TV namig: Spolne sužnje v katoliški cerkvi

Nocoj premiera prvega dela dokumentarnega filma, ki raziskuje spolne zlorabe več tisoč nun, ki so jih v zadnjih desetletjih zakrivili duhovniki po svetu. V seriji pričajo žrtve – nune, njihove matere prednice in duhovniki.
Fotografija: Foto TVS
Odpri galerijo
Foto TVS

Torek, 21. maja

 

Spolne sužnje v katoliški cerkvi: TVS 1 ob 20.50 (Premiera)


Sex Slaves in the Catholic Church. Francija/Nemčija, 2019. 1/2. Avtorja: Marie-Pierre Raimbault, Eric Quintin. Dokumentarni film. 

Februarja letos je vatikanska ženska revija, ki izhaja v okviru vatikanskega časnika L'Osservatore Romano, objavila članek o spolnih zlorabah redovnic. Tedanja glavna urednica Lucetta Scaraffia pravi, da gre poleg spolnih zlorab za zlorabo moči, saj se redovnice bojijo razkrinkati storilce, da se ne bi maščevali njim ali njihovim redovom. Duhovniki so nekatere od redovnic, ki so ob zlorabah zanosile, celo prisilili v splav ali izključili iz reda.

Avtorja sta dokumentarec pripravljala tri leta in govorila z mnogimi redovnicami, ki pravijo, da je čas, da se v Cerkvi konča »kultura molka in skrivnosti«, ki je kriva za to, da so storilci s svojimi dejanji nadaljevali še dolgo po tem, ko so jih prvič prijavili. 

Urednica Lucetta Scaraffia je po objavi s svojo ekipo odstopila, saj so se začeli pritiski proti njim. Scaraffia pravi, da se težava začenja že v tem, da mnogi duhovniki na redovnice gledajo kot na svoje brezplačne služkinje, ki so za ta poklic odločile, da jim služijo, medtem ko so se redovnice za poklic odločila, da bi pomagale ljudem v stiski. Papež Frančišek je priznal, da so obtožbe resnične in obljubil, da bo naredil več, da se to ne bo več dogajalo, a da Cerkev že rešuje problem, saj je papež Benedikt na primer razpustil francoski red, katerega ustanovitelj je zlorabljal redovnice.

Komentarji: