TV namiga: Idealisti in Najini mostovi

Na TVS si lahko ogledate dokumentarec Slavka Hrena o začetkih dramske ustvarjalnosti na TVS, na Pop TV pa ljubezensko klasiko z odlično Meryl Streep. 

Objavljeno
21. april 2019 00.00
Posodobljeno
21. april 2019 00.00
Vasja Predan. Foto: Matej Druznik

Nedelja, 21. aprila

 

Idealisti: TV SLO 1 ob 21.55


Ob 60-letnici dramske tvornosti na Televiziji Slovenija. Slovenija, 2019. Režija: Slavko Hren. Dokumentarni film. 55 minut.
Novembra 2018 je minilo 60 let od premiere prve slovenske TV-drame z naslovom Noč na verne duše. Dramska ustvarjalnost se je na nastajajoči ljubljanski televiziji začela že pred tem pod vodstvom prvega dramaturga Vasje Predana (na sliki), razcvet pa je doživela s prvim urednikom dramske redakcije Sašom Vugo, ki je uredništvo zasnoval, ga vodil in k sodelovanju privabil različne scenariste, režiserje in druge kreativne sodelavce. 
V letu okroglih jubilejev radia in televizije je avtor dokumentarca Slavko Hren orisal začetke dramske tvornosti na nacionalni televiziji v času, ko takratna ljubljanska enota sploh še ni redno oddajala, igrani program pa je imel v začetnih načrtih snovalcev programa izjemno pomembno vlogo.


Najini mostovi: Pop TV ob 22.50

Vikendova ocena: 5 (od 5)


The Bridges of Madison County. ZDA, 1995. Režija: Clint Eastwood. Igrajo: Clint Eastwood, Meryl Streep, Annie Corley. Romantična drama. 135 min.
Pripoved se začne, ko že odrasla otroka Francesce Johnson brskata po njeni zapuščini. Tako iz maminih zapiskov izvesta njeno skrivnostno zgodbo. Zgodila se je, ko sta bila otroka še majhna in sta z očetom odpotovala na sejem. Francesco je sredi samote zmotil fotograf Robert Kincaid ...