TV namig: Zdravnica iz Bresta

Pet milijonov ljudi je jemalo zdravilo, ki naj bi pomagalo diabetikom in drugim, ki bi hoteli shujšati, ko je zdravnica Irène Frachon izjavila, da je smrtno nevarno. Film, posnet po resnični zgodbi, ki je pred nekaj leti pretresla Francijo.
Fotografija: Foto TVS
Odpri galerijo
Foto TVS

Petek, 21. junija

 

Zdravnica iz Bresta: TVS 2 ob 21.00 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

La fille de Brest. Francija, 2016. Režija: Emmanuelle Bercot. Igrajo: Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel, Charlotte Laemmel. Biografska drama. 128 minut.

Na začetku filma vidimo žensko, ki plava v oceanu, prizor je posnet tako, da bi manj obveščen gledalec lahko vsak hip pričakoval še pogled na žrelo morskega psa. In to najbrž ni naključje: plavalka je zdravnica, ki se poda v boj z nevarnimi zverinami iz velikih farmacevtskih korporacij.

Irène (v glavni vlogi bo večina prepoznala Sidse Babett Knudsen iz serije Oblast/Borgen) je pulmologinja v Brestu, ko ugotovi neposredno povezavo med sumljivimi smrtmi in zdravilom, ki je na trgu že desetletja. A ko se obrne na famacevtsko podjetje, ki zdravilo izdeluje, naleti na gluha ušesa. Tudi drugi bi jo najraje utišali. A  Irène je odločena, da bo odkrila resnico in jo povedala svetu.

Film se sicer močno posveti birokratskim detajlom, na katere je naletela zdravnica, a zgodba je vseeno posneta v dokaj klasičnem slogu.

Resnična Irène Frachon je sama spisala knjigo, po kateri je posnet film. Zdravilo iz filma je Mediator, ki so ga izdelovali v podjetju Servier. Lastnika Jacquesa Serviera so pozneje na sodišču obtožili umora, in to nedolgo po tem, ko ga je odlikoval predsednik Nicolas Sarkozy, ki je bil prej odvetnik družbe Servier.

Komentarji: