogram pričanja tožilca v primeru Polanski, za katerega verjame, da bo omenjeni dogovor potrdil.

Priznanje krivde, nato beg

Takrat 43-letni Polanski je bil obtožen spolnega odnosa s tedaj 13-letno Samantho Gailey leta 1977 v Los Angelesu po nekem fotografiranju. Pred dejanjem je menda Samantho Gailey tudi omamil. Polanski se je sojenju izognil tako, da je priznal spolni odnos z mladoletnico in 42 dni preživel v zaporu. Vendar pa je leta 1978, prepričan, da bo sodnik dogovor o priznanju krivde zavrnil in mu prisodil visoko zaporno kazen, pobegnil iz ZDA.

Leta 2009 so ga na podlagi ameriške tiralice aretirali na züriškem letališču. Po desetih mesecih, ki jih je deloma preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost.

Nazadnje je njegovo izročitev ZDA decembra zavrnilo poljsko vrhovno sodišče. Režiser je tedaj izjavil, da se bo »končno lahko počutil varnega v svoji lastni državi«. Pred tem je izročitev Polanskega ZDA oktobra 2015 zavrnilo že sodišče v poljskem Krakovu.

Braun meni, da bi tajni magnetogram pričanja tožilca potrdil trditev Polanskega o dogovoru, da preživi 42 dni v zaporu, in bi lahko prepričal ameriške oblasti, da je režiser že odslužil svojo kazen. »Ko bomo potrdili vsebino, bomo pozvali sodišče, da prepozna odločitev poljskega sodišča,« je še povedal.