TV namiga: Jaz, Daniel Blake in Nowhere Boy – Zgodba o Johnu Lennonu

Nocoj priporočamo Loachevo socialno dramo o ljudeh z obrobja, ki niso le številke v tabelah, in biografijo, ki se zazre v nasjstniška leta pokojnega Beatla.
Fotografija: I, Daniel Blake - Jaz, Daniel Blake Foto TVS
Odpri galerijo
I, Daniel Blake - Jaz, Daniel Blake Foto TVS

Petek, 16. avgusta

 

Jaz, Daniel Blake: TVS 2 ob 20.50

Vikendova ocena: 5 (od 5)

I, Daniel Blake. VB/koprodukcija, 2016. Režija: Ken Loach. Igrajo: Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy. Drama. 100 minut.


Britanski režiser Ken Loach je že pol stoletja kronist obrobja družbe in krivic, ki jih za posameznika gluh in slep sistem povzroča ljudem. Eden teh je tudi Daniel Blake, vdovec, ki zaradi okrevanja po srčnem napadu ne more delati, a zaradi birokratskega zapleta ne dobi invalidnine in mora iskati službo, ki je nato ne bi smel vzeti.

Pri tem se Loach odloči za realizem, saj je Danielova spirala sicer polna birokracije, a tudi prijaznih ljudi, ki mu skušajo pomagati. Kakor se tudi sam trudi pomagati bližnjim. To je tudi osrednje sporočilo filma: ljudje z obrobja niso le statistika v tabelah, temveč osebe v težavah, ki jih je z nekaj posluha mogoče rešiti.

 

Nowhere Boy – Zgodba o Johnu Lennonu: Kanal A ob 22.30

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Nowhere Boy. VB, Kanada, 2009. Režija: Sam Taylor-Wood. Igrajo: Aaron Johnson, Kristin Scott Thomas, David Threlfall, Josh Bolt. Biografska glasbena drama. 98 min.


V biografiji najstniških let slavnega beatla Johna Lennona spoznamo radoživega 15-letnega mladeniča. Odraščajoči upornik je razpet med ljubeznijo dveh materinskih žensk, tete in mame. Zapleteno okolje vpliva na mladega Johna, da se zateče v svet glasbe.

Film se trudi čim bolj verodostojno prikazati povojno obdobje severne Anglije, hkrati pa iz vseh dokumentov in pričevanj poustvariti Lennona takšnega, kot naj bi bil v resnici. 

Komentarji: