TV namig: Ekstravizor in finale MasterChefa

V posebni oddaji Ekstravizor bodo pod drobnogled vzeli financiranje znanosti po slovensko, ki je precej manj transparentno kot v sosednji Avstriji.
Fotografija: Inštitut Jožef Stefan. Foto Blaz Samec
Odpri galerijo
Inštitut Jožef Stefan. Foto Blaz Samec

Četrtek, 20. junija

 

Ekstravizor: Financiranje znanosti po slovensko: TVS 1 ob 20.00 (Premiera)


Slovenija, 2019. Avtorica: Erika Žnidaršič. Pogovorno-dokumentarna oddaja o znanosti.

Preiskovalna skupina TVS EkstraVisor se v tokratni oddaji loteva problematike državnega financiranja raziskav v Sloveniji. Kljub v lizbonski strategiji zastavljenemu cilju treh odstotkov BDP za raziskave in razvoj, Slovenija danes namenja le slaba dva odstotka, tako da zaostajamo za s sosednjo Avstrijo in povprečjem EU.

V prispevku bodo razkrili razdrobljeno mrežo državnih sredstev za raziskave in razvoj – od nevladnih organizacij do zasebnih zavodov. S pomočjo priznanih znanstvenikov, ki težave slovenskega sistema poznajo iz prve roke, bodo pokazali pomanjkljivosti slovenskega sistema, ki povzroča beg možganov visoko izobraženega kadra v tujino. Slovenski sistem bodo postavili ob bok tujim sistemom (predvsem avstrijskemu), ki so mnogo bolj preprosti.

Erika Žnidaršič bo v goste v studio povabila predstavnike raziskovalnih institucij in ministrstva za izobraževanje. Konec aprila so tudi slovenski raziskovalci s shodom pred ministrstvom za izobraževanje in gospodarstvo opozorili na nezadostno financiranje znanosti.

 

MasterChef Slovenija: Pop TV ob 21.00


MasterChef Slovenij. Foto Pro Plus
MasterChef Slovenij. Foto Pro Plus


Slovenija, 2019. 5. sezona. Sodniki: Luka Jezeršek, Karim Merdjadi, Bine Volčič. Kuharski resničnostni šov.

Veliki finale oddaje bo letos popolnoma drugačen. Tako zaradi posebne vezi, ki se je tekom tekmovanja stkala med tekmovalcema, kot tudi zaradi samega izzida. Tekmovalca, ki se bosta borila za svoje sanje, bosta kljub »najlažji sladici do zdaj«, kakor jo je označil Karim, doživljala najbolj naporni dve uri in pol.

Komentarji: