TV namiga: Goreči škof in Prosti dan Ferrisa Buellerja

Dokumentarec o narodno zavednem škofu Vovku, ki je svojo klavarijo doživel leta 1952, ko so ga  polili z bencinom in ga zažgali. Za razvedrilo pa ponujamo ikonično komedijo z Matthewom Broderickom.

Objavljeno
19. april 2019 00.00
Posodobljeno
19. april 2019 00.00
Razstava o škofu Antonu Vovku v Stiškem samostanu. Foto Igor Modic
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Petek, 19. aprila

 

Goreči škof: TVS 2 ob 20.00


Slovenija, 2017. Režija: David Sipoš. Dokumentarna oddaja.

Škof iz naslova je Anton Vovk, mož, ki se je rodil v isti hiši kot sto let prej pesnik France Prešeren, in nato postal ena osrednjih kleriških osebnosti v 20. stoletju. Anton Vovk je bil narodno zaveden duhovnik, ki je leta 1945 prevzel ljubljansko škofijo kot generalni vikar, 1. decembra 1946 pa je bil posvečen v škofa.

Čeprav mu nihče ni mogel očitati sodelovanja z okupatorjem, ga je povojna komunistična oblast psihično in fizično trpinčila, med drugim z mnogimi nočnimi zasliševanji. Njegova kalvarija je vrhunec dosegla leta 1952, ko so ga v Novem mestu polili z bencinom in ga zažgali, zdravniško oskrbo pa so mu omogočili šele po vrnitvi v Ljubljano čez več ur. Preživel je hudo poškodovan, posledice je čutil do konca življenja.

Dokumentarni film opisuje njegovo življenje in delo skozi besede ljudi, ki so ga poznali, prek zgodovinarjev, duhovnikov in vernikov, ter ga prikazuje kot pogumnega, odločnega in hkrati blagega moža.

To, da se je Anton Vovk rodil v Prešernovi rojstni hiši, ni bilo naključje, bil je namreč Prešernov pranečak.
Storilec, ki je polil škofa Vovka z bencinom, je bil obsojen le na 10 dni zapora, a še to le pogojno, so leta 2008 zapisali v Mladini.
Leta 1999 so v slovenski Cerkvi začeli uradni postopek za beatifikacijo škofa Vovka.

 

Prosti dan Ferrisa Buellerja: Kanal A ob 21.55

Vikendova ocena: 4 (od 5)

image
Prosti dan Ferrisa Buellerja. Foto Pro Plus


Ferris Bueller's Day Off. ZDA, 1986. Režija: John Hughes. Igrajo: Matthew Broderick, Alan Ruck, Mia Sara, Jennifer Grey. Komedija. 103 min.

Ferris je zelo prebrisan fant, ki pozna vse potegavščine in trike. Odločil se je, da si vzame šole prost dan, zato morata to storiti tudi njegova prijatelja Cameron in Sloane. Ravnatelj šole Rooney ve, da Ferris vedno počne nekaj nedovoljenega, vendar mu tega ne more nikakor dokazati. Ferris si "sposodi" ferrarija in se poda na dan, poln pustolovščin, za njegovimi petami pa je ves čas ravnatelj ...

Lahkotna in zabavna eskapada o tem, kako je biti mlad in se zabavati, stavi na šarm takrat še najstniškega Matthewa Brodericka. Klišejski, a vseeno ikoničen film!