TV namiga: Harmonikarji in Človeški kapital

Priporočamo domači doku o šesterici harmonikarjev in mešanico drame in kriminalke, ki razgalja družbo, v kateri življenja ocenjujemo v evrih.

Objavljeno
14. avgust 2018 00.00
Posodobljeno
14. avgust 2018 00.00
Harmonikarji Foto Vertigo
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Torek, 14. avgusta


Harmonikarji: TVS 1 ob 20.50


Slovenija, 2005. Avtorja: Dušan Moravec, Leon Matek. Dokumentarni film. 55 minut.
Dokumentarec je portret šestih slovenskih glasbenikov, ki so si za svoje sredstvo izbrali najbolj tipično slovensko glasbilo – harmoniko. Glasbena legenda Lojze Slak, sociolog in aktivist Bratko Bibič, igralec Janez Škof, Drago Ivanuša, mestni človek, ki zna delati glasbo, Hazemina Đonlić - Minka, glasbenica, ki je kot begunka našla svoj novi dom v Sloveniji, in virtuoz Marko Hatlak popeljejo gledalce v nove harmonije.

V filmu se pojavijo tudi BB & The Madleys, Otto Lehner, LeonzMinko, Čompe in Ansambel Lojzeta Slaka, vsebuje pa tudi enega zadnjih filmskih posnetkov pesnika Daneta Zajca. Avtorja filma Dušan Moravec in Leon Matek sta pred tem filmom skupaj posnela film o kamniških boksarjih Stisnjeni v kotu. 

Dokumentarec je uspešno potoval na več festivalov, med drugim je bil 2008 prikazan tudi na filmskem festivalu v Pjongjangu v Severni Koreji, kamor je s filmom odšel tudi režiser Dušan Moravec, ki pravi: »Severna Koreja je tako najprej spoznala slovenske harmonikarje in ti so utrli, če se malo pošalim, pot tudi Laibachom.«


Človeški kapital: TVS 2 ob 21.45

Vikendova ocena: 4 (od 5)

image
Človeški kapital - Il capitale umano


Il capitale umano. Italija/Francija, 2013. Režija: Paolo Virzi. Igrajo: Fabrizio Bentivoglio, Matilde Gioli, Valeria Bruni Tedeschi. Drama/Triler. 111 minut. 
Na večer pred božičem natakar kolesari domov z gala prireditve na prestižni zasebni šoli. Na poti ga zadene neznani džip. Voznik pobegne s kraja dogodka, natakar pa je hudo poškodovan. V policijski preiskavi se znajdeta dve družini: Bernaschi in Ossola. Ko preiskava ogrozi družbeni status, premoženje in ambicije obeh družin, na plan privrejo najbolj temačna dejanja brezbrižnosti, zavisti in pohlepa.

Stilizirana drama, začinjena s suspenzom kriminalke, je učinkovita družbena kritika, ki se zazre v socialne razlike sveta, ki človeško življenje ocenjuje v evrih. Film je prejel več festivalskih nagrad, bil pa je tudi italijanski kandidat za tujega oskarja.