TV namig: Balada o pilotu

Drama o čeških pilotih, ki so pred Hitlerjem osvobodili še zadnji košček Evrope, zanje pa doma ni bilo svobode, je prepričljiva in nepretenciozna in nevsiljiva v svoji zgodovinski poučnosti.
Fotografija: Balada o pilotovi - Film tedna: Balada o pilotu Foto TVS
Odpri galerijo
Balada o pilotovi - Film tedna: Balada o pilotu Foto TVS

Sreda, 21. avgusta

 

Balada o pilotu: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Balada o pilotovi. Češ., 2018. Režija: Ján Sebechlebský. Igrajo: David Svehlík, Lucie Zácková, Antonie Formanová, Sebastian Pöthe, Petra Špalková. Vojna drama. 110 min.

Praga, leto 1945, takoj po drugi svetovni vojni. Češki piloti, ki so se bojevali na strani britanskega RAF-a, se vračajo v domovino, ki so jo osvobodili Rusi. Med piloti je tudi Emil Malik, ki se vrača k svoji družini, k lepi ženi in dvema otrokoma, in računa na lepo življenje, potem ko je preživel grozote vojne kot pilot bojnega letala.

Toda pod površjem zmagoslavja in junaških občutkov mladih pilotov, ki v novi družbi in novi ureditvi čakajo na prestižne službe v letalstvu, se vzpostavljajo novi nadzorni mehanizmi, ki jih snujejo ruski zmagovalci. V Pragi je prisoten ruski NKVD, ki ima z Malikom in drugimi češkimi piloti še neporavnane račune. Malik je bil pilot najvišjega ranga in je na svojih misijah letel s Churchillom, Montgomeryjem in drugimi najvišjimi poveljniki v drugi svetovni vojni. Pridobil si je neprecenljive izkušnje in tudi vedenje, zaradi katerega je postal zanimiv, pravzaprav nepogrešljiv za NKVD. 

Balada o pilotovi - Film tedna: Balada o pilotu Foto TVS
Balada o pilotovi - Film tedna: Balada o pilotu Foto TVS


Toda Malik sedaj noče imeti nič z NKVD-jem, hoče se posvetiti svoji družini in ženi Karli, ki se je od njega oddaljila, saj tudi po vojni niso ponehale govorice, da jo je varal z ženami svojih tovarišev pilotov. Karla je morala med vojno kot žena sovražnega vojaka preživeti tri leta v taborišču Svatoborice, ločena od svojih otrok, ki jih je za tisti čas prevzela njena sestra. V petih letih, kar sta bila z možem ločena, so se med njima nagrmadili nezaupanje, strah, leta in grozljive vojne izkušnje. Ko se spet srečata, nista več ista človeka kot pred vojno …

Komentarji: