TV namiga: Biser Bojane in Razredni sovražnik

Sproščena srbska komedija deluje kot turistični oglas za Črno goro. Za tiste z večjimi filmskimi ambicijami pa je tu Bičkov prvenec z Igorjem Samoborjem v glavni vlogi profesorja, ki ga okrivijo za samomor dijakinje.
Fotografija: Biser Bojane. Foto TVS
Odpri galerijo
Biser Bojane. Foto TVS

Sobota, 20. julija

 

Biser Bojane: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Srbija/ČG, 2017. Režija: Milan Karadžić. Igrajo: Slaven Došlo, Milutin Mima Karadžić, Vanja Nenadić, Mladen Nelević. Komedija. 104 minute.

Đorđe Popović, mlad zdravnik iz Beograda, prejme anonimni klic, naj spozna svojega očeta. Đorđe je živel v prepričanju, da je njegov oče mrtev. Odpravi se v Črno goro in mimogrede spozna Lolo, mlado kajterko in hčerko policijskega inšpektorja, ki potuje na Ado Bojano.

Film je videti nadvse sodobno, na trenutke pa spominja tudi na turistični oglas za Črno goro. In čeprav je osvežujoče gledati filmski izdelek z območja nekdanje Jugoslavije, ki ga vojna niti ne oplazi, sta scenarij in montaža tako šibka, da se večkrat zdi, da gledamo kako sodobno hrvaško telenovelo. Tako da vas bo ta komedija prej prepričala, da še to poletje obiščete črnogorske plaže, kot pa vam ponudila kak poseben filmski užitek.

Režiser Milan Karadžić je posnel tudi istoimensko serijo.

Ada Bojana je turistični kraj pri izlivu reke Bojane zelo blizu albanske meje, tu najdete peščene plaže. A če se odpravljate v Črno goro, gotovo ne smete izpustiti obiska Kraljičine plaže. Če vas bolj kot plaže pritegnejo planine, pa obiščite Žabljak.

 

Razredni sovražnik: Pop TV ob 20.00

Vikendova ocena: 5 (od 5)


Slovenija, 2013. Režija: Rok Biček. Igrajo: Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc. Drama. 

Na šolo pride nov profesor nemščine (odlični Igor Samobor), ki nasprotno od prejšnje učiteljice ni prijazen in razumevajoč do učencev. Ima svoja stroga pravila, od katerih ne odstopa. Niti takrat, ko ena od njegovih učenk naredi samomor. V razredu začne tleti upor. Ta gre še korak dlje, ko učenci za samomor okrivijo prav profesorja nemščine.

Debitantski režiser Rok Biček s scenarijem, pri katerem sta pomagala Janez Lapajne in Nejc Gazvoda, mladostniškega upora ne slika v črno-belih podobah in lepo prikaže, kam lahko pripeljejo lahkomiselne obtožbe, lažna solidarnost in mentaliteta množice. 

Razrednega sovražnika si je v kinu ogledalo več kot 40.000 gledalcev, dobil je tudi več festivalskih nagrad, med drugim nagrado kritikov v Benetkah. 

Komentarji: