TV namig: Minljivost meje

Zgodba o minljivosti in banalnosti državne meje, ki se v nekem trenutku zdi nepremostljiva politična, psihološka in fizična ovira.
Fotografija: Minljivost meje. Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Minljivost meje. Foto Tv Slo

Torek, 12. marca

 

Minljivost meje: TVS 1 ob 21.00 (Premiera)


Slovenija, 2019. Režija: Florijan Skubic. Scenarij: Florijan Skubic, IzaStrahar, Žiga Virc. Dokumentarni film. 50 minut.
V zadnjih desetletjih je pojem meje v Sloveniji vseskozi aktualen. Po osamosvojitvi se je vzpostavila meja s Hrvaško, po vstopu v Schengensko območje pa so se odprle preostale tri. Državne meje in strogi mejni režimi torej niso večni, zato je avtorsko ekipo zanimalo, kaj od njih ostane.

V Brezovici pri Metliki so jim lokalni prebivalci predstavili nevidno hrvaško-slovensko mejo, ki poteka naravnost skozi vas. Upali so, da bodo z arbitražnim sporazumom mejo prestavili, vendar se to ni zgodilo. Vzporedna zgodba pa spremlja življenje kraja Miren pri Novi Gorici, ki je bil v času SFRJ del zelo zastražene in neživljenjske meje z Italijo. Ta je med drugim dobesedno čez trupla presekala vaško pokopališče. Film je zato zgodba tako o minljivosti, kot tudi banalnosti meje. (rl)

»Sogovornike sem izbiral tako, da sem se dobesedno pomešal med domačine. Čim sem dobil prvega sogovornika, mi je ta predlagal novega itd.,« pravi režiser Florijan Skubic. »Prav nasmejal pa sem se ljudem, ki živijo na obeh straneh nečloveško zarisane meje in temu, kako se sami norčujejo iz sebe in 'svoje' meje,« dodaja Skubic.

Komentarji: