TV namiga: Lyndon B. Johnson in Tomos

Nocoj politična drama o predsedniku, ki je zaprisegel, poškropljen s krvo svojega predhodnika. Pozno zvečer pa še zgodbe ljudi iz nekdanjega ponosa socializma – tovarne Tomos.

Objavljeno
14. avgust 2019 00.00
Posodobljeno
14. avgust 2019 00.00
Film tedna: Lyndon B. Johnson Foto TVS
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Sreda, 14. avgusta

 

Lyndon B. Johnson: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: 3 (od 5)

LBJ. ZDA, 2016. Režija: Rob Reiner. Igrajo: Woody Harrelson, Michael Stahl-David, Richard Jenkins, Jennifer Jason Leigh. Bio. film. 90 min.


Lyndon Baines Johnson se je leta 1960 boril za demokratsko predsedniško nominacijo. Kljun političnim izkušnjam je nominacijo izgubil, in to proti mlademu in karizmatičnemu senatorju Johnu F. Kennedyju. Ko mu je ta ponudil podpredsedniško mesto, ga je v upanju, da bo ohranil nekaj moči, sprejel. A takoj po zmagi na volitvah se je znašel na stranskem tiru. Najbližjim sodelavcem je rekel: »Moja prihodnost je za mano.«

A vse se je spremenilo 22. novembra 1963, ko so Kennedyja umorili: LBJ – z ženo Lady Bird in Jackie Kennedy ob sebi – priseže kot 36. predsednik ZDA.

Kljub odlični igri Woddyja Harrelsona gre za precej povprečen izdelek, ki kritikov ni navdušil.

 

Tomos: TVS 2 ob 23.20


Slo., 2012. Režija: Marjan Frankovič. Dok. film. 60 min.

image
Tomos Foto TVS


Dokumentarec govori o nekdanji tovarni Tomos, njenem nedvomno političnem poreklu, o nekaj desetletij trajajočem razvoju ter proizvodno tehnološkem vzponu in o njenem koncu, ki se je nakazoval že v zgodnjih osemdesetih, hkrati s krizo in mučnim razpadanjem političnega sistema, ki jo je postavil. Kajti, kot pravi izročilo o pogodbi z hudičem: slednji prej ko slej pride po tisto, kar mu gre!

Zgodba o Tomosu steče s pomočjo pripovedi ljudi, ki so bili vanjo neposredno vpleteni, zato gre hkrati tudi za njihove osebne zgodbe. Svojo plat zgodbe so povedali: 'tovarniški' dirkači, konstruktorja iz zadnjega obdobja dirkalnikov, izmed najstarejših uslužbencev in tehnologov v Tomosu je spregovoril Vojko Lušin.