TV namiga: Bomži in Tednik

V dokumentarcu o otrocih s ceste v ukrajinskem kraju Makejevka, v Tedniku pa tokrat o zlorabah duhovnikov v  Katoliški cerkvi.
Fotografija: Bomži. Foto Andrej Naterer
Odpri galerijo
Bomži. Foto Andrej Naterer

Ponedeljek, 22 julija

 

Bomži, cestni otroci v Makejevki: TVS 2 ob 22.10


Slovenija, 2012. Režija: Andrej Naterer. Dokumentarni film. 93 minut.

Film je antropološka študija o cestnih otrocih v Makejevki v Ukrajini. Bomži (brezdomci) so otroci, ki živijo prepuščeni sami sebi, zunaj družbenih norm in socialnih okvirjev. V šolo ne hodijo, dneve preživljajo zlasti v iskanju in konzumiranju opojnih substanc domače izdelave: vdihavanju lepil in nadomestkov, intravenoznem uživanju »koktajlov« raznovrstnih tablet (baltuška). Umrljivost med njimi je zato visoka. Kljub temu po avtorjevem mnenju njihova usoda ni enoznačno tragična, saj jim po drugi strani omogoča svobodo, za katero so pripravljeni plačati tudi tako visoko ceno.

Film ima štiri poglavja, od katerih se vsako ukvarja s posebnim aspektom življenja otrok na cesti. 

Film je bil premierno prikazan novembra 2012 v mariborskem kinu Udarnik, ko si ga je ogledalo približno 300 obiskovalcev.
Material za film je z opazovanjem z udeležbo med letoma 2001 in 2011 zbral dr. Andrej Naterer, 10 odstotkov posnetkov pa so zbrali otroci sami.

Že leta 2007 je Andrej Naterer izdal znanstveno monografijo z istim naslovom.

 

Tednik: TVS 1 ob 20.00


Slovenija, 2019. Vodi: Jelena Aščić. Aktualno-informativna oddaja.

»Duhovnik me je otipaval po intimnih delih telesa.« »Vedno je zraven dodal, da je krivda tudi na moji strani, ker sem dekle.« »On je bil kot svetnik v našem kraju.« »Me je začel otipavati in me je tudi oralno zadovoljil ...« To je le nekaj pričevanj žrtev duhovnikov, ki jih boste slišali v posebni izdaji oddaje Tednik o spolnih zlorabah v Katoliški cerkvi z naslovom Grehi svetih očetov.

Komentarji: