TV namig: Onstran reke

Nocoj je na sporedu mešanica športne in avanturistične drame o čolnu, v katerega sta sedla fanta različnih ras in življenj, a z enakim ciljem: deležiti se znamenitega 120-kilometrskega maratona s kanuji.
Fotografija: Onstran reke Foto TVS
Odpri galerijo
Onstran reke Foto TVS

Sreda, 7. avgusta

 

Onstran reke: TV SLO 1 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Beyond the River. JAR, 2017. Režija: Craig Freimond. Igrajo: Lemogang Tsipa, Grant Swanby, Israel Makoe, Emily Child, Kgosi Mongake. Drama. 110 min.

Mešanica športne in avanturistične drame je posneta po resnični zgodbi. Film je izrazito čustvena zgodba o zbližanju dveh pripadnikov različnih ras, ki sta še nedavno živeli v nezaupanju, tudi sovraštvu. Film odlikujejo tudi sveža južnoafriška glasbena kulisa in čudoviti naravni pejsaži ob obeh rekah.

Onstran reke Foto TVS
Onstran reke Foto TVS


Temnopolti Siseko Ntondini in belec Piers Cruickshanks sta veslaški par, ki se je leta 2014 udeležil znamenitega 120-kilometrskega maratona s kanuji. Tekmovanje, imenovano »Dusi Canoe«, poteka po rekah Msunduzi in Mgeni v republiki Južni Afriki. Zveza med veslačema je bila nenavadna, vendar očitno zelo uspešna; na eni strani je bil Siseko (v filmu imenovan Duma), naravni veslaški talent iz Soweta, na drugi Piers (v filmu Steve), šampion v kanuju iz Johannesburga. 

Duma in Steve sta iz različnih družbenih okolij in sta imela dotlej povsem različni življenji. Steve je tik pred ločitvijo, Duma pa ima težave s policijo in je na begu pred zakonom. Toda tako različna fanta združi skupni cilj: udeležba na znamenitem veslaškem maratonu, pa čeprav nikoli prej nista nastopila kot ekipa. 

Komentarji: