TV namiga: Moj striček Arhimed in Iztrebljevalec

Arhimed je sladko-grenka mešanica češkega humorja in grške tragedije, Iztrebljevalec pa morda najpomembnejši ZF film v zgodovini filma.

Objavljeno
19. junij 2019 00.00
Posodobljeno
19. junij 2019 00.00
Moj striček Arhimed. Foto TVS
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Sreda, 19. junija

 

Moj striček Arhimed: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Muj strýček Archimedes. Češka, 2018. Režija: Georgis Agathonikiadis. Igrajo: Ondrej Vetchý, Miroslav Donutil, Dana Cerná. TV komedija/drama. 90 minut.

Po državljanski vojni v Grčiji v poznih štiridesetih letih prejšnjega stoletja se češka komunistična oblast odloči sprejeti določeno število poraženih grških partizanov. Med njimi je tudi zavedni komunist Arhimed, ki se spoprijatelji z godrnjavim sosedom Novakom, ki je Arhimeda vzljubil čeprav ga ima, zato ker je komunist, za osla. Arhimedovi ideali se začnejo počasi sesuvati in čedalje bolj si želi nazaj na rodno grudo. 

Arhimedovo tragikomično zgodbo gledamo iz perspektive Arhimedovega odraslega nečaka Arisa in kot smo pri čeških filmih vajeni, gre tudi tu za toplo, humorno zgodbo, ki pa ni brez grenkobnega podtona. 

Režiser Georgis Agathonikiadis je po rodu Grk, a na Češkem živi od svojega drugega leta starosti.

 

Iztrebljevalec: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: 5 (od 5)

image
Iztrebljevalec. Foto Pro Plus


Blade Runner. ZDA, 1982. Režija: Ridley Scott. Igrajo: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Daryl Hannah. ZF film. 117 minut.

Če rečemo, da je Iztrebljevalec verjetno najpomembnejši ZF film v zgodovini filma, nismo daleč od resnice. Mešanica filma noir in distopične prihodnosti, ki se človeka dotakne na vseh ravneh, se stara bolje kot večina filmov, kar je le eden od razlogov za ogled, med njimi pa sta vsaj še Vangelisova glasba in življenjska vloga Rutgerja Hauerja.

Los Angeles, 2019. Rick Deckard (Harrison Ford) je iztrebljevalec, policaj, ki lovi t. i. replikante, humanoidne robote, ki so na Zemlji prepovedani, od ljudi pa se razlikujejo le po tem, da nimajo spominov in da imajo omejen rok trajanja na štiri leta. V mestu je več replikantov in Deckard jih mora najti ... 

Film ob premieri ni bil ravno uspešen. Predvsem moti poseg studia, ki je dodal naracijo Harrisona Forda in spremenil konec. Režiser je to leta 2007 popravil s svojo novo končno montažo.